Agrárközélet
Agrárközélet

Rendhagyó agrárgazdasági szakmai nappal nyílt meg az OMÉK

Rendhagyó agrárgazdasági szakmai nappal nyílt meg az OMÉK

Agrofórum Online

Az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár nulladik napján, szeptember 19-én került sor az I. OMÉK Szakmai Napra a Földművelésügyi Minisztérium, az Agrármarketing Centrum és az Agroinform.hu mezőgazdasági portál szervezésében. Az eseményen a legnagyobb hazai agrárszakmai és élelmiszeripari döntéshozókat, termelőket és beszerzőket látták vendégül.

A Szakmai Napon neves szakemberek elemezték az agrárium és az élelmiszer-gazdaság üzleti kockázatait és lehetőségeit. A rendezvény újdonsága és egyedisége abban rejlik, hogy az előadások meghallgatása mellett a résztvevők közösen vitathatták meg a legfontosabb agrárgazdasági kérdéseket az I. Magyar „Nyitott tér” agrár workshop keretében.

Ezen túl a rendezvény célja volt, hogy személyes találkozókon keresztül segítse az újfajta együttműködések létrejöttét a kapcsolódó termékpályák mentén, ezt a szervezők networking programmal is igyekeztek elősegíteni. A Szakmai Napon több mint 800 résztvevő, 6 előadó és 24 moderátor volt jelen.

Az eseményt dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, Daróczi László, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője és Bolyki Bence, az Agroinform.hu mezőgazdasági portál vezetője nyitotta meg.

A mezőgazdaság komoly kihívások előtt áll, amelyek megoldásához a szaktudás, a szakértelem mellett elszántságra és a hagyományok tiszteletén alapuló, a legújabb kutatásokat felhasználó újításokra is szükség van – fogalmazott megnyitójában a földművelésügyi miniszter. Fazekas Sándor az OMÉK Szakmai Napon arról is szólt, hogy a legfelkészültebb szakembereknek is szükségük van partnerekre, ugyanis az egyéni teljesítményeken túl jól működő, összetartó üzleti kapcsolatok, közösségek segíthetik tovább építeni egy-egy vállalkozás menetét. Azért szerveztük meg – az OMÉK történetében először – a szakmai napot – fogalmazott az agrártárca vezetője, hogy teret adjunk az együttgondolkodásnak, hogy segítsük a közös munkát. Az elmúlt hét év a mezőgazdaság stabilizálásáról szólt. A mezőgazdaság célja, hogy megélhetést nyújtson az abból élőknek, hogy egészséges, biztonságos, természetes környezetből származó, GMO-mentes élelmiszert állítson elő. Ezekről a kérdésekről is szól majd a szakmai nap, amelyhez eredményes tanácskozást kívánt a miniszter.

Daróczi László, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője köszöntő beszédében kiemelte: „Az OMÉK Szakmai Napot már megszületése pillanatában hagyományteremtő céllal hívtuk életre. Terveink szerint mostantól minden évben, az OMÉK-ot követő, páros években is megszervezzük a konferenciát a hazai szakmai élet erősödésének támogatására, a szakmaiság, szakmai kapcsolati rendszerek élénkítésére, fejlesztésére.”

“Magyarország első OMÉK Szakmai Napja egyedülálló módon ötvözi az aktuális tematikájú előadásokat, a kapcsolatépítési lehetőségeket és az újszerű, párbeszédre épülő nyitott tér elvet.” – mondta Bolyki Bence az Agroinform.hu portál vezetője köszöntő beszédében.

A délelőtti workshop-előadások olyan témákat jártak körül, mint az agrárium kockázatai és a kockázatkezelés lehetőségei, amelyről Kemény Gábor, az Agrárgazdasági Kutató Intézet igazgatója tartott előadást. Dr. Filippo Codato, az Asnacodi igazgatója pedig az olasz mezőgazdasági közösség példáján keresztül mutatta be a kockázatkezelés elősegítésének lehetőségeit.

Emellett az előadásokon szó volt a mezőgazdaságban lejátszódó technológiai forradalomról, a szakértői kockázatértékelésről az agráriumban és a globalizáció hazai agrárgazdaságra gyakorolt hatásairól is.

A Szakmai Nap délutáni programja az I. Magyar „Nyitott tér” agrár workshop volt, amely új, innovatív módszernek számít hazánkban, mezőgazdasági vonatkozásban pedig most alkalmazták először. A workshop négy szekcióból állt (szántóföld, élelmiszeripar, állattenyésztés és kertészet), az egyes szekciók programja az üzlet, a szabályozás és az erőforrások témái köré szerveződött. A jelenlévők, kisebb csoportokat alkotva, egy-egy témakört az abban igazán érdekelt szereplőkkel együtt bontottak ki.

A workshop jellegű fórum kiváló alkalmat kínált minden résztvevőnek arra, hogy hallathassa a hangját, és a többi jelenlévővel együtt megoldást találjon az ágazat legégetőbb problémáira. A „Nyitott tér”-légkör a gondolatok és vélemények olyan szabad megformálására adott lehetőséget, melyet egyetlen másik fórum vagy konzultációs technika sem biztosít.

A Szakmai Nap szereplői nemcsak fontos információkkal és ismeretekkel, de új üzleti és szakmai kapcsolatokkal is gazdagodtak.

(OMÉK)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Magyarországon fogták be egy sáska legelső példányait

2024. március 23. 10:10

Bár mérete alapján a második legnagyobb hazai sáskafaj a keleti vándorsáska után, az év rovarának járó aranyérmet így is bezsebelte 2024-ben. Ismerjük meg közelebbről a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatójának segítségével a sisakos sáskát!

Lengyelország vezető kertészeti vállalkozása vár gyakorlatra!

2024. március 7. 16:10

Együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetem és a Primavega lengyel mezőgazdasági vállalat.

5 kategóriában szavazhatunk a természetszeretet és a környezetvédelem élharcosaira

2024. február 22. 11:40

Az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett Erdei Vándortábor Program idén először hirdeti meg a Nagykövet Awardot.

Így áll most a belvízhelyzet Magyarországon

2024. február 21. 16:10

Az országban 2024 elején számottevő, de nem kiemelkedően magas a belvízzel borított mezőgazdasági területek nagysága.

Megnyitotta kapuit a berlini Nemzetközi Zöld Hét

2020. január 18. 13:02

A vásár 94 éves történetében most mutatkozik be a legtöbb kiállító, 72 országból 1800-an. Önálló nemzeti standdal 36 ország jelentkezik.

Egyre bővülő magyar jelenlét, növekvő színvonal - Áprilisban Techagro kiállítás Csehországban

2018. március 14. 14:20

Az áprilisi rendezvényen ismét nagyon jelentős a magyar részvétel, több mint 800 negyzetméteren állítanak ki magyar cégek.

2018-ban ismét lesz Bábolnai Gazdanapok

2018. február 12. 10:06

Ezúttal is lesz szántóföldi gépbemutató, ráadásul a szervezők azt ígérik, hogy a gyakorlati rész még nagyobb hangsúlyt kap.

Sikerrel zárult az OMÉK

2017. szeptember 25. 09:38

Az idei rendezvény 988 kiállítójával rekordot döntött, hiszen soha ennyien még nem jöttek el és nem mutatták meg a magyar föld legjavát, a Kárpát-medence kincseit.