Növénytermesztés
Növénytermesztés

Megkezdődött az aratás, jó közepes termés várható

Megkezdődött az aratás, jó közepes termés várható

Agrofórum Online

A csapadékos időjárás kedvez a gombabetegségek terjedésének, de a gazdálkodók folyamatosan védekeznek, és pánikra nincs  ok.

Az őszi árpa aratásával megkezdődött az idei aratási szezon az országban, a szakemberek jó közepes termésre számítanak a nyári betakarítású növényeknél – mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten.

Az Aratási Koordinációs Bizottság idei elő ülését követően Czerván György elmondta: őszi búzából a betakarításra váró terület 966 ezer hektár, 72 ezer hektárral kevesebb a tavalyinál. A terméshozam hektáronként átlagosan 5 tonna lesz az előzetes becslések szerint, megegyezik a tavalyival. Országszerte előreláthatólag 4,8-4,9 millió tonna őszi búzát  takarítanak be.

Az őszi árpát hétfőig mintegy 1000 hektáron vágták már le – közölte az államtitkár. A hozam 4,9 tonna hektáronként, az előzetes termésbecslés 4,8 tonna volt. A 270 ezer hektáros vetésterületről a szakemberek  mintegy 1,3 millió tonna őszi árpát várnak, többet a tavalyinál – jelezte Czerván György.

Az államtitkár megemlítette még, hogy repcéből az előző évhez képest mintegy 13 százalékkal várnak nagyobb hozamot, ami 2,8 tonna hektáronkénti átlagtermést jelent az idén. Így a termés mennyisége országosan elérheti a 717 ezer tonnát (254 ezer hektárról), Ez a mennyiség mintegy 200 ezer tonnával haladja meg a múlt évit.

A jó közepes termésmennyiség, amit a szakemberek az előzetes becslések alapján várnak a nyári betakarítású növényeknél fedezi Magyarország belső felhasználását. Kiemelte így van ez az őszi búzánál is. Az árakról azt közölte, hogy januártól március közepéig-végéig a búza és a kukorica ára  is 10-15 százalékkal csökkent. A márciusi mélypont után lassú áremelkedés kezdődött, a világpiaci tendenciáknak megfelelően. A kukoricánál az áremelkedés tartóssá vált, a búza ára stagnál, így a tőzsdei árak a múlt évinél 8-10 százalékkal alacsonyabbak, a kukoricánál. a repcénél és napraforgónál magasabban az árak, mint tavaly. Ez az jelenti, hogy a június 20-i jegyzések alapján – a legközelebbi lejáratokra  –  a malmi búza ára tonnánként 43 500 forint, míg egy évvel korábban ez 48 ezer forint volt. A kukorica esetében a kötés 52 ezer forint tonnánként, tavaly ugyanebben az időben 41 ezer forint volt a tonnánkénti ár.

Czerván György beszélt az eddig beérkezett kárbejelentésekről is, elmondta: eddig 65 600 hektárra érkezett be kárbejelentés  a gazdáktól. Ennek nagy részét a tavaszi fagykárok teszik ki, főként a szőlő és gyümölcsültetvényekben keletkezett kár, több mint 43 ezer hektáron. A gabonánál elsősorban a belvíz okozott kárt, mintegy 11 ezer hektáron. Az utóbbi két hétben pedig a jégeső okozta kár bejelentése nőtt, és most már megközelíti a 9 ezer hektárt. Az utóbbi egy héten 3 ezer hektárra jelentettek jégkárt. A keddi jégverés okozta károk felmérése jelenleg is tart, fontos, hogy az érintett gazdák 15 napon belül jelentsék be a kárt. A múl év hasonló időszakáig 51 ezer hektárra érkezett kárbejelentés – emlékeztetett.

Közölte: napokon belül megkezdődik a repce, és Péter-Pál napja környékén pedig elkezdődik a búza aratása az országban. Mindehhez Vancsura József a gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke hozzáfűzte, a gazdák felkészültek az aratásra, és a kedvező áralakulásban reménykednek.

Kérdésre Vancsura József elmondta: a napraforgó fehérpenész fertőzésével (Sclerotinia sclerotiorum) kapcsolatban elmondta: a csapadékos időjárás kedvez a gombabetegségek terjedésének, de a gazdálkodók folyamatosan védekeznek, és pánikra nincs  ok.

(MTI)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Dél-Ukrajna titkos kertje: üvegházi csoda csemegekukoricával!

2024. március 28. 10:10

Ukrajna déli részén a termelők azon fáradoznak, hogy újabb „csodát” hozzanak létre, munkájuknak köszönhetően a csemegekukorica életre kelt az üvegházak melegében, és ha minden jól megy, hamarosan megjelenik az asztalokon is.

RAPOOL: a repce a hivatásunk, már 50 éve

2024. március 27. 10:10

A bólyi RAPOOL Repce Akadémia nyitotta meg a jubileumi esztendőt, amikor a vállalat azt ünnepli, hogy immár öt évtizede látja el a termelőket kiemelkedő minőségű repcehibridekkel.

Nemcsak hálóval vagy fóliával lehet már bálát kötözni, csomagolni

2024. március 26. 10:10

A neccháló és a takarófólia egyfajta „keverékét” alkotta meg egy izraeli cég, forradalmasítva a bálák kötözését, csomagolását.

Mindenki nyer vele: napenergiával működtetik az öntözést Dél-Afrikában

2024. március 24. 12:10

A dél-afrikai gyümölcsösökben sok helyen már inkább napenergiával működtetik az öntözőrendszereket ahelyett, hogy az országban bizonytalan energiahálózatra hagyatkoznának.

Logisztikai hátrányt okoz Franciaországnak a sok esőzés

2021. augusztus 17. 05:47

A heves esőzés Franciaországban, az Európai Unió legnagyobb búzatermelőjénél, tovább növelte a globális exportkínálattal kapcsolatos aggodalmakat, mivel Észak-Amerikában és Oroszországban is romlottak a betakarítási kilátások.

Csökkentették a francia kukorica termésbesorolását

2022. augusztus 14. 05:36

Becslések szerint a francia kukorica csak 53%-a volt jó vagy kiváló állapotban az augusztus 8-án zárult héten, az előző heti 62%-hoz képest.

Hamarosan végéhez ér az őszi búza betakarítása

2019. július 30. 09:03

Az őszi búza termőterülete 952 ezer hektár, a termésátlag országosan 5,25 tonna hektáronként, Csongrád megyében ennél kevesebb csupán 4,5 tonna.

Javult a mezőgazdaság tűzvédelmi helyzete

2019. március 25. 09:33

Összességében megállapítható, hogy a gazdasági szereplők a betakarítási munkálatok vonatkozó tűzvédelmi előírásait jellemzően betartották, kirívó szabálytalanságot az ellenőrzések során az ellenőrök nem tapasztaltak.