Agrárközélet
Agrárközélet

Növelnénk a kivitelünket Törökországba

Növelnénk a kivitelünket Törökországba

Agrofórum Online

Agrár-külkereskedelemről, élelmiszer-gazdasági termékkivitelről és piacszerzésről, valamint szarvasmarha ágazati együttműködéssel kapcsolatos kérdésekről is tárgyalt Nagy István és Mehmet Danis Isztambulban.

A Földművelésügyi Minisztérium miniszterhelyettese a Fekete-tengeri Együttműködési Tanács (BSEC) ülésén is részt vett. A térség egyik meghatározó gazdasági fókuszú magas szintű tanácskozásának keretén belül került sor a Mezőgazdasági Miniszterek Tanácskozására május 15-17. között

A török élelmezési, mezőgazdasági és állattenyésztési miniszterhelyettessel folytatott kétoldalú egyeztetésen Nagy István üdvözölte, hogy a két ország állategészségügyi hatóságai közötti, folyamatos és intenzív kapcsolattartás eredményeként újra folyamatos az élő szarvasmarha-export. A magyar miniszterhelyettes jelezte, hogy a Földművelésügyi Minisztérium kész információnyújtással és  szakmai partnerek bevonásával történő koordinációval közreműködni élelmiszergazdasági profilú vegyesvállalatok létrejöttében, emellett ösztönzi mind a Törökországba irányuló élőállat-kivitel fokozását, mind a magyar vállalatok általi, Törökországban történő élőállat-tenyésztést.

Nagy István aláhúzta, érdemes erőfeszítéseket tenni a gabonaexport növelése érdekében, ugyanis a Törökország által a legnagyobb mennyiségben importált agrár-élelmiszeripari termékcsoportról van szó. Magyarország a belső felhasználáson felül komoly mennyiségű export árualapot termel minden évben.

A miniszterhelyettes felhívta a figyelmet, arra hogy hazánk együttműködési potenciált lát az állat- és lúdtenyésztésre, az élelmiszerfeldolgozásra, a feldolgozott tejtermékekre, valamint a vetőmagra vonatkozóan.

(FM Sajtóiroda)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Magyarországon fogták be egy sáska legelső példányait

2024. március 23. 10:10

Bár mérete alapján a második legnagyobb hazai sáskafaj a keleti vándorsáska után, az év rovarának járó aranyérmet így is bezsebelte 2024-ben. Ismerjük meg közelebbről a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatójának segítségével a sisakos sáskát!

Lengyelország vezető kertészeti vállalkozása vár gyakorlatra!

2024. március 7. 16:10

Együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetem és a Primavega lengyel mezőgazdasági vállalat.

5 kategóriában szavazhatunk a természetszeretet és a környezetvédelem élharcosaira

2024. február 22. 11:40

Az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett Erdei Vándortábor Program idén először hirdeti meg a Nagykövet Awardot.

Így áll most a belvízhelyzet Magyarországon

2024. február 21. 16:10

Az országban 2024 elején számottevő, de nem kiemelkedően magas a belvízzel borított mezőgazdasági területek nagysága.

Újabb mélyponton a sertésállomány

2020. augusztus 26. 08:47

2019. december 1-jén 909 ezer szarvasmarhát tartottak a gazdálkodók, 2,7 százalékkal többet, mint az előző év azonos időpontjában.

Száj- és körömfájás ütötte fel a fejét az orosz-kínai határnál

2020. február 12. 15:32

Az orosz hivatalos jelentések szerint a regisztrált 58 fertőzött szarvasmarhát és 18 sertést megsemmisítették, hogy gátat vessenek egy esetleges járvány kitörésének.

Negatív tendenciák az EU marhahús-piacán

2020. november 10. 06:03

2020 első felében az EU marhahústermelése 2,4 százalékkal csökkent. A Covid-19 mellett az EU az egyes tagállamok aszályát is okolja a csökkenésért.

1%-kal csökkent a nyerstej átlagára, 2%-kal nőtt a szarvasmarha-állomány

2018. március 21. 09:58

Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 98,18 forint/kilogramm volt 2018 februárjában, a szarvasmarha-állomány pedig 2 százalékkal 870 ezer egyedre nőtt.