Növénytermesztés
Növénytermesztés

Már csak 4 napig lehet növénybiztosítást kötni

Már csak 4 napig lehet növénybiztosítást kötni

Agrofórum Online

A biztosítással még nem rendelkező termelőknek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara javasolja, hogy keressék fel a területileg illetékes falugazdászukat, akik segítik őket a megfelelő kamarai biztosítási konstrukció megtalálásában.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felhívja tagjai figyelmét, hogy a növénybiztosítási szezon a végéhez közeledik, a biztosítók felé legkésőbb május 31-ig lehet növénybiztosítási ajánlatot tenni. A piaci biztosításoknak számos előnye van, hiszen egy jégkár esetén néhány hét alatt rendezik a kárt a biztosítók, és nem kell várni a következő év márciusáig, mint az állami kárenyhítési rendszerben. További előny, hogy amennyiben a termelő rendelkezik az egységes kérelemben, valamint a kárenyhítő juttatás iránti kérelem adatai alapján számított üzemi szintű referencia hozamértékének legalább felére fedezetet nyújtó mezőgazdasági biztosítással, akkor a neki járó kárenyhítő juttatás maximális összegét, ha nem rendelkezik, akkor csupán annak felét kaphatja meg.

A 2017-es évben rekordszámú, 5000 feletti kárenyhítési kérelemre számolnak a szakemberek, hiszen a téli és a tavaszi hónapokban minden kultúrát komoly károsodások értek már eddig is. Az előző évek tapasztalata szerint a jogos kárenyhítő juttatásban részesülők csupán 10 százalékának volt megfelelő biztosítási szerződése.

A NAK biztosítási szolgáltatása a növénybiztosításokra is megoldást kínál. Ezért a biztosítással még nem rendelkező termelőknek javasolják, hogy keressék fel a területileg illetékes falugazdászukat, akik segítik őket a megfelelő kamarai biztosítási konstrukció megtalálásában.

A biztosításhoz legfeljebb 65 százalékos díjtámogatás is igénybe vehető. A biztosítási díjtámogatás igénylése az egységes kérelem felületen tehető meg legkésőbb június 9-ig, de már csak a munkanaponként 1 százalékos szankció mellett. Szintén az egységes kérelem felületén kell jelezni június 9-ig, hogy az érintett ültetvény termőre fordult-e, hiszen az agrárkár-enyhítési rendszerben csak a termő ültetvény után igényelhető kárenyhítő juttatás.

(NAK)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A levegőből végeztek növénykondicionálást és szárbontást

2024. április 17. 17:40

Két drón is a levegőbe emelkedett a Pest vármegyei Gödöllő határában, a MATE Tangazdaság Nonprofit Kft. szárítópusztai telephelyén.

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezték – lehet öntözni!

2024. április 16. 13:10

Az elmúlt időszak rendkívül csapadékszegény időjárása és a gazdálkodói visszajelzések alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége kezdeményezte a tartósan vízhiányos időszak kihirdetését.

Megbukott a monokultúrás gazdálkodás

2024. április 15. 14:40

Kutatók öt kontinens 2655 gazdaságát elemezve bizonyították, hogy az ipari, monokultúrás gazdálkodásról való elmozdulással az ember és környezete is csak nyerhet.

Már a paradicsomot is drónok porozzák be

2024. április 15. 12:40

A Two Wellsben található Perfection Fresh farm drónokat integrál a paradicsomtermesztési folyamatokba ellenőrzött üvegházi körülmények között. A kísérlet célja az, hogy megoldást találjanak a paradicsomtermesztés kritikus szempontjának számító beporzás kihívásaira.

Több mint 10 milliárd forintot fizettek a biztosítók a gazdáknak

2018. május 8. 06:39

A szélsőséges időjárás miatt kárt szenvedett gazdálkodók mentőöve a mezőgazdasági biztosításból származó juttatás volt tavaly is.

Több támogatás járhat jövőre a díjtámogatott mezőgazdasági biztosítások után

2019. december 11. 10:25

Módosult a támogatott mezőgazdasági biztosítás (mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatás „VP3-17.1.1-16 kódszámú”) felhívása!

15,7 milliárd forint agrárbiztosítási díjat fizettek tavaly

2020. május 3. 10:17

A növénybiztosításoknál a díjfizetés tavaly az előző évhez képest 3,6 százalékkal nőtt és meghaladta 13,6 milliárd forintot, a kárfizetés 6,6 milliárd forint volt, amely 36,5 százalékos növekedés 2018-hoz képest.

Továbbra is egy „pipával” lehet 30-50%-os díjvisszatérítést kapni

2018. április 23. 07:42

Változatlan formában megy tovább a díjtámogatott növénybiztosítások rendszere 2018-ban is, melyben továbbra is 4 milliárd forint állami támogatás áll az arra jogosult gazdák rendelkezésére.