Növénytermesztés
Növénytermesztés

Napraforgó – 2,7 tonnás átlagtermés volt Békés megyében

Napraforgó – 2,7 tonnás átlagtermés volt Békés megyében

Agrofórum Online

Békésben 2014-ben hetvenezer hektáron termeltek napraforgót, döntően olajipari felhasználásra.

Békésben jó évet zártak a napraforgó-termelők, a betakarított átlagtermés a termőföldek adottságaitól függően rekordmennyiségű, 2,6-2,7 tonna volt hektáronként – tájékoztatta a Békés Megyei Mezőgazdasági Szövetkezők titkára az MTI-t.

Barabás Béla elmondta: a csapadékos időjárás ellenére Békésben jó a termés minősége, a szemek olajtartalma eléri, vagy meghaladja az ipari szabvány előírását.

Békésben 2014-ben hetvenezer hektáron termeltek napraforgót, döntően olajipari felhasználásra, itt van az országos termőterület több mint 13 százaléka.

Tavaly a megyében az átlagtermés 2,1-2,2 tonna körül alakult hektáronként, az idei évihez hasonló területen.

Az átlagosnál nagyobb hozam és az esős időjárás következtében a szokásosnál lassabban haladt a betakarítás. A termelők az elvetett terület 98-99 százalékát aratták le, a maradék 1-2 százalék az esőzések miatt kialakult belvizes területeken maradt.

Az orosházi Orosfarm mezőgazdasági társaság hektáronként 2,65 tonna napraforgó termést takarított be 2014-ben több mint kétszáz hektárról. Dominkó Sándor ügyvezető az MTI érdeklődésére elmondta: az olajiparnak eddig átadott tételek döntő hányadánál az olajtartalom szabvány feletti értékű, így az átvételi szerződés szerint olajprémiumban részesülnek.

Hozzátette: az olajipar tonnánkénti átvételi árai 25-30 százalékkal elmaradnak a tavalyitól.

Magyarországon a termelők ötven százaléka rendelkezik termelői szerződéssel, ők tonnánként 86-90 ezer forintért tudják értékesíteni az olajipari alapanyagot, a szabadpiaci ár ennél alacsonyabb, jelenleg tonnánként 83-84 ezer forint – tette hozzá.

(MTI)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Dél-Ukrajna titkos kertje: üvegházi csoda csemegekukoricával!

2024. március 28. 10:10

Ukrajna déli részén a termelők azon fáradoznak, hogy újabb „csodát” hozzanak létre, munkájuknak köszönhetően a csemegekukorica életre kelt az üvegházak melegében, és ha minden jól megy, hamarosan megjelenik az asztalokon is.

RAPOOL: a repce a hivatásunk, már 50 éve

2024. március 27. 10:10

A bólyi RAPOOL Repce Akadémia nyitotta meg a jubileumi esztendőt, amikor a vállalat azt ünnepli, hogy immár öt évtizede látja el a termelőket kiemelkedő minőségű repcehibridekkel.

Nemcsak hálóval vagy fóliával lehet már bálát kötözni, csomagolni

2024. március 26. 10:10

A neccháló és a takarófólia egyfajta „keverékét” alkotta meg egy izraeli cég, forradalmasítva a bálák kötözését, csomagolását.

Mindenki nyer vele: napenergiával működtetik az öntözést Dél-Afrikában

2024. március 24. 12:10

A dél-afrikai gyümölcsösökben sok helyen már inkább napenergiával működtetik az öntözőrendszereket ahelyett, hogy az országban bizonytalan energiahálózatra hagyatkoznának.

Önvezető kombájnflotta

2020. augusztus 13. 04:36

A Cognitive Agro Pilot rendszert arra tervezték, hogy a vezetőnek csak a betakarítás minőségére kelljen figyelni, mivel a kombájnt a robotasszisztens vezeti.

Hamarosan befejeződnek a nyári aratási munkálatok

2023. augusztus 4. 14:40

A termés a tavalyi, rendkívül aszályos évhez képest kedvezőbb és bőven fedezi a hazai ellátási igényeket, ugyanakkor elmarad az idei évre vonatkozó előzetes mennyiségi és minőségi várakozásoktól.

Így termelnek szezonon kívül szamócát

2024. január 21. 14:10

Régóta lehet tudni, hogy a robotoknak, az automatizálásnak és a mesterséges intelligenciának köszönhetően a mezőgazdaság területén ugrásszerű fejlődés várható.

Az Egyesült Államok a világ legnagyobb kukoricatermelője

2021. február 10. 05:38

Éves 347,05 millió tonnás terméssel kukoricatermelésben világelső az Egyesült Államok.