Agrárközélet
Agrárközélet

Május 24-én kezdte meg az előzetes ellenőrzést az MVH

Május 24-én kezdte meg az előzetes ellenőrzést az MVH

Agrofórum Online

Süle Katalin, a kamara elnökégi szóvivője négy témában adott tájékoztatást.

Ismét egy piacon – a Fény utcain – tartott sajtótájékoztatót a NAK. – Minek tulajdonítsuk, hogy a Kamara ennyire preferálja a piacokon való megjelenést? Ha jól emlékszem ez már a harmadik – kérdeztem Fekete Zsanett PR és kommunikációért felelős kabinetfőnök-helyettest. – Ezzel is ki akarjuk fejezni, hogy közel állunk a termelőkhöz. Nem vagyunk bezárkózva a négy fal közé.

Süle Katalin, a kamara elnökégi szóvivője négy témában adott tájékoztatást. Elsőként az egységes kérelmek beadásának tapasztalatairól beszélt. Az eredetileg kitűzött május 17-i dátumot 23-ra hosszabbították, mivel a falugazdászok a kérelmek beadását az elmúlt évihez képest egy héttel később tudták csak megkezdeni, így is erőn felüli munkát végeztek.

A határidő lejártáig 175 ezer egységes kérelem érkezett be. Ebből 105 ezret a falugazdászok segítségével nyújtottak be.

Akik nem tudták időre beadni a kérelmeket, azok június 17-ig még megtehetik, de ez esetben az igényelt támogatás munkanaponként 1%-kal csökken.

Az idejében, tehát május 23-ig beadott kérelmeket június 15-ig szankciómentesen javíthatják a gazdák. Ez nem vonatkozik minden jogcímre, kizárólag a területalapú támogatásra érvényes.

*

Az EU egyszerűsítési programjának részeként ez évtől bevezették az előzetes ellenőrzés rendszerét. Ez azzal az előnnyel jár, hogy az MVH ellenőrzését követően a gazdák jogkövetkezmény nélkül javíthatják a kérelmeiket.

A mai nappal az MVH megkezdi az ellenőrzést.

Az előzetes ellenőrzés eredményéről legkésőbb június 18-ig értesíti az MVH a kérelmezőt a hibákról pl.: táblaátfedések, mellékletek hiánya. A mellékletek tartalmát az előzetes ellenőrzésnél nem vizsgálják, csak azok meglétét.

A kérelmek június 27-ig szankciómentesen javíthatók. Erről a falugazdászok részletes információval szolgálnak.

Fontos tudni, hogy az előzetes vizsgálatok eredményéről az MVH csak elektronikus formában értesíti a kérelmezőt.

*

Az AKG-val kapcsolatban a kamara örömmel üdvözölte Lázár miniszter úr bejelentését, miszerint az állattartók számára 25 milliárd Ft-tal, a zöldség-gyümölcstermelők részére 15 milliárd Ft-tal megnövelték a forrásokat.

Az erről szóló hivatalos közlemény megjelenését követően a falugazdászok idejében tájékoztatni fogják a termelőket, a kérelmek benyújtására vonatkozóan.

*

A kamara kiemelt feladatának tekinti tagjai versenyképességének növelését azáltal, hogy a gazdák hozzájussanak a legújabb információkhoz. Ezért az ország különböző pontjain szakmai rendezvényeket szervez, illetve támogat, így a Syngentá-val, és a NÉBIH-hel közös fajtabemutatókat, a Pápai Agrárexpót és a júniusi MezőGépShowt.

Mindezekről a honlapunkon tájékozódhatnak.

*

A gazdálkodási naplóval kapcsolatosan számos pozitív visszajelzés érkezett. Ezt a technikai segítségnyújtást jelentő programot április elején mutattuk be. Az ingyenes szoftvert már több mint kétezren használják. Az észrevételeket figyelembe véve a programot folyamatosan frissítjük, javítjuk – fejezte be sajtótájékoztatóját az elnökségi szóvivő.

(Dr. Bódis László – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egyre nyugtalanabbak az európai gazdák, cselekvésre kényszerítik a döntéshozókat

2024. április 8. 08:10

Az európai döntéshozók visszafogták a természet védelmét szolgáló szabályozásokat, korlátozták a vámmentes ukrán gabona behozatalát, és hatályon kívül helyezték a peszticidek használatát korlátozó új jogszabályt.

Magyar gyűrűs vörös vércsét fotóztak Nigériában

2024. április 7. 12:10

A madarat első éves korában, 2023. szeptember 8-án gyűrűzték a Farmosi Madárvártán.

Magyarországon fogták be egy sáska legelső példányait

2024. március 23. 10:10

Bár mérete alapján a második legnagyobb hazai sáskafaj a keleti vándorsáska után, az év rovarának járó aranyérmet így is bezsebelte 2024-ben. Ismerjük meg közelebbről a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatójának segítségével a sisakos sáskát!

Lengyelország vezető kertészeti vállalkozása vár gyakorlatra!

2024. március 7. 16:10

Együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetem és a Primavega lengyel mezőgazdasági vállalat.

Influenszerekkel népszerűsíti az agrárszakmákat a kamara

2021. november 5. 18:56

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) többféle pályaorientációs programmal is elő kívánja segíteni azt, hogy minél több felső tagozatos diák válassza az agrárszakmákat.

Már kapható a hazai csemegeszőlő

2018. augusztus 17. 09:04

A csemegeszőlő-fogyasztás alapvetően augusztus végére és az őszre jellemző, de idén várhatóan előbbre tolódik a szezon.

Az agrárium fejlődéséhez szükség van az uniós forrásokra

2018. július 26. 13:21

„Közös Agrárpolitika 2020 után – Segíti vagy hátráltatja a gazdákat az új közös agrárpolitika?” címmel tartott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kerekasztal-beszélgetést a XXIX. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor keretében.

Digitalizáció nélkül nincs hatékony agrárium – Februárban PREGA!

2023. január 19. 09:29

Az agrárium minden területén a precíziós gazdálkodás a jövő útja, a hatékonyság egyik fő feltétele – hangzott el a PREGA Konferenciához kapcsolódó üzembejáráson.