Pályázatok
Pályázatok

Rekord összegű előleget fizet idén a gazdálkodóknak a Kincstár

Rekord összegű előleget fizet idén a gazdálkodóknak a Kincstár

Agrofórum Online

Október 16-án az uniós és hazai jogszabályi előírásoknak megfelelően rendben elindult a 2017. évi egységes kérelmekkel kapcsolatos előlegfizetés. Az érintett gazdálkodók az ügyfél-tájékoztatási rendszer segítségével nyomon követhetik az utalások részleteit, azok aktuális állását.

A Magyar Államkincstár előlegként már az első napon kifizetett területalapú támogatásként (SAPS) 64 ezer ügyfélnek, mintegy 23 milliárd forintot, míg Zöldítés jogcímén, nagyságrendileg 90 ezer ügyfélnek, több mint 20 milliárd forintot.

Október 20-ig a Kincstár a több mint 100  ezer kérelemre csaknem 70 milliárd forint előleget fizetett ki az ügyfeleknek az uniós és hazai agrártámogatásokból, jóval többet, mint az előző két év hasonló időszakában együttvéve. A 2016. évi adatokhoz képest a területalapú támogatás (SAPS) esetében 10 százalék feletti a növekedés a kifizetett összegekre vonatkozóan, zöldítés jogcímben pedig a múlt év azonos időszakában indított kifizetésekhez képest négyszer akkora támogatást folyósított a Kincstár már az első napon.

2017-ben, 176 ezret meghaladó egységes kérelem érkezett be a területhez kötött támogatásokkal kapcsolatban, mintegy 5 millió hektárra.

Idén a kifizetett előleg várhatóan rekord összegű lesz, és meghaladja majd a 200 milliárd forintot (2015-ben 122 milliárd, 2016-ban pedig 194 milliárd forint előleget fizetett ki a Kifizető Ügynökség).

A kifizetések további ütemét jelentősen gyorsíthatja az ügyfelek együttműködése (pl.: jogszerű földhasználat igazolása, a lehető leggyorsabb reagálás az adategyeztetésre felszólító végzésre, helyszíni ellenőrzésről készített jegyzőkönyvre, vagy az észrevételezési jogról szóló lemondás benyújtása; helyszíni szemlén való személyes részvétel stb.).

A Magyar Államkincstár, 2017. október 16-a és november 30-a között az ún. „előlegfizetési időszakban” mindösszesen 27 jogcímben teljesít kifizetést, ezek egy része előlegként, de számos jogcím esetében már végkifizetésként jutnak el a támogatásra jogosult gazdálkodókhoz. Az azóta megszűnt és a Kincstárba beolvadt Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 11 jogcímben kezdte meg az előlegfizetést, amelyhez további két, a Vidékfejlesztési Programhoz kapcsolódó intézkedés csatlakozott 2016. novemberében. Idén a Magyar Államkincstár már nem csak 11 EMGA, illetve nemzeti jogcímben fizet előleget, hanem további 5, a Vidékfejlesztési Programhoz kapcsolódó intézkedésben is.

A Kincstár pénteken elindította a Tejhasznú tehéntartás támogatás, Termeléstől elválasztott tej átmeneti nemzeti támogatás, a Termeléstől elválasztott hízott bika átmeneti nemzeti támogatás és a Termeléstől elválasztott szarvasmarha extenzifikációs átmeneti nemzeti támogatás előlegének utalását is, ami összességében mintegy 25 milliárd forintot meghaladó összegű kifizetést jelent. Várhatóan a jövő héten kezdődik a Kistermelői támogatás, a Fiatal gazdálkodók támogatása, a Hízottbika-tartás támogatása, a Termeléshez kötött anyajuh tartás támogatása és az Átmeneti nemzeti anyajuhtartás támogatás előlegeinek kifizetése, továbbá elindulnak a Vidékfejlesztési Program egyes intézkedéseinek is az előlegfizetései (THÉT, Natura 2000 gyep), majd ezt követően az AKG és az ÖKO támogatások előlegfizetési időszaka kezdődik el.

Az előlegfizetési időszakban kifizetett vidékfejlesztési források elérhetik majd a több tízmilliárdos nagyságrendet.

A Magyar Államkincstár 2017. január 1-től látja el a mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatások kifizető ügynökségi feladatait. Az idei évben október 15-ig ideiglenes akkreditáció birtokában végezte a támogatások folyósítását a Kincstár. Az intézmény mindössze 10 hónappal a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal megszűnése után, 2017. október 16. napjával megszerezte a teljes körű uniós akkreditációt az Illetékes Hatóságtól.

(Magyar Államkincstár)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Gép- és technológia-beszerzési támogatás nyílik a borászok számára

2024. április 8. 16:10

Több mint 10,8 milliárd forint áll rendelkezésre 2027-ig a borászati üzemek technológiai fejlesztésére a Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv Európai Mezőgazdasági Garanciaalapból finanszírozott ágazati támogatásai között.

Méhészek, figyelem! Május elejéig lehet pályázni bő 3 milliárd forint támogatásra

2024. március 30. 12:10

Több mint 3 milliárd forintban részesülhetnek a méhészek, megjelent ugyanis az ágazat közös agrárpolitika stratégiai terv szerinti támogatási programjának rendeleti szabályozása.

Februárban jön az elektromos autóra igényelhető támogatás

2024. január 12. 15:10

A hazai gazdasági társaságoknak lehetőségük lesz tisztán elektromos személygépkocsi, kisteherautó vagy kisbusz megvásárlásához vissza nem térítendő állami hozzájárulásra pályázni – tájékoztatott az Energiaügyi Minisztérium.

Jövőre is lehet külterületi utak fejlesztésére pályázni

2023. november 20. 08:10

A vidékfejlesztési program két felhívásának köszönhetően csaknem 2500 kilométer külterületi út újul meg, ami hozzájárul a vidéki térségek fejlődéséhez, az itt élő emberek életminőségének javításához – jelentette ki Nagy István agrárminiszter Bakonycsernyén.

Zöldítés okosan és hasznosan

2019. július 22. 08:51

Ismét eljött az aratás és utána gazdanyelven a „zöldítés” ideje, azaz kerülnek földbe a másodvetések. Sokan meg is kerestek a héten ezzel kapcsolatban kérdéseikkel, hogy megfeleljenek az előírásoknak.

Aprómagtermelőké a jövő (1.)

2021. március 17. 08:18

Nézzük meg, hogy a három legnagyobb területtel rendelkező zöldtrágya keverék komponens esetében hogyan alakultak a vetőmag-előállítással kapcsolatos adatok hazánkban.

Sekélyművelő kultivátor és csökkentett szerkijuttatás - Az Amazone válaszai a jövő zöld kihívásaira

2023. január 13. 09:08

A Green Deal fogalma mára nem ismeretlen a gazdálkodók számára, az európai zöld megállapodás követelményei pedig a mezőgazdasági gépgyártókra, de nem mellékesen az inputanyag-előállítókra is komoly nyomást helyez.

Eldobni az ekét?

2019. július 30. 11:54

Lajos Mihállyal, az Agrofil-SZMI Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk a talajműveléssel kapcsolatos társadalmi véleményekről, szakmai félreértésekről és mindezek jelentőségéről.