Agrárközélet
Agrárközélet

Módosult a földminősítésről szóló szabályozás

Módosult a földminősítésről szóló szabályozás

Agrofórum Online

A földminősítés a földterület művelési ágának megállapítását követően, vagy művelési ág változás nélkül önállóan a vizsgált földterület minőségi osztályának és kataszteri tiszta jövedelmének meghatározását jelenti.

A földminősítés részletes szabályai a 47/2017. (IX. 29.) FM rendeletben a földminősítés tekintetében a fogalmak, az általános szabályok valamint speciális szabályok kerültek meghatározásra. A jogszabály rögzíti az általános rendelkezésektől eltérő, erdő, fásított terület, illetve nádas művelési ág esetében, a speciális szabályokat. A speciális szabályok alkalmazása szükséges továbbá azokban az esetekben is amikor a földrészlet határvonalában, a település közigazgatási határvonalában vagy a településen belül a fekvések határvonalában következik be változás. A földminősítés eredményeként megállapított adatok változása esetén, akkor mind az ingatlan-nyilvántartásban, mint a térképi adatbázisban szükséges a változások rögzítése.

A földminősítés alapját a járási és községi mintaterek képezik, melyek tartalmi előírásait, karbantartásuk szabályait, valamint a mintaterek térképi adatbázisban történő ábrázolásának szabályait is rögzíti a jogszabály.

(NAK)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Magyarországon fogták be egy sáska legelső példányait

2024. március 23. 10:10

Bár mérete alapján a második legnagyobb hazai sáskafaj a keleti vándorsáska után, az év rovarának járó aranyérmet így is bezsebelte 2024-ben. Ismerjük meg közelebbről a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatójának segítségével a sisakos sáskát!

Lengyelország vezető kertészeti vállalkozása vár gyakorlatra!

2024. március 7. 16:10

Együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetem és a Primavega lengyel mezőgazdasági vállalat.

5 kategóriában szavazhatunk a természetszeretet és a környezetvédelem élharcosaira

2024. február 22. 11:40

Az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett Erdei Vándortábor Program idén először hirdeti meg a Nagykövet Awardot.

Így áll most a belvízhelyzet Magyarországon

2024. február 21. 16:10

Az országban 2024 elején számottevő, de nem kiemelkedően magas a belvízzel borított mezőgazdasági területek nagysága.

Állattenyésztés: szigorodnak az antibiotikumok felírásának követelményei

2023. december 10. 13:10

A Nébih felhívja az élelmiszer-termelő állatokat kezelő állatorvosok figyelmét, hogy a vonatkozó rendelet értelmében 2024. január 1-től élelmiszer-termelő állatok számára antibiotikumot kizárólag hatósági engedéllyel rendelkező állatorvos írhat fel.

Komoly hatásokkal jár az erdőirtással kapcsolatos új uniós jogszabály

2022. december 26. 15:34

Az új szabályok értelmében pénzbírsággal sújthatják azokat a vállalkozásokat, amelyek nem tartják be az előírásokat.

Gazdainfó: januári teendők, változó jogszabályok

2022. január 13. 16:15

Az évkezdet a gazdálkodóknak nem csak a tervezésről szól, hanem a jelentési kötelezettségekről is. Ezen kívül is érdemes résen lenni, hiszen több jogszabály is változott, ezekről is olvashatnak az alábbi összefoglalóban.

Gazdálkodás Natura 2000 gyepterületeken

2019. november 30. 09:36

A Natura 2000 hálózat egy összefüggő rendszer, amely az uniós tagországok védett és legveszélyeztetettebb természeti területeit foglalja magában.