Agrárközélet
Agrárközélet

Szántóföldi szakmai napot tartottak az AGROmashEXPO kiállításon

Szántóföldi szakmai napot tartottak az AGROmashEXPO kiállításon

Agrofórum Online

Nagy kérdés az öntözés, mert bár tavaly bőven (néhol túl bőven) volt csapadék, növelni kellene az öntözhető területet.

A gabonatermesztők 2015. január 29-én megtartották hagyományos fórumukat az idei legnagyobb gépkiállításon, az AGROmashEXPO és AgrárgépShow rendezvényen. A helyzetértékelés és pódiumbeszélgetés kiindulópontja az elmúlt évi kiemelkedő kalászos- és kukorica termés volt. De tudni kell, hogy ezek az eredmények csak hazai összehasonlításban jók.

Tanulságként, tájékoztatásként és lehetőségként számos témát említettek az előadók. Nagy kérdés az öntözés, mert bár tavaly bőven (néhol túl bőven) volt csapadék, növelni kellene az öntözhető területet. Ehhez 2020-ig vidékfejlesztési támogatásként 40 milliárd forint áll rendelkezésre, de csak üzemen belüli fejlesztésre fordítható. A megújuló energia uniós kötelezettségként is megkerülhetetlen téma, de a halmozottan hátrányos térségekben a gyenge adottságú 600 000 ha  ilyen célra jól hasznosítható lenne, és munkahelyteremtést is jelentene. Egyúttal csökkenne az energiapiactól való függőségünk is.

A klímaváltozás elleni küzdelem fő hangsúlyt kap a vidékfejlesztési programban. A probléma elől nem lehet kitérni, mert a klímaváltozás mindent meg fog változtatni. A mezőgazdasági oktatás színvonalának emelése érdekében a minisztérium már majdnem 60 szakképző intézmény fenntartását vállalta magára, és külön hangsúlyt helyez a vízügyi gépészképzésre. Segíti a generációváltást is, amelynek már vannak kedvező jelei.

Többen hangoztatták a szövetkezés és az integráció szükségességét, mint akár az európai, akár a világpiaci versenyképesség alapját. A banki szektor kedvezőnek ítéli meg az agrárium tartós teljesítmény-növekedését, ezért hitelezésben partnernek tekinti az ágazat szereplőit.

A világon nő az élelmiszerek iránti kereslet, de a terménypiaci világtendenciák több területen egymásnak ellentmondanak, ezért csak a hús iránti nagyobb igény látszik biztosnak.

(Kurucz Miklós – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Magyarországon fogták be egy sáska legelső példányait

2024. március 23. 10:10

Bár mérete alapján a második legnagyobb hazai sáskafaj a keleti vándorsáska után, az év rovarának járó aranyérmet így is bezsebelte 2024-ben. Ismerjük meg közelebbről a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatójának segítségével a sisakos sáskát!

Lengyelország vezető kertészeti vállalkozása vár gyakorlatra!

2024. március 7. 16:10

Együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetem és a Primavega lengyel mezőgazdasági vállalat.

5 kategóriában szavazhatunk a természetszeretet és a környezetvédelem élharcosaira

2024. február 22. 11:40

Az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett Erdei Vándortábor Program idén először hirdeti meg a Nagykövet Awardot.

Így áll most a belvízhelyzet Magyarországon

2024. február 21. 16:10

Az országban 2024 elején számottevő, de nem kiemelkedően magas a belvízzel borított mezőgazdasági területek nagysága.

Az AGROmashEXPO 2022 Termékfejlesztési pályázat díjazottjai

2021. december 24. 05:36

Az AGROmashEXPO 2022 Termékfejlesztési pályázatát meghirdették és a zsűri el is végezte munkáját.

Hogyan tudunk 4800 forintból 84 000 forintot csinálni hektáronként?

2018. március 17. 15:37

A Dr. Szabó Agrokémiai Kft. standján Dr. Szabó Balázs válaszolt erre a nem mindennapi kérdésre. A válasz kiderül az AGROmashEXPO-n készített videónkból.

Átadták a RAGT Termelői Verseny díjait az AGROmashEXPO-n

2020. január 24. 14:27

A 2019. évi versenyben az RAGT nagyágyújának az RGT Mexininek jutott a főszerep.

Farmet Falcon - Sokoldalú vetőgép számos opcióval

2018. március 15. 12:43

A Farmet Falcon pneumatikus gabonavetőgép egy rendkívül sokoldalú eszköz, amely számos opcióval és méretben rendelhető.

Gépészet Videó