Növénytermesztés
Növénytermesztés

Nő a világméretű aszály előfordulásának esélye

Nő a világméretű aszály előfordulásának esélye

Agrofórum Online

A FAO adatai szerint világszinten a kukorica, a rizs és a búza adja a kalóriabevitel 51%-át. Emberek milliárdjainak léte függ e növényektől, így, ha bármi zavar támad a termesztésük során beláthatatlan következményekkel kell számolni. A nagy-britanniai Met Office által kiadott tanulmányban a legújabb klímamodell-vizsgálatok eredményeiről számolnak be a kutatók.

Az 1400 időjárási szimulációs modell elemzése során kirajzolódott, hogy sokkal nagyobb lesz a komoly aszályok előfordulásának valószínűsége, mint ahogy az csupán a múltbéli időjárási megfigyelésekből következne. A jelenlegi hivatalos állásfoglalások – e tanulmány megállapításai alapján – nagy mértékben alábecsülik a kukoricatermesztés és az élelmiszerellátás időjárás okozta kockázatait.

A jelentésben a kutatócsoport hangsúlyozza, hogy különösen veszélyes lehet az a helyzet, amikor Kínát és az USA-t egyszerre sújtja katasztrofális időjárás a kukorica vegetációs idejében. A világtermelés 1 milliárd tonna volt 2014-ben e növényből, amelyből 360 millió tonna az Egyesült Államokban, 215 millió tonna pedig Kínában termett. Ha e két régiót egyszerre sújtaná szélsőséges időjárás, az a globális hozam kb. 60%-át érintené. E helyzet esetleges kialakulásának hátterében legnagyobb valószínűséggel az aszály állhat. Eddig még szerencsére nem volt erre példa, de a klímamodell-vizsgálatok arra világítanak rá, hogy ennek bekövetkezése már nem elhanyagolható mértékű, egy évtizedre vonatkozó valószínűsége 6%. Mindez az éhezés nagy arányú terjedéséhez vezetne a világnak azon a részén – főként Afrikában és Dél-Ázsiában –, ahol a kukoricát alapélelmiszerként használják.

Az aszály pusztító erejéről tavaly ízelítőt kapott a világ, amikor a tartós szárazság miatt kialakult kukoricahiány sújtotta Zambia, Kongó, Zimbabwe, Mozambik és Madagaszkár lakosságát. A kutatócsoport a klímaváltozásból eredő kockázatelemzést kiterjeszti a többi alapélelmiszerre is, így a rizsre, búzára és a szójára – olvasható a www.bbc.com oldalon.

Fordította: Polgárné Balogh Eszter

(Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Dél-Ukrajna titkos kertje: üvegházi csoda csemegekukoricával!

2024. március 28. 10:10

Ukrajna déli részén a termelők azon fáradoznak, hogy újabb „csodát” hozzanak létre, munkájuknak köszönhetően a csemegekukorica életre kelt az üvegházak melegében, és ha minden jól megy, hamarosan megjelenik az asztalokon is.

RAPOOL: a repce a hivatásunk, már 50 éve

2024. március 27. 10:10

A bólyi RAPOOL Repce Akadémia nyitotta meg a jubileumi esztendőt, amikor a vállalat azt ünnepli, hogy immár öt évtizede látja el a termelőket kiemelkedő minőségű repcehibridekkel.

Nemcsak hálóval vagy fóliával lehet már bálát kötözni, csomagolni

2024. március 26. 10:10

A neccháló és a takarófólia egyfajta „keverékét” alkotta meg egy izraeli cég, forradalmasítva a bálák kötözését, csomagolását.

Mindenki nyer vele: napenergiával működtetik az öntözést Dél-Afrikában

2024. március 24. 12:10

A dél-afrikai gyümölcsösökben sok helyen már inkább napenergiával működtetik az öntözőrendszereket ahelyett, hogy az országban bizonytalan energiahálózatra hagyatkoznának.

Havi csúcsra emelkedett a kukorica ára

2021. június 11. 06:13

Nem alakult ki határozott kereskedési irány csütörtökön az agrárpiacokon, sem Európában, sem a tengerentúlon.

A bioüzemanyagok okozta aggodalmak miatt csökkentek az árak

2021. augusztus 21. 11:12

Európában a repce mínusszal zárta a napot, de a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa még emelkedett.

Három hónapos mélyponton a búza a kínai tüntetések miatt

2022. november 29. 06:15

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Mely növényeket érdemes, és melyeket nem tanácsos társítani a kertben?

2022. augusztus 9. 04:39

Érdekelne, hogy milyen növényeket érdemes egy ágyásba egymás mellé ültetni, vetni, és melyeket nem tanácsos társítani.