Növényvédelem
Növényvédelem

A második filoxérává válhat a foltosszárnyú muslica

A második filoxérává válhat a foltosszárnyú muslica

Agrofórum Online

A legnagyobb gondot az okozza, hogy a rovar a szüret előtt rakja le petéit az élő gyümölcsbe, amikor már nem lehet permetezni.

Ha nem sikerül megtalálni az ellenszerét, „a második filoxérává″ válhat a foltosszárnyú muslica – mondta a soproni hegyközség elnöke. Egyelőre nem tudják számszerűsíteni, idén mennyi kárt okozott a rovar, de rohamos terjedésére számítanak.

Taschner István szerint a legnagyobb gondot az okozza, hogy a rovar a szüret előtt rakja le petéit az élő gyümölcsbe, amikor már nem lehet permetezni; mivel a lárvák felhasítják a héjat, megrohadnak a szemek, napos, száraz időben pedig megecetesedik a nedvük, így feldolgozhatatlanná válik a termés.

„Sok gazda számolt be arról, hogy e kártevő miatt kellett a földre is szüretelni, de pontos kárösszeget nem tudunk” – jegyezte meg, hozzátéve, most készülnek felvenni a kapcsolatot az ausztriai agrárkamarával, hogy tájékozódjanak, ott mekkora kiesést okozott a távol-keleti eredetű muslicafaj, amely a szüretet követő szőlő nélküli időszakban is hihetetlen mennyiségben van jelen a borvidéken, ráadásul nagyon gyorsan szaporodik. A gazdák abban reménykednek, hogy egy kemény tél jelentősen visszavetheti a foltosszárnyú muslicák magyarországi terjedését.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint a hónap közepén Balfon és Fertőrákoson találkoztak a kártevővel, amely 2009-ben kezdte meg világméretű terjedését, az első példányokat pedig tavalyelőtt fogták a Növényvédelmi Kutatóintézet munkatársai az M7-es autópálya egyik pihenőjében. A megyében először 2013 őszén észlelték jelenlétét. A kártevő lárvái, a fehér színű 3-4 milliméteres nyüvek az utazók által kidobott fertőzött gyümölcsökkel jutnak el új élőhelyekre, ugyanakkor ez a faj jó repülő, naponta 40-50 kilométert is megtehet.

(MTI)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ne hagyjuk a megtermett repcét a földön!

2024. március 28. 16:10

Sealicittel természetes módon, „belülről” csökkenthető a pergési veszteség.

A lézer a levél alatt is elpusztítja a kártevőket, a növény károsítása nélkül

2024. március 27. 07:10

Az üvegházas kertészet egyik legnagyobb kihívása a kártevők elleni védekezés a növényre és a környezetre gyakorolt negatív következmények nélkül.

Új fermentáló üzemet épít növényvédő szerek gyártására a BASF

2024. március 25. 12:10

Kétszámjegyű millió euró nagyságrendű beruházásba fektet a BASF, a biológiai és biotechnológiai növényvédő szerek portfóliójának megerősítésére épül az új fermentáló üzem.

Használjunk T fákat a szántóföldi rágcsálóirtáshoz!

2024. március 21. 13:10

Bár az érdemi munkát nem a T fa végzi, az eszköz vegyszermentes és egyszerű. Használói, a ragadozó madarak pedig halálbiztosan ritkítják a rágcsálóállományt.

A vetésidő hatása az őszi kalászosok betegségeire

2021. augusztus 25. 04:36

A kalászosok esetében (is) az egyik legnagyobb hiba az elmúlt évek gyakorlatában a gabonák nagyon korai vetése.

Csemegeszőlők növényvédelme

2019. március 20. 06:55

A csemegeszőlő betegségei és károsítói megegyeznek a borszőlőével, mivel mindketten egy családba (Vitaceae) tartoznak, így növényvédelmük is hasonló.

A növényvédelem ára robbanásszerűen emelkedik

2022. július 6. 06:36

A kereskedők és gyártók jelentése szerint a növényvédő szerek 50%-kal drágábbak, mint tavaly. Ennek ellenére alig van mit vásárolni.

Eljött az idő a vírusvektor rovarok elleni védekezésre

2021. október 18. 05:36

Az őszi vetésű kalászos gabonákra a tél előtti időszakban is leselkednek különböző növényvédelmi jellegű veszélyek. Javarészt a még álló kezeletlen gabona árvakeléseknek köszönhetően a vírusvektor rovarok és egyes kórokozók folyamatos veszélyt jelentenek a nemrég kikelt árpa, majd pedig a búza állományokra. Kellő odafigyelés és ha szükséges, védelem nélkül ezek a kalászosok súlyos mértékben elfertőződhetnek gabona vírusokkal és gombás eredetű betegségekkel is. Ezek közül a vírusos megbetegedések vektorai, a levéltetvek és kabócák elleni védekezés ideje jött el.