Agrárközélet
Agrárközélet

Módosultak az ökológiai gazdálkodási és Natura 2000-pályázatok

Módosultak az ökológiai gazdálkodási és Natura 2000-pályázatok

Agrofórum Online

Változott az ,,Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása", továbbá a Natura 2000 mezőgazdasági és a Natura 2000 erdőterületeknek nyújtott kompenzációs kifizetések című felhívások dokumentációja.

Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés

A módosítással törölték a kizárólag áttérési támogatásban részt vevő támogatást igénylő kötelező képzésen történő részvételére vonatkozó konkrét véghatárnapot. (A már átállt területeken gazdálkodó kedvezményezettnek a képzés nem kötelező.) A továbbiakban a rendelkezés szerint a támogatást igénylő köteles a támogatói okirat kézhezvételét követően a kötelezettségvállalás időszakában agrár-környezetgazdálkodási képzésen egyszer részt venni.  A képzések időpontjáról a későbbiekben a képzésre jogosult szervezet nyújt majd tájékoztatást az érintettek felé.

Amennyiben a támogatott személyében változás történik a támogatási időszak alatt, a kötelezettség átvevőjének – az átvételére vonatkozó évet követően kell képzésen részt vennie kivéve, ha már korábban kötelezettként részt vett képzésen.

A webGN – s ezzel együtt a tápanyag-gazdálkodási terv készítésére kötelezetteknek a tápanyag-gazdálkodási terv – benyújtására vonatkozó határidő egy hónapra rövidül a kifizetések meggyorsítása érdekében, azaz  az elektronikus benyújtás  az adott évet követő év január 1. és január 31. közötti időszak.

Natura 2000-pályázatok

A módosítással törlésre került a kötelező képzésen történő részvételére vonatkozó konkrét véghatárnap megjelenítése a pályázatban. A támogatást igénylő köteles a támogatói okirat kézhezvételét követően Natura 2000 képzésen részt venni a programozási időszakban – azaz 2020-ig – egyszer.

Natura 2000 gyepterületek vonatkozásában előírt továbbá, hogy a gazdálkodási napló meghatározott adattartalmát – webGN – a tárgyévet követően a NÉBIH által biztosított elektronikus felület segítségével kell benyújtani. A webGN benyújtására vonatkozó határidő egy hónapra rövidül a kifizetések meggyorsítása érdekében, azaz  az elektronikus benyújtás  az adott évet követő év január 1. és január 31. közötti időszak.

Kompenzációs kifizetések természeti hátránnyal (THÉT) érintett területeken

A webGN benyújtására vonatkozó határidő egy hónapra rövidül a kifizetések meggyorsítása érdekében, azaz az elektronikus benyújtás az adott évet követő év január 1. és január 31. közötti időszak.

(NAK)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Magyarországon fogták be egy sáska legelső példányait

2024. március 23. 10:10

Bár mérete alapján a második legnagyobb hazai sáskafaj a keleti vándorsáska után, az év rovarának járó aranyérmet így is bezsebelte 2024-ben. Ismerjük meg közelebbről a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatójának segítségével a sisakos sáskát!

Lengyelország vezető kertészeti vállalkozása vár gyakorlatra!

2024. március 7. 16:10

Együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetem és a Primavega lengyel mezőgazdasági vállalat.

5 kategóriában szavazhatunk a természetszeretet és a környezetvédelem élharcosaira

2024. február 22. 11:40

Az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett Erdei Vándortábor Program idén először hirdeti meg a Nagykövet Awardot.

Így áll most a belvízhelyzet Magyarországon

2024. február 21. 16:10

Az országban 2024 elején számottevő, de nem kiemelkedően magas a belvízzel borított mezőgazdasági területek nagysága.

Mezőgazdasági támogatás a biodiverzitás szolgálatában

2021. október 27. 11:29

A saját, jól felfogott érdekünk az, hogy a biológiai sokféleség védelme egyre nagyobb jelentőségű legyen. A mezőgazdasági termelőknek, de mindenki másnak is, aki valamilyen formában zöldfelületet gondoz, át kell alakítania tevékenységét az élőhelyek megőrzése érdekében.

Előnyt élveznek a biogazdák a magyar agráriumnak szánt 2900 milliárd forint elosztásánál

2024. február 21. 14:10

Megkezdődött a vidékfejlesztési- és agrárpályázatok kiírása előtti társadalmi egyeztetés, így egy-egy részlet még változhat, de már most látszik, hogy összességében mintegy 2900 milliárd forint juthat a hazai mezőgazdaságnak 2027-ig.

Fejlesztések nélkül is lehet, de nem érdemes

2023. február 20. 14:36

A Kóder-család hosszú évtizedek óta foglalkozik gyümölcstermesztéssel, a jelenlegi gazdaság alappilléreit a szülők tették le a rendszerváltást követő időszakban.

Ökológiai termelés Magyarországon – úton a kémiai növényvédő szer nélküli mezőgazdaság felé

2020. október 30. 11:00

Az ökológiai gazdálkodás a mezőgazdasági termelés sajátos formája, amely a helyi erőforrásokat és a természetes folyamatokat részesíti előnyben, és korlátozza a külső, szintetikus input anyagok felhasználását. Cikkünkben az ökológiai ágazat hazai helyzetéről adunk áttekintést, kitérve a fő fejlődési lehetőségekre is.