Agrárközélet
Agrárközélet

Nemzeti Üvegházgáz Adatbázis jön létre

Nemzeti Üvegházgáz Adatbázis jön létre

Agrofórum Online

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 350 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatásból hozza létre az üvegházhatású gázok nyilvántartására alkalmas Nemzeti Üvegházgáz Adatbázist. E gázok kibocsátásért a mezőgazdaság is felelős.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a Széchenyi 2020 program keretében megjelent „KEHOP-1.1.0 Vízgazdálkodással és az éghajlatváltozás hatásaival kapcsolatos tervezés, informatikai és monitoring fejlesztés” című felhívás keretében 350 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert a Nemzeti Üvegházgáz Adatbázis létrehozására.

A fejlesztésének célja a globális klímavédelmi törekvésekkel összhangban egy olyan, minőségileg új modell létrehozása, amely az eddigi adatbázisokat továbbfejlesztve lehetővé teszi az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásáról szóló előrejelzések készítését, támogatja az általános gazdasági és ágazati stratégiák tervezését, szakpolitikai döntés-megalapozó tanulmányok készítését. A 2019 nyaráig megvalósuló fejlesztésnek köszönhetően Magyarország eredményesebben, szakszerűbben és pontosabban felelhet meg a különböző nemzetközi és európai uniós jelentéstételi kötelezettségeknek.

Az adatbázis a hazai mezőgazdasági szereplőknek is fontos lehet. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete egy tavaly év végén megjelent elemzése szerint ugyanis globálisan az agrárszektor (beleértve az erdőgazdálkodást, halászatot és állattenyésztést) generálja az üvegházhatású gázok mintegy ötödét, ezért az érintetteknek a jelenleginél nagyobb részt kell vállalniuk a klímaváltozás elleni küzdelemben. A három legjelentősebb üvegházhatású gáz a szén-dioxid, a metán és a dinitrogén-oxid. A KSH 2013-as adatai szerint Magyarországon a metán kibocsátásának 37 százaléka – ami a kérődző állatok tartásából fakad –, a dinitrogén-oxid esetén – ami a nitrogén alapú műtrágyák használatát jelenti – a teljes szennyezés 79 százaléka a mezőgazdasághoz volt köthető.

(NFM/NAK)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egyre nyugtalanabbak az európai gazdák, cselekvésre kényszerítik a döntéshozókat

2024. április 8. 08:10

Az európai döntéshozók visszafogták a természet védelmét szolgáló szabályozásokat, korlátozták a vámmentes ukrán gabona behozatalát, és hatályon kívül helyezték a peszticidek használatát korlátozó új jogszabályt.

Magyar gyűrűs vörös vércsét fotóztak Nigériában

2024. április 7. 12:10

A madarat első éves korában, 2023. szeptember 8-án gyűrűzték a Farmosi Madárvártán.

Magyarországon fogták be egy sáska legelső példányait

2024. március 23. 10:10

Bár mérete alapján a második legnagyobb hazai sáskafaj a keleti vándorsáska után, az év rovarának járó aranyérmet így is bezsebelte 2024-ben. Ismerjük meg közelebbről a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatójának segítségével a sisakos sáskát!

Lengyelország vezető kertészeti vállalkozása vár gyakorlatra!

2024. március 7. 16:10

Együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetem és a Primavega lengyel mezőgazdasági vállalat.

Ötszáz éves távlatban is az idei lehetett a legrosszabb aszály

2022. augusztus 24. 15:34

Európa az elmúlt 500 év legrosszabb aszályának következményeivel néz szembe, a kontinens kétharmadán komoly problémák jelentkeznek vagy arra figyelmeztető helyzet alakult ki, ami csökkenti a belföldi szállítást, a villamosenergia-termelést és bizonyos termények hozamát.

A párizsi klímacél eléréséhez meg kell kezdeni a fosszilis tüzelőanyagok kivonását

2019. január 17. 08:16

Elérhető a párizsi klímaegyezményben megfogalmazott globális hőmérsékletemelkedés 1,5 Celsius-fokra való korlátozása, ha azonnal megkezdődik a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivonása.

AM: fel kell gyorsítani a digitális és a zöld átállást

2023. június 2. 15:26

A héten Brüsszelben rendezték meg az agrárkutatás és -innováció legnagyobb seregszemléjének számító „EU AgriResearch Conference” eseményt, amely témájában a kutatás és fejlesztés környezeti dimenziójára fókuszált.

Kiemelt szerep jut az öntözésfejlesztés ösztönzésére

2019. május 20. 06:16

Ma a vízelvezetés helyett a víz megtartására kell törekedni, a víz a mezőgazdasági öntözés célját kell szolgálja.