Agrárközélet
Agrárközélet

Nébih: a kékfrankos rozékkal minden rendben

Nébih: a kékfrankos rozékkal minden rendben

Agrofórum Online

Valamennyi, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által ellenőrzött, 2016-os évjáratú, száraz kékfrankos rozé megfelelt az élelmiszerbiztonsági és beltartalmi szempontoknak, a szakemberek csupán jelölési pontatlanságokat találtak.

A Nébih terméktesztjén összesen 28 féle 2016-os évjáratú, száraz kékfrankos rozét vizsgált, a hivatal laboratóriumában mérték a termékek tényleges alkoholtartalmát, hamutartalmát, valamint aszkorbinsavtartalmát is.

A hivatal szakemberei ellenőrizték azt is, hogy a gyártók a borok színezéséhez használtak-e nem megengedett mesterséges vagy természetes színezéket, illetve hogy kimutatható-e idegen cukor a termékekben. A vizsgálatok alapján a rozék egyetlen esetben sem tartalmaztak mesterséges, sem hozzáadott természetes színanyagot. A 6 terméken szúrópróbaszerűen elvégzett NMR és izotóparány vizsgálatok eredményei alapján a termékek cukoreredete is megfelelt.

A címkék ellenőrzése során a 28 ital közül 3-nál találtak jelölési pontatlanságokat a borászati felügyelők. Példaként említették, hogy az egyiknél a címkén feltüntetett értéknél magasabb alkoholtartalmat mértek. A hiányosságok miatt a gyártókat figyelmeztetésben részesíti a Nébih.

(MTI)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egyre nyugtalanabbak az európai gazdák, cselekvésre kényszerítik a döntéshozókat

2024. április 8. 08:10

Az európai döntéshozók visszafogták a természet védelmét szolgáló szabályozásokat, korlátozták a vámmentes ukrán gabona behozatalát, és hatályon kívül helyezték a peszticidek használatát korlátozó új jogszabályt.

Magyar gyűrűs vörös vércsét fotóztak Nigériában

2024. április 7. 12:10

A madarat első éves korában, 2023. szeptember 8-án gyűrűzték a Farmosi Madárvártán.

Magyarországon fogták be egy sáska legelső példányait

2024. március 23. 10:10

Bár mérete alapján a második legnagyobb hazai sáskafaj a keleti vándorsáska után, az év rovarának járó aranyérmet így is bezsebelte 2024-ben. Ismerjük meg közelebbről a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatójának segítségével a sisakos sáskát!

Lengyelország vezető kertészeti vállalkozása vár gyakorlatra!

2024. március 7. 16:10

Együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetem és a Primavega lengyel mezőgazdasági vállalat.

Tűzgyújtási tilalmat rendeltek el Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében

2023. március 17. 18:26

A szeles és napsütéses napokat követően a hétvégére várható száraz, jelentősebb csapadék nélküli időjárás megnöveli az erdőre átterjedő szabadtéri tüzek kialakulásának veszélyét.

Decemberben sem pihentek a Nébih ellenőrei

2018. december 24. 04:33

Elszomorító adat, hogy a piacokon és a karácsonyi vásárokon eladásra kínált szaloncukrok és egyéb édességek 10%-a lejárt termék volt.

Több mint 8 millió forint bírságot szabtak ki a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzésben

2019. január 10. 14:34

Országszerte összesen 3312 ellenőrzés, 117 figyelmeztetés, 14 tevékenység-korlátozás, valamint 125 darab – összesen 8.065.154 forintnyi – kiszabott bírság lett a téli szezonális mustra mérlege.

Vigyázat, jönnek az erdőtüzek!

2018. május 8. 10:45

Mától két térségben, Bács-Kiskun és Csongrád megyében is érvénybe lépett a tűzgyújtási tilalom. Magyarországon az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.