Agrárközélet
Agrárközélet

NAK: Az „agrárkutak” létesítése továbbra is engedélyköteles marad

NAK: Az „agrárkutak” létesítése továbbra is engedélyköteles marad

Agrofórum Online

Nyolcvan méteres mélységig csak a kútfúrásra vonatkozó engedélyezési eljárás lesz díjmentes. A legutóbbi bejelentés gazdasági vízhasználatra nem vonatkozik. A vízjogi bürokratikus terhek csökkentésén már dolgozik a kormány a VIZEK-projekt keretein belül.

Nyolcvan méteres mélységig ingyenessé teszi a kútfúrást a kormány – jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter az augusztus 30-i kormányinfón. Ilyen kút fúrására az ország területének 88 százalékán van lehetőség. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara fontosnak tartja megjegyezni, hogy a bejelentés nélkül létesíthető 80 méternél sekélyebb kutak azonban nem terjednek ki a gazdasági vízhasználatokra – a tárcavezető által említett lehetőség csak a házi vízigényeket kielégítő kutakat érinti, ha azok nem érintenek ivó- vagy sérülékeny vízbázist. Ezért az „agrárkutak” létesítése továbbra is engedélyköteles marad. (A vízjogi engedélyezés részleteiről részletesebb tájékoztató anyag itt található.).

A NAK jelenlegi ismeretei szerint a kormányinfón elhangzott ingyenesség csak az engedélyezési eljárásra vonatkozik, a kivitelezésre nem. Ezért a kút létesítésének költségeit ki kell fizetni a kútfúrónak, és ha esetleg az állampolgár meg akar bizonyosodni a vízminőségről, akkor a laborvizsgálatok elvégzéséért is fizetni kell.

A vízjogi bürokratikus terhek csökkentésén már dolgozik a kormány, ,,Mezőgazdasági vízhasználat információs és ellenőrzési keretrendszer kialakítása” elnevezésű VIZEK-projekt keretein belül. A VIZEK-projekt célja, hogy a jogszabályi háttér egyszerűsítéséhez: elektronizálja a vízjogi eljárásokat, a döntéstámogató integrált hatósági rendszert dolgozzon ki, e-vizikönyvet hozzon létre. A 2019. január 1-től megvalósulandó projektben kialakítanak egy interaktív tájékoztató felületet is. ahol e-konzultációra lesz lehetőség, hogy az adott kút érint-e sérülékeny és/vagy ivóvízbázist. Ennek létrejöttéig a területileg illetékes vízügyi igazgatóság és/vagy hatóság és/vagy önkormányzat tud tájékoztatást adni.

A bejelentés nélküli létesíthető kutak moratóriumát az illegális kutak engedélyezési kötelezettségi moratóriumának idejéhez, azaz 2028-hoz kívánják igazítani ­– ez a jogszabály-módosítás folyamatban van.

(NAK)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Magyarországon fogták be egy sáska legelső példányait

2024. március 23. 10:10

Bár mérete alapján a második legnagyobb hazai sáskafaj a keleti vándorsáska után, az év rovarának járó aranyérmet így is bezsebelte 2024-ben. Ismerjük meg közelebbről a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatójának segítségével a sisakos sáskát!

Lengyelország vezető kertészeti vállalkozása vár gyakorlatra!

2024. március 7. 16:10

Együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetem és a Primavega lengyel mezőgazdasági vállalat.

5 kategóriában szavazhatunk a természetszeretet és a környezetvédelem élharcosaira

2024. február 22. 11:40

Az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett Erdei Vándortábor Program idén először hirdeti meg a Nagykövet Awardot.

Így áll most a belvízhelyzet Magyarországon

2024. február 21. 16:10

Az országban 2024 elején számottevő, de nem kiemelkedően magas a belvízzel borított mezőgazdasági területek nagysága.

Közös vízgazdálkodási projekt indult a Dél-Alföldön és a Vajdaságban

2018. január 24. 14:40

A projekt részeként egy aszály- és belvízkutató monitoring központot is létrehoznak, amelynek a határon átnyúló szakmai munka mellett feladata a szoros kapcsolat megteremtése a tudományos szféra és a felhasználók között.

Megújult Magyarország legnépszerűbb öntöződobja

2024. január 18. 10:10

A Bauer új E széria csévélődobos öntözőberendezései számos olyan részletben újultak meg, amelyek megkönnyítik a kezelést és a karbantartást, miközben megőrzik a termék kiemelkedő hírnevét a teljesítmény és a tartósság tekintetében.

Miként termeszthető a bazsalikom házikertben?

2023. március 22. 04:39

Hogyan termeszthetek kertemben bazsalikomot? Milyen igényei vannak ennek a fűszernövénynek?

Hogyan védekezhetünk a josta levélbetegsége ellen?

2023. augusztus 15. 04:36

Egyéves jostabokron jelentek meg a képen látható levélbetegségek. Mit tudok tenni a növény védelmében, mit tanácsolnak?