Állattenyésztés
Állattenyésztés

Mezőhéki a szennyezett magyar tojás

Mezőhéki a szennyezett magyar tojás

Agrofórum Online

A NÉBIH által a napokban talált szennyezett hazai tojás a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Mezőhékről származik. A termelőtől a tojás sütödékhez és magánemberekhez is kerülhetett.

Éppen tíz évvel ezelőtt vezették be az Európai Unióban a tojásokra vonatkozó jelölés jelenlegi formáját. Az utóbbi napok eseményei rávilágítottak arra, hogy milyen fontos a tojás azonosító számának használata, hiszen ez alapján tudta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) tájékoztatni a hazai fogyasztókat, hogy melyek a szennyezett tojások.

Mint a NÉBIH közölte, a 3HU1503T03/4 azonosító számú tételben mutatott ki szennyezést. A hivatal a köztévé keddi híradójának elárulta, mezőhéki lehet a szennyezett tojás. A műsorban elhangzott: a cégnél (Vitaleggs Kft.) évente 80 ezer tojó tyúk mintegy 24 millió tojást rak. Ezek közel 800 partnerhez jutnak el, köztük sütödékhez és magánemberekhez is.

A tojáson lévő számsor első számjegye azt jelenti, hogy milyen termelési módból származik a termék. Ez esetben a 3-as kódszám a ketreces tartást jelenti. (Az 1-es a szabad tartás, a 2-es alternatív termelési módot takar, míg a 0-s az ökológiai tartást jelenti.) A HU az országkódot takarja, ez esetben Magyarországról van szó. A harmadik számsor 1-tól 20-ig a termelés tágabb helyét mutatja, vagyis hogy melyik megyéből (vagy a fővárosból) származik az adott termék. A szennyezett tojás kódja a 15-ös, ami Jász-Nagykun-Szolnok megyét jelenti. A következő két szám az állategészségügyi kerület kódja, vagyis ennek kellene megmutatnia, a megyehatáron belül melyik szűkebb régióban termelték a tojást. Az ötödik rész a tojótyúk-jelölés („T”), míg a hatodik szám az állattartó telep kétjegyű sorszáma a kerületben. A perjel után következő szám azt mutatja, melyik istállóból származik a termék.

(Magyar Nemzet)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Megbukott a monokultúrás gazdálkodás

2024. április 15. 14:40

Kutatók öt kontinens 2655 gazdaságát elemezve bizonyították, hogy az ipari, monokultúrás gazdálkodásról való elmozdulással az ember és környezete is csak nyerhet.

ANImashExpo: az állattenyésztő ágazat vadonatúj szakkiállítása

2024. április 10. 08:10

Bővül a HUNGEXPO kínálata: 2024. december 5-7. között rendezik meg az ANImashEXPO-t. A kiállítás célja, hogy fórumot és önálló bemutatkozási lehetőséget teremtsen az állattenyésztés és -egészségügy területén működő szakembereknek, vállalkozásoknak.

Az emberek többet fertőzik az állatokat betegségekkel, mint fordítva

2024. április 9. 15:10

Több vírust adunk át a házi- és vadon élő állatoknak, mint amennyit elkapunk tőlük – derül ki a UCL kutatóinak új, nagyszabású vírusgenom-elemzéséből.

A szarvasmarhák tbc-oltása a tüneteket és a továbbfertőzés esélyét is csökkenti

2024. április 9. 10:10

A kutatás szerint a vakcinázás nemcsak a tuberkulózis súlyosságát enyhíti a fertőzött szarvasmarhák esetében, hanem a terjedését is 89%-kal mérsékli a tejelőállományokban.

Nőtt a tojásexport itthon

2018. július 23. 11:44

Intenzíven nőtt a friss tojás kivitele, igaz, az előző évi első négy hónap adataihoz képest mért 124 százalékos emelkedéssel is csupán 389 tonna volt a külföldön eladott mennyiség.

Korlátlanul áramlik Európába az ukrán baromfihús és tojás

2023. augusztus 18. 09:10

Meg kell állítani az ukrán baromfihús- és tojásimportot, az Európai Unióba korlátlan mennyiségben érkező termékek ugyanis nemcsak az uniós termelés jövőjét, így hosszútávon Európa önellátóképességét veszélyeztetik, hanem élelmiszerbiztonsági szempontból is aggályosak – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Baromfi Termék Tanács.

Tojásokon gördült a Case IH nagytraktor

2024. április 1. 12:10

Vajon egy ember vagy egy 26 tonnás nagytraktor fejt ki nagyobb nyomást a talajra? Egy erre vonatkozó kísérlet nagy meglepetéssel járt.

Élelmiszer-tárolás okosan I. – Fagyasszuk le!

2023. január 20. 05:38

A karácsonyi és újévi összejövetelek alkalmával mindig eszembe jut, mennyire megkönnyítik az életünket a hűtőszekrény fagyasztórekeszei, vagy akár egy nagyobb fagyasztóláda. A nagy lakomákat követően számos étel még tárolható fagyasztva annak érdekében, hogy elkerüljük a kidobásukat. Lássuk, milyen ételek kerülhetnek a fagyasztóba!