Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Növényvédelmi előrejelzés: Általános támadás – beszűkülő védekezési lehetőségek

Növényvédelmi előrejelzés: Általános támadás – beszűkülő védekezési lehetőségek

Agrofórum Online

Úgy gondolom, hogy az elmúlt időszak eseményei, tendenciái ide vezettek, s ebben nagy része volt (van) a csapadékos időjárásnak.

Úgy gondolom, hogy az elmúlt időszak eseményei, tendenciái ide vezettek, s ebben nagy része volt (van) a csapadékos időjárásnak. A május hónap végével nem jött el a csapadékos időszak vége. Igaz, Medárd napján nem esett, de az előtte levő pár napban többször és bőségesen hullott csapadék, majd a nevezetes nap után ugyanott folytatta az időjárás. A mögöttünk levő néhány nap ismétlődő, bőséges esőket – néhol sajnos jégesővel tetézve – hozott.

AGROFÓRUM IDŐJÁRÁS ELŐREJELZÉS >>>

Ezzel párhuzamosan erősödött a felmelegedés, így az a szokatlan helyzet alakult ki, hogy mind a lisztharmat féleségek, mind a peronoszpóra, a varasodás számára kedvező körülmények alakultak ki. Ha kicsit vizsgálódunk az ültetvényekben, megállapíthatjuk, hogy ezen betegségek fertőzése folyamatosan erősödik, és velük együtt sok más károsító veszélyezteti kultúráinkat. A betegségek mellett erősödik a kártevők fertőzése, de egy rövid kitérő erejéig vissza kell térni a gyomokra is.

A preemergens kezeléseknek ismert a hatásideje, amely nem fedi le a teljes vegetációs periódust, a posztemergens kezelések hatásideje még rövidebbnek bizonyul, pontosabban a hatásmód miatt korlátozott. Ebben az évben az a szokatlan helyzet alakult ki, hogy az április végén elvégzett preemergens kezelés kapott megfelelő csapadékot, hatását kifejtette, de arra senki nem számított, hogy az esős időszak májust végig kíséri, majd folytatódik júniusban is. Így olyan mértékű gyommag csírázás, kihajtás következett be a korábbi kezelés hatásának csökkenésekor, ami erős másodlagos gyomosodás okozott. Ez a megfigyelés érvényes a posztemergens gyomirtásokra is. E tekintetben lehetőségeink már erősen korlátozottak, kézi kapálásra meg nem kapunk embert.

Most egy kicsit biztat bennünket a meteorológiai előrejelzés, ígér egy kis ízelítőt a nyári forróságból, de június 19-20-tól ismét esős időjárást valószínűsít (Az Agrofórum Online időjárás-előrejelzését IDE kattintva érheti el!). Ha ez megvalósul, akkor továbbra is érvényes lesz az „általános támadás”, és védekezési lehetőségeink a betakarítás közeledtével egyre inkább beszűkülnek.

Rátérve a kultúrák áttekintésére, folytathatjuk a gondolatmenetet a cseresznyével. A korai fajták szedése általános, de már a középérésűek is sorra kerülnek. A cseresznyére jellemző, hogy sok vizet tud felvenni az érés utolsó napjaiban, gyakran ez a gyümölcs repedéséhez vezet. Ezt követően viszont nincs megállás, a romlás, rothadás órák alatt bekövetkezik. A szüret közben nincs eszközünk, amihez nyúlhatunk, egyedül a gyors betakarítás és a gyors fogyasztás, feldolgozás segíthet. A meggy esetében nagyon hasonló tendenciát lehet megállapítani, talán a kissé későbbi betakarítás ad némi esélyt, feltéve, hogy megáll a folyamatos esőzés.

A kajszi és őszi ültetvényekben is megkezdődött a szedés, de természetesen itt lényegesen hosszabb az érési időszak, így a későbbi érésű fajtáknál még van lehetőség – és szükség is – a beavatkozásra. A monília gyümölcsfertőzése mindkét gyümölcsfajt veszélyezteti. A keleti gyümölcsmoly újra nagy számban repül, míg a barackmoly rajzása kicsit alább hagyott. Megjelentek a korábbi nemzedék károsításának tünetei, az elszáradó hajtáscsúcsok. Innen kezdve jobb tápláléknak számít a gyümölcs, így azt támadja meg lárvája. Szokatlan dolog, hogy még június elején is találhatunk új levélfodrosodás tünetet. A kórokozó a hűvös, csapadékos időjárást kedveli, így a határozott felmelegedés és szárazra forduló időszak megállítja fertőzését. Úgy tűnik, hogy az átmeneti hőmérséklet csökkenés az eső közben elég volt az újabb fertőzéshez.

Egyre több a csonthéjasokban a „likacsos” levél, még mindig indokolt a védekezés.

Almában nincs jelentős változás, ami inkább negatív megállapítás, mint pozitív. Továbbra is nagy, vagy inkább még növekvő a fertőző tömeg, és a betegség számára kedvező időjárásban erős a fertőzési nyomás. Még mindig felszívódó és kontakt kombinációk javasolhatók, rövid permetezési fordulóval. Az érzékeny fajtákon „tombol” a lisztharmat, kimondottan lisztharmatos időjárás volt, van és várható.

Az almamoly ismét nagy számban repül, a heti csapdafogás elérte a 18 db-ot, ami veszélyességi küszöbérték fölött van. További gond, hogy a nemzedékek ilyenkor már összemosódnak, a tojásrakás, lárvakelés pontos időpontját nehéz meghatározni. Ebből következően a hosszú hatástartamú készítmények segíthetnek. Ne felejtsük el, hogy az almamoly 2. nemzedéke megtámadja a diót is, lárvája berág a fejlődő gyümölcsbe, ami ilyenkor még számára átjárható.

Ha már a diónál járunk, meg kell említeni, hogy támad a baktériumos levélfoltosság, ami majd a gyümölcsöt is megtámadja, s a külső burkon, majd a héjon át eléri a béltartalmat is.

A szőlő délvidéken már a virágzás végén jár, s ahogy mozgunk északi irányba, úgy találunk kevésbé fejlett állományokat. Tokaj-hegyalján még csak most kezdődött a virágzás.  A lisztharmatról többször szóltam, a változás a fertőzési nyomás csökkenése lenne, de sajnos erről nem lehet beszélni. A peronoszpóra csak szórványosan jelent meg, de mostanra már a leveleken túl a virágzó fürtöket is megtámadta.

A szürkepenész is kedvező körülményeket talál, ráadásul a virágsapkák megfelelő táptalajt adnak a kórokozónak, így a fertőzés veszélye fennáll. A tarka szőlőmoly rajzása most visszaesett, de ez régiónként eltér, így a helyi megfigyelés pontosabb képet ad a kártevő felszaporodásáról, aktuális fenológiai állapotáról. Az amerikai szőlőkabóca lárvája megjelent, érdemes a felszaporodás kezdetén megfékezni a kártevőt. (A Veszprém Megyei Kormányhivatal az amerikai szőlőkabóca kapcsán már figyelmeztetést is kiadott, amelyet IDE kattintva olvashatnak el! – a szerk.)

A védekezés kérdésében először a zöldmunkákról kell beszélni. Alakítsunk ki vékony, levegős, a napfényt beengedő lombfalat, ami elindítja a mikrokörnyezet kiszáradását. Ezt követi természetesen a permetezés.

A kalászosok „eleje” már az aratáshoz közelít, várhatóan június 20. után a kombájnok elindulhatnak az őszi árpa táblákon. Károsító még mindig található a táblákban, de itt már nincs lehetőségünk beavatkozni.

Az őszi búza tejesérésben jár, még van kb. 2 hetünk egy késői védekezésre, de ebben az esetben alaposan ellenőrizni kell az élelmezés-egészségügyi várakozási időt (ÉVI). A beavatkozásra okot adhat a fuzárium fertőzése, kései állományokban még mindig indokolt lehet a kezelés a fertőzés megelőzésére. Figyelem! Itt is korlátozza lehetőségeinket az ÉVI! Ugyanakkor már található fuzárium tünet a kalászokon, a kifehéredő kalászok, illetve a kalászkák tövén megjelenő rózsaszínű penész jelzi a betegség fertőzését.

Megfigyelések szerint a szipolyok betelepedése egyre intenzívebb, de most még a táblaszegély kezelésével megfékezhetők.

A védekezés tekintetében nem beszéltünk eddig az amerikai szőlőkabócáról. A piretroid típusú termékek eredményesen használhatók a fejlődő lárvák ellen, általában június közepétől kezdve a permetezéseket. A lárvák elleni védekezést meg kell ismételni. Ezek a termékek gyérítik az imágókat is, bár egy hatásos védekezési sor után, amely a lárvákat célozta meg, kevésbé lesz feladat a kifejlett egyedek terjedésének megfékezése. A hatóanyag váltás érdekében a tiametoxam vagy a spinozad is bevehető a védekezési sorba.

A peronoszpóra elleni védekezési technológiába – legalább is ott, ahol a kezdeti tünetek már megjelentek – be kell illeszteni a felszívódó szereket is, vagyis felszívódó+kontakt kombinációk ajánlhatók. A mandipropamid hatóanyag kombinációs partnere lehet a réz vagy a folpet vagy a mankoceb is. Most a szürkepenész fellépésének veszélye miatt ajánlható a folpetes kombináció, majd a fürttisztulás után áttérhetünk a rezes vagy mankocebes termékre.

A kalászosokban engedélyezett termékeknél a szipolyok nincsenek nevesítve, mint megcélozható kártevők, de a gabonapoloskák ellen hatásos készítmények a szipolyok ellen is kifejtik hatásukat. A klórpirifosz+piretroid kombináció eredményes lehet.

Kertdoktor

(Agrofórum Online)

Tisztelt Olvasó!

Bizonyára már észrevette, tapasztalta, hogy Agrofórum Online májustól új szolgáltatással, a „Kertdoktor” rovattal tájékoztatja az aktuális növényvédelmi helyzet iránt érdeklődő olvasókat.

Megtekintem a KERTDOKTOR növényvédelmi előrejelzés rovatát >>>

Amint azt a népes olvasótábor folyamatosan tapasztalja, a nyomtatott Agrofórum szaklapban rendszeresen mély szakmai tartalmat hordozó, a tudomány és a termelés új eredményeit bemutató cikkek jelennek meg. Ugyanakkor a kiadvány a havi megjelenés miatt nem tud naprakész információkat szolgáltatni az aktuális növényvédelmi helyzetről, tennivalókról. Új rovatunk ezt vállalja fel.

Természetesen itt is vannak korlátok, az országos kitekintés csak nagy vonalakban valósítható meg, a friss információkat is csak az adott térségi összefüggésben lehet frissnek elfogadni, s a termesztett kultúrák teljes körét állandóan lefedni szinte lehetetlen.

Mindezek ellenére igyekszünk rendszeres közzététellel a tendenciákra, várható eseményekre, veszélyekre felhívni a figyelmet, s ezek mellé egy nagyon rövid védekezési útmutatót is adni. Ez utóbbi nem helyettesíti a helyszínre adaptált, minden aktuális körülményt elemző védekezési technológiát. Ezért, ha szükséges, kérjük, támaszkodjanak a helyi növényvédelmi szakemberre.

Reméljük, új kezdeményezésünk sokaknak hasznos lesz, és elnyeri tetszésüket. Amennyiben így lesz, alkalmazzák az itt olvasható növényvédelmi előrejelzést.

Ha észrevételük, javaslatuk van a rovat tartalmi és formai jobbítására, kérjük, jelezzék felénk a kertdoktor@agroforum.hu címen.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Erősen fertőzhet az almafa-lisztharmat – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. március 27. 15:10

Március utolsó hetének időjárására a nagyfokú változékonyság a jellemző. Az ilyenkor megszokottnál még mindig melegebb az átlaghőmérséklet, de éjszakánként gyakran csökkent a hőmérséklet fagypont közelébe. A számára kedvező időjárás miatt erősen fertőzhet az almafa-lisztharmat.

Meggondolandó a talajfertőtlenítés – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. március 26. 17:10

Március utolsó hetére a változékony időjárás nyomta rá bélyegét. A nappali hőmérséklet még most is átlag feletti volt, de éjszakánként gyakran fagyközeli értékeket mérhettünk.

Kísérjük figyelemmel a kártevők rajzását – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. március 21. 07:10

A gyümölcsészek ezekben a napokban aggódva figyelik a reggeli hőmérsékleti adatokat, lesz-e fagy, és mekkora kárt okozhat. A már elvirágzott és éppen most virágzó mandula és kajszi ültetvényekben jogos a félelem.

Erősödhet a gabona-lisztharmat terjedése – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. március 19. 16:10

Március 19-én hajnalra fagyos reggelre ébredtünk, és ez így várható néhány napig, de ez a lehűlés nem befolyásolja a szántóföldi tevékenységet, azonban a virágzásban levő gyümölcsfák idei termése veszélyben van.

Mivel permetezzek a mogyorótermések moníliás megbetegedése ellen?

2022. december 18. 04:36

Sajnos nem boldogulok a mogyoróval, bokraimon sok a moníliás termés. Eddig rezet és Topast használtam a kezelésekhez, de hatástalanul. Milyen permetszert ajánlanak a mogyorótermések moníliás megbetegedése ellen?

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (13. rész)

2020. január 23. 10:36

Az áprilisi szárazság után a májusi csapadék hatására nemcsak a meggyen és cseresznyén, hanem a kajszin és szilván is tömegesen fertőzött a virág- és hajtásfertőző monília.

Növényvédelmi feladatok lombhullás után

2018. október 31. 08:21

Rendkívül fontos a gyümölcs- és díszfákon ősszel előtűnő beteg részek, kár- és kórképek eltávolítása. Ezt a feladatot feltétlenül az őszi lemosó permetezés elvégzése előtt hajtsuk végre, mert csak így lesz eredményes a záró permetezés.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (15. rész)

2020. január 29. 13:36

Az őszibarack fák „réme”, a tafrinás levélfodrosodás ebben a szezonban is több hullámban fenyegette a fákat, annak ellenére, hogy viszonylag kevesebb volt a csapadék, és korán kitavaszodott.