Agrárközélet
Agrárközélet

Pénteken kamarai választások lesznek

Pénteken kamarai választások lesznek

Agrofórum Online

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) tagjai a – lakóhelyük/székhelyük alapján – számukra kijelölt szavazási körzetközpontban 2017. november 3-án 6:00 és 18:00 között adhatják le szavazatukat a megyei küldöttek neveit tartalmazó zárt listára.

A szavazás előtt a Helyi Kamarai Választási Bizottság tagjai ellenőrzik a szavazási jogosultságot, ezért a szavazáshoz személyazonosságot igazoló okmány (személyazonosító igazolvány/útlevél/vezetői engedély) és lakcímkártya, jogi személy képviseletében eljáró személyeknek a törvényes képviseleti jogot igazoló dokumentum másolati példánya (pl.: aláírási címpéldány, cégkivonat) is szükséges. A képviseleti jogot igazoló dokumentum hiányában a Helyi Kamarai Választási Bizottság elektronikus úton győződik meg a képviseleti jogosultságról.

A jogi személy képviseletében eljáró – akár önálló, akár együttes cégjegyzési joggal rendelkező – törvényes képviselőnek a szavazás helyszínén nyilatkoznia szükséges annak hiteles igazolására, hogy több képviselő vagy együttes cégjegyzési joggal rendelkezők közül ő jogosult a jogi személyt megillető szavazati jog gyakorlására.

A választó a személyazonosságának igazolása után lepecsételt szavazólapot kap. Érvényesen szavazni csak egy listára lehet, a lista alatti körbe írt két, egymást metsző vonallal.

Előzmények

A 2017. július 15-i határidőig két érdekképviseleti szervezet, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ), illetve a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) kezdeményezte nyilvántartásba vételét az Országos Kamarai Választási Bizottságnál. A MAGOSZ a nyilvántartásba vételi kérelme mellett benyújtotta 17 érdekképviseleti szervezet támogató nyilatkozatát is.

Küldöttjelölt-állítás

A MAGOSZ mind a 19 megyére, a MOSZ pedig 9 megyére (Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) adott le megyei kamarai küldöttgyűlési küldött-jelölt listákat.

Választási tagjegyzék

A pártoló és tiszteletbeli tagok, valamint a hatályos, de nem érvényesített őstermelői igazolvánnyal rendelkezők kivételével valamennyi, 2017. június 30-án tagsági jogviszonnyal rendelkező kamarai tag jogosult szavazni a 2017. november 3-i választáson. A kereshető választási tagjegyzék a Kamara portálján érhető el.

Szavazási körzetek

Országosan 248 szavazási körzetközpont kijelölésére került sor– a megközelíthetőséget és az adott településeken élő, szavazásra jogosultak számát figyelembe véve –, majd a Kamara ezekhez a körzetekhez rendelte hozzá az egyes településeket. A választásra jogosult tagokat a lakóhelyük, illetve székhelyük alapján sorolta be a Kamara a megfelelő szavazási körzetbe.

A kamarai tagoknak lehetőségük volt arra, hogy ugyanazon megyén belül, de más szavazókörben adhassák le szavazatukat. A kérelemnek legkésőbb 2017. október 29-én éjfélig kellett a Kamarához beérkeznie.

(NAK)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Magyarországon fogták be egy sáska legelső példányait

2024. március 23. 10:10

Bár mérete alapján a második legnagyobb hazai sáskafaj a keleti vándorsáska után, az év rovarának járó aranyérmet így is bezsebelte 2024-ben. Ismerjük meg közelebbről a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatójának segítségével a sisakos sáskát!

Lengyelország vezető kertészeti vállalkozása vár gyakorlatra!

2024. március 7. 16:10

Együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetem és a Primavega lengyel mezőgazdasági vállalat.

5 kategóriában szavazhatunk a természetszeretet és a környezetvédelem élharcosaira

2024. február 22. 11:40

Az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett Erdei Vándortábor Program idén először hirdeti meg a Nagykövet Awardot.

Így áll most a belvízhelyzet Magyarországon

2024. február 21. 16:10

Az országban 2024 elején számottevő, de nem kiemelkedően magas a belvízzel borított mezőgazdasági területek nagysága.

Hivatalosan is elindul a 2022-es dinnyeszezon

2022. július 2. 10:38

Hivatalosan is elindul a héten a 2022-es dinnyeszezon.

Családbarát munkahely: elismerték a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát

2022. szeptember 14. 11:42

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnyerte a Családbarát Magyarország Központ „Családbarát munkahely” tanúsító védjegyét.

NAK: tisztségviselőket választottak Hajdú-Bihar megyében

2022. június 16. 15:36

Megválasztották a megyei tisztségviselőket, köztük a NAK megyei elnökét, Szólláth Tibor Zoltánt.

NAK: a jégkármérséklő rendszernek semmi köze az aszályhoz

2022. augusztus 5. 12:46

Július 30-án egy markáns hidegfront vonult át hazánk felett. A jégeső veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat szinte az ország teljes területére riasztást adott ki, ennek megfelelően – időben eltolódva – néhány járás kivételével majdnem mindenütt működött a jégkármérséklő rendszer. Ezen a napon az ország keleti és északi megyéiben rövid idő alatt 30-50 mm-t meghaladó csapadék esett, valamint megdőlt a napi csapadékrekord. A tudományos bizonyítékokon, valamint a több évtizedes működési tapasztalatokon kívül ez is kiválóan cáfolja azt a minden alapot nélkülöző tévhitet, mely szerint az országos jégkármérséklő rendszer felelőssé tehető az aszályért.