Növénytermesztés
Növénytermesztés

Ökogazdálkodásba csak ökovetőmagot

Ökogazdálkodásba csak ökovetőmagot

Agrofórum Online

A biogazdálkodás egyik alapelve, hogy az öko növénytermesztés során csak ökotanúsítással rendelkező vetőmagokat szabad vetni. A Magyarországon elérhető ökovetőmagokról a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) – önkéntes bevalláson alapuló – adatbázist vezet a honlapján.

Jelenleg a hazai szaporítású ökovetőmagból hiány van, ezért a hatóság felhívja a vetőmag-szaporítók figyelmét, hogy, akik még nem tették, azoknak érdemes terméküket regisztrálni a NÉBIH rendszerében.

Öko (bio) növénytermesztés során alapelv, hogy ökotermesztésben előállított, minősített vetőmagot használjanak a gazdák. Mivel azonban kevés az ilyen ökovetőmag a piacon, ezért a szabályozás engedélyezi a csávázatlan (kezeletlen) hagyományos minősített vetőmag felhasználását is, amihez az öko tanúsító szervezet engedélye szükséges. Hazánkban is évek óta vagy hagyományos vetőmagot, vagy magasabb ökológiai lábnyomú külföldi ökovetőmagot vet a biogazdálkodók többsége.

Tavaly több mint 2700 engedélyt adtak ki a tanúsítók csávázatlan vetőmag használatára, amiből látszik, hogy bőven lenne még igény a hazai ökovetőmagra. A lehetőségek és igények összekapcsolására jó megoldás a NÉBIH- által vezetett adatbázis (http://portal.nebih.gov.hu/oko-vetomag) használata. A rendszerbe való bekerüléshez a vetőmag-szaporítók ingyenesen regisztrálhatnak a hivatal honlapján. Az adatbázis révén pedig a biogazdálkodók könnyen és gyorsan megtalálhatják, hogy milyen ökovetőmag érhető el hivatalosan a piacon.

(Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

300 ezer hektáron termesztenének bambuszt Ugandában, ezzel pörgetnék fel a gazdaságot

2024. március 29. 14:10

Itthon is nagy keletje van a bambuszból készült termékeknek, nem csoda, ha az ugandai kormányzat bővíteni szeretné a bambusztermesztést és -exportot.

Dél-Ukrajna titkos kertje: üvegházi csoda csemegekukoricával!

2024. március 28. 10:10

Ukrajna déli részén a termelők azon fáradoznak, hogy újabb „csodát” hozzanak létre, munkájuknak köszönhetően a csemegekukorica életre kelt az üvegházak melegében, és ha minden jól megy, hamarosan megjelenik az asztalokon is.

RAPOOL: a repce a hivatásunk, már 50 éve

2024. március 27. 10:10

A bólyi RAPOOL Repce Akadémia nyitotta meg a jubileumi esztendőt, amikor a vállalat azt ünnepli, hogy immár öt évtizede látja el a termelőket kiemelkedő minőségű repcehibridekkel.

Nemcsak hálóval vagy fóliával lehet már bálát kötözni, csomagolni

2024. március 26. 10:10

A neccháló és a takarófólia egyfajta „keverékét” alkotta meg egy izraeli cég, forradalmasítva a bálák kötözését, csomagolását.

RAPOOL-REPCÉK. PHOENIX CL ÉS CLAVIER CL

2019. július 17. 15:03

Nem lehet többé kérdéses, hogy a legújabb Clearfield-repcehibridek már felveszik a versenyt a nagy terméspotenciállal rendelkező hagyományos hibridekkel.

RAPOOL-repcék: TEMPO

2021. július 29. 05:56

A TEMPO azok hibridje, akiknél a körülmények nem teszik lehetővé csúcstermések elérését, de szeretnének jövedelmezően repcét termelni. Robusztus, egészséges, jól regenerálódik, így kihívásokkal teli termesztési körülmények között is képes maximálisan teljesíteni. Nem csak profiknak!

Mitől keserű az uborka?

2022. november 5. 05:36

Vajon mi okozza, hogy az uborka keserű lesz? Ennek jártunk utána!

RAPOOL-repcék: KELTOR

2021. július 23. 08:23

A könnyen és korán betakarítható, kompakt hibridek kedvelőinek választása. A KELTOR egészséges, jól viseli a stresszhatásokat, állóképessége átlagon felüli. Vetésideje rugalmasan kezelhető.