Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Növényvédelmi előrejelzés: Itt a Medárd nap, de eső nélkül?

Növényvédelmi előrejelzés: Itt a Medárd nap, de eső nélkül?

Agrofórum Online

Június legelső napjaiban az erős, meleg, szárító hatású szél volt a jellemző, ami a kiszáradt talajokat, a vízhiánytól szenvedő növényeket tovább szárította.

Kezdődik a szőlő virágzása

Való igaz, ez nem kedvezett a különféle betegségeknek, de mindez nem vigasz, ha a növényállomány is megáll fejlődésében, nem tudja kinevelni termését. Így aztán várjuk az esőket, többször, többet.

Egyelőre nincsen baj, a laza, homokos talajú területeken lehet látni korai felsülést a kalászosokban, de ez nem általános, és más szántóföldi kultúrában sem jelent még gondot a fogyatkozó vízkészlet. Az ültetvények jobban átvészelik a száraz periódust, így ott sincs még gond.

A szőlő mindig kiemelt figyelmet kap, és most sincs ez másképp. Nagy kárt sem a téli fagy, sem a tavaszi hideghullám nem tett az ültetvényekben. A növények időarányos fejlődése a szokásosnak megfelelő, talán a déli borvidékeken kicsit előre is szaladt, hiszen már május utolsó napjaiban megkezdődött a virágzás. természetesen ezt nem lehet országosnak tekinteni, az északi vonulatban található borvidékeken inkább csak közelít a virágzáshoz, de ez a meleg periódus felgyorsítja a folyamatokat. Szerencsére komolyabb károsításról eddig nem kell beszámolni.

Ha közelebbről nézzük a tőkéket, akkor megtalálhatjuk a lisztharmat első tüneteit, főképpen a cserek, fás részek közelében. Ez még nem tekinthető sem általánosnak, sem veszélyesnek. A gond inkább az, hogy a tünetes foltokban a konídium képződés intenzív, és ez újabb fertőzéseket indít el. Természetesen a fertőzéshez több tényező együttállása szükséges, s ezeken belül – a védekezésektől eltekintve – az időjárás alakulása lehet a döntő tényező. Ismeretes, hogy a lisztharmat gomba a páradús környezetet (mikroklímát) szereti. Ha ilyen szemmel vizsgáljuk az elmúlt napok időjárását, amely időszak csapadék helyett inkább kimondottan meleg és erős szelet hozott, akkor kevésbé aggódunk a lisztharmat fertőzése, terjedése miatt, hiszen a szeles idő szokatlanul alacsonyra vitte le a relatív páratartalmat.

Sajnos ezt a megállapítást nem lehet általános érvényűként hangoztatni, helyi zivatarok előfordultak, és ott a kipárolgás miatt a páratartalom lényegesen magasabb lehet. Nem tudjuk, mikor és hol kezd el esni a következő napokban, ami azonnal megváltoztatja az aktuális helyzetet és a kilátásokat is.

Fentiek miatt készüljünk a lisztharmat elleni védekezésre, és a védekezési döntést helyi szemlék és mérések alapozzák meg.

A peronoszpóra tekintetében egyelőre megnyugtató állapotról lehet beszélni. A relative száraz tél, majd tavasz után az első fertőzések csak kevés helyen és csekély mértékben következtek be. Valószínűleg az első fertőzéseket a május közepén hullott csapadék indította el, és ennek a tünete jelent meg a hónap végén. A betegség megjelenésének gyakoriságát és erősségét is a gyenge jelzővel lehet illetni. Hasonlóan a lisztharmathoz, itt is a további fertőzések kiinduló pontjaiként kell értékelni az olajfoltokat, illetve kiverődéseket.

A peronoszpóra számára alapvető követelmény a nedves környezet, a csapadékos időjárás. Ennek alapján ugyanazt lehet ismételni, a száraz, meleg és szeles napok nem kedveztek a betegség terjedésének. A meteorológia Medárd nap környékére csapadékos napokat jelez, tehát itt is készülni kell a védekezésre.

Még mindig a szőlőnél maradva, kb. egy hete megkezdődött a tarka szőlőmoly lárváinak kelése, és azóta az folyamatos. Aki a lárvák ellen időzíti a kezelését, annak most dolgoznia kell, a kis lárvákat most lehet utolérni.

Korábban már foglalkoztunk az amerikai szőlőkabócával, annak lárvakelését is hírül adtuk. Tekintettel arra, hogy e kártevő lárvakelése elhúzódó, a kezelésnek meg a kártevő tömeget kell megcéloznia, a védekezést a napokban érdemes elvégezni. Jelenleg a korai kelésű lárvák L3 fokozatot érték el.

Hasonló megállapítást lehet tenni az amerikai lepkekabóca esetében is, a védekezés e kártevőt is megfékezi.

Eszelény kártételt találtak szórványosan az ország déli részén, de ez inkább helyi jelentőségű lehet, így a táblák bejárása adhat információt a kártétel nagyságáról, az esetleges védekezés szükségességéről.

A száraz, meleg időjárás a közönséges takácsatka felszaporodását indította el, de a Tokaj-hegyaljai és az Egri borvidéken a szilva takácsatka is megjelenhet. Az atkáknak kedvező időjárás esetén a védekezés szükségessé válik.

Az alma gyümölcse már elérte a dió, nagyságot.

Az alma ventúriás varasodása tovább terjedt. Május végén helyi csapadék hullott több térségben is, s ez ott újabb fertőzési hullámot indított el. A tünetek egyelőre a leveleken jelentek meg, a gyümölcsön csak észlelési szinten találtak a nyugati határszélen. A jövőben a betegség terjedése fenyegeti a gyümölcsöket is.


Szaporodik a varas folt a leveleken

A lisztharmat erőteljes fertőzéssel indított, és azóta terjedése az új hajtásokra folyamatos, bár a terjedés lassulni látszik.

Egyre több levéltetűfaj kezd betelepedni az ültetvényekbe, utoljára a zöld almalevéltetű kezdete meg betelepedését. Érdemes a kezeléseket a nagyobb kolóniák kialakulása előtt elvégezni.


Szürke alma-levéltetű

A piros gyümölcsfa takácsatka és a közönséges takácsatka kártétele is gócokban nagyon szembetűnő. E kártevők korán jelentek meg, terjednek, és ebben az időjárás is kedvez nekik. Így a tenyészidőszak végéig tetemes kárt tudnak okozni, vagyis a védekezést nem lehet halogatni.

Az almamoly kártétele a kis gyümölcs kezdeményeken fellelhető, a rágcsálék és az ürülék nyomok mutatják a lárvák fejlődését.

Az aknázómolyok kártétele is jelentős, de ezt helyi felvételezésekkel kell megállapítani, mert e téren nagy eltérések tapasztalhatók az ültetvények között.

A csonthéjas ültetvényekben jelentős változás nem történt. A sztigminás levéllyukacsosodás betegséget sikerült megállítani, az új hajtások már egészségesek.


A sztigmina elcsúfítja a kajszi gyümölcsét

A cseresznyelégy repülése emelkedik, ezért még mindig indokolt egy utolsó kezelés beiktatása, de a szer választásánál körültekintőnek kell lenni, hiszen a gyümölcs már zsendül, napokon belül kezdődik a korai fajták szedése.


Hamvas őszibarack levéltetű

A védekezés elvei:

Bőséges a szerválaszték szőlőben lisztharmat ellen. Csak egy-két önkényesen kiragadott példa: felszívódó – tebuconazol, penconazol, miklobutanil, tetrakonazol, fluopiram, fluxapiroxad hatóanyagú termékek valamelyike, kontakt – kén, meptil-dinokap hatóanyagú készítmények valamelyike.

A peronoszpóra ellen a felszívódó+kontakt kombináció ad megbízható védelmet. A készítmények egy része eleve ilyen gyári kombinációt tartalmaz, ilyen pl. az Acrobat MZ WG, a Curzate R, az Electis 75 WG, Ridomil Gold MZ 68 WG.

A tarka szőlőmoly lárvái ellen egy piretroidos kezelés, jó időzítéssel hatásos lehet, de a klórpirifosz hatóanyagú termékek is használhatók.

Atkák ellen az etoxazol, a tebufenpirad, a fenpiroximát hatóanyagú termékek alkalmazhatók mind szőlőben, mind almában.

Növényorvos

(Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Erősen fertőzhet az almafa-lisztharmat – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. március 27. 15:10

Március utolsó hetének időjárására a nagyfokú változékonyság a jellemző. Az ilyenkor megszokottnál még mindig melegebb az átlaghőmérséklet, de éjszakánként gyakran csökkent a hőmérséklet fagypont közelébe. A számára kedvező időjárás miatt erősen fertőzhet az almafa-lisztharmat.

Meggondolandó a talajfertőtlenítés – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. március 26. 17:10

Március utolsó hetére a változékony időjárás nyomta rá bélyegét. A nappali hőmérséklet még most is átlag feletti volt, de éjszakánként gyakran fagyközeli értékeket mérhettünk.

Kísérjük figyelemmel a kártevők rajzását – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. március 21. 07:10

A gyümölcsészek ezekben a napokban aggódva figyelik a reggeli hőmérsékleti adatokat, lesz-e fagy, és mekkora kárt okozhat. A már elvirágzott és éppen most virágzó mandula és kajszi ültetvényekben jogos a félelem.

Erősödhet a gabona-lisztharmat terjedése – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. március 19. 16:10

Március 19-én hajnalra fagyos reggelre ébredtünk, és ez így várható néhány napig, de ez a lehűlés nem befolyásolja a szántóföldi tevékenységet, azonban a virágzásban levő gyümölcsfák idei termése veszélyben van.

Mitől keletkezett fehér lepedék a kövirózsán?

2022. május 22. 04:38

Évtizedek óta van kövirózsa az erkélyünkön, soha semmi baja nem volt, jól érezte magát a napos, száraz helyen. Tavaly kezdődött egy fehér lepedék kialakulása a növényen. Kiszedtem, lemostam, újra elültettem. Nagyon szépen megerősödött a tavasz elején, de most még erőteljesebben jelentkezett ez a probléma.

Támadásba lendült a zöld vándorpoloska és az ázsiai márványos poloska

2019. június 12. 10:37

A moníliás fertőzés mellett intenzíven rajzik a cseresznyelégy, ami még képes a zsendülésben levő gyümölcsöket megfertőzni, valamint megjelentek az első levéltetű kolóniák a cseresznye és meggyfák hajtásvégein.

Mindent ellep az amerikai lepkekabóca!

2018. július 30. 11:34

S. László kérdése: Fehér, ragacsos képlet jelent meg a kertben több fán is. Mi lehet ez, hogyan tudok ellene védekezni?

Jelentős a poloskák és az amerikai lepkekabóca térnyerése

2019. augusztus 7. 10:25

A jelenlegi időjárás az őshonos károsítók mellett egyértelműen kedvező az inváziós kártevők számára.