Agrárközélet
Agrárközélet

Nőtt a mezőgazdaságban a feketefoglalkoztatás

Nőtt a mezőgazdaságban a feketefoglalkoztatás

Agrofórum Online

A mezőgazdasági ágazatban növekedett a feketefoglalkoztatás – derült ki az időszaki munkavédelmi jelentésből. A hatósági ellenőrzések során az agráriumban munkavédelmi hiányosságokat is tapasztaltak.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közzétette a munkavédelmi hatóság első féléves ellenőrzési tapasztalatairól szóló jelentést, illetve a munkavállalók jogviszonyok akcióellenőrzéséről szóló összefoglalót.

2017 első felében a munkavédelmi hatósági ellenőrző munka – hasonlóan a tavalyi év hasonló időszakához – 7936 munkáltatóra terjedt ki, amelynek során az állami tisztviselők ellenőrizték az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzésre vonatkozó szabályok betartását. Az ellenőrzött munkáltatók 78,3 százalékánál tapasztaltak munkavédelmi szabálytalanságot, ez az arány 6,3 százalékkal alacsonyabb a 2016-os év azonos időszakában tapasztaltakhoz képest. Ennek során 116 868 fő munkavállaló munkavégzési körülményeit vizsgálták, szabálytalanságokat az ellenőrzött munkavállalók 69 százalékánál tapasztaltak, ez 2,1 százalékkal magasabb az előző év azonos időszaknál (66,9). A mezőgazdaságban 334 munkáltatónál jártak az ellenőrök.

Az első félévben a súlyos jogsértések között jellemző volt, hogy a feldolgozóipar, gépipar, illetve a mezőgazdaság területén használt gépek, berendezések gyakran idéztek elő súlyos baleseteket a veszélyes tér lehatárolására szolgáló védőburkolatok, biztonsági berendezések hiánya, illetve azok használatának kiiktatása, elmulasztása miatt.

Ötvenen illegálisan

Az említett akcióellenőrzés 1143 vállalkozás – 3402 munkavállalóját érintő – foglalkoztatási gyakorlatát vizsgálta. Az egyik kiemelt célpont a feketefoglalkoztatás feltárása volt: az ellenőrzésbe vont munkavállalókból közel 34 százalék (1157 fő) jogviszonya volt rendezetlen. Ez növekedést jelent, mivel 2015-ben az ellenőrzött munkavállalók 21, 2016-ban 25 százalékát érintette a feketefoglalkoztatás valamelyik formája. Ellenőrzést végeztek, többek között, mezőgazdasági területeken (szőlőültetvény, meggyes, cseresznyés, dinnyeföld, állattelep) és feldolgozóipari létesítményeknél (például húsüzem) is.

A tapasztalatok szerint kedvezőtlen volt a jogkövetési magatartás a mezőgazdasági ágazatban. Az ellenőrzések változatlan aránya mellett a legtöbb feketén foglalkoztatott munkavállalót ezen a területen találták a hatóságok, szemben az elmúlt két évvel. Ez az ágazat sajátosságára, a nagyobb létszám igényű munkákra vezethető vissza. Békés megyében például egy növénytermesztéssel foglalkozó munkáltató 50 munkavállalót foglalkoztatott bejelentés nélkül.

Félt és késett

A kirívó példák között egy mezőgazdaságban feltárt eset is szerepel. Bács-Kiskun megyében eljáró szakügyintézők 2017. június végén helyszíni ellenőrzést tartottak egy meggyesben. A helyszínen 7 fő (2 fő magyar, 5 fő román állampolgár) végzett meggyszedési munkát. A munkavállalók először nem tudták megnevezni a munkáltatójukat, aki kb. fél órával az ellenőrzés megkezdését követően érkezett a helyszínre. Az ellenőrzés során bizonyítást nyert, hogy a munkavállalók az ellenőrzés napján reggel 8 órakor kezdték meg a munkát egyszerűsített foglalkoztatás keretében, szóbeli megállapodás alapján. Munkabérük 400 Ft/láda volt a munkáltatóval való megállapodásuk alapján.

A munkavállalók nem lettek bejelentve sem munkaviszony, sem egyszerűsített foglalkoztatás keretében a Nemzeti Adó-és Vámhivatal felé. A munkáltató a szabálytalan foglalkoztatás tényét a helyszínen jegyzőkönyvben elismerte, utólagos bejelentésükre ígéretet tett. Elmondta továbbá, hogy azért maradt el a munkavállalók bejelentése, mert előző napon esett az eső és nem volt biztos a meggyszedés az ellenőrzés napján, de mivel félt, hogy tönkremegy a termés, így szólt a munkavállalóknak, hogy jöhetnek meggyet szedni, a bejelentéshez szükséges adatokat még nem volt ideje a könyvelőnek megküldeni.

(OMMF/NAK)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Magyarországon fogták be egy sáska legelső példányait

2024. március 23. 10:10

Bár mérete alapján a második legnagyobb hazai sáskafaj a keleti vándorsáska után, az év rovarának járó aranyérmet így is bezsebelte 2024-ben. Ismerjük meg közelebbről a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatójának segítségével a sisakos sáskát!

Lengyelország vezető kertészeti vállalkozása vár gyakorlatra!

2024. március 7. 16:10

Együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetem és a Primavega lengyel mezőgazdasági vállalat.

5 kategóriában szavazhatunk a természetszeretet és a környezetvédelem élharcosaira

2024. február 22. 11:40

Az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett Erdei Vándortábor Program idén először hirdeti meg a Nagykövet Awardot.

Így áll most a belvízhelyzet Magyarországon

2024. február 21. 16:10

Az országban 2024 elején számottevő, de nem kiemelkedően magas a belvízzel borított mezőgazdasági területek nagysága.

A második negyedévben kevesebben dolgoztak a mezőgazdaságban

2020. augusztus 8. 04:36

A mérséklődés ellenére stabilabbnak bizonyultak a koronavírus fellángolásának negyedévében a mezőgazdasági munkahelyek az iparban és szolgáltatási szektorban találhatókhoz képest.

A termelés növelésével fejlődhet igazán a hazai mezőgazdaság

2019. február 5. 08:18

A mezőgazdaság kibocsátása az elmúlt években uniós összehasonlításban is kiemelkedő mértékben emelkedett, 2018-ban újabb rekordot ért el, meghaladta a 2700 milliárd forintot.

Agrár-és élelmiszeripari innovációk finanszírozása uniós pályázati forrásokból

2019. november 23. 10:37

Az agrár- és élelmiszeripari szereplők innovatív megoldásait a hazai támogatásokon kívül jelentős nemzetközi pályázati források is ösztönzik: jelenleg is fut a Horizont 2020 keretprogram, 2021-től pedig megemelt költségvetéssel Horizont Európa néven indul az újabb hétéves pályázati ciklus. Kiemelt cél, hogy ezeket a közvetlenül pályázható uniós forrásokat a hazai pályázók az eddiginél hatékonyabban használják ki - hangzott el a témában szervezett sajtó-háttérbeszélgetésen.

A gyakran belvizes területeken meg kell változtatni a művelési ágat

2018. március 2. 10:20

A tavaly elfogadott Nemzeti Vízstratégia új korszakot nyitott a hazai vízgazdálkodásban – mondta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem honlapjának adott interjújában Somlyódy Balázs, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője.