Gépinfo
Gépinfo

Szemenkénti vetés – Horsch Maestro precíziós vetőgéppel

Szemenkénti vetés – Horsch Maestro precíziós vetőgéppel

Agrofórum Online

A Horsch szemenkénti vetőgépe tökéletes megoldás azok számára, akik a vetőgéptől nagy műszakteljesítményt, precíz maglehelyezést és egyidejűleg többféle műtrágya, illetve mikro granulátum kijuttathatóságát várják el.

A Horsch szemenkénti vetőgépe tökéletes megoldás azok számára, akik a vetőgéptől nagy műszakteljesítményt, precíz maglehelyezést és egyidejűleg többféle műtrágya, illetve mikro granulátum kijuttathatóságát várják el.

Miért vet precízen a Horsch vetőgép? A precizitás az adagolónál kezdődik. A Horsch által kifejlesztett adagoló vákuum révén szívja a vetőmagot a vetőtárcsára. A vetőtárcsa és a ház között nincs tömítés, aminek előnye egyrészt, hogy nincs kopás, mégis tökéletesen zár, másrészt a meghajtó elektromotor áramfelvétele max. 1,5 Amper, miáltal a traktor akkumulátoráról könnyen működtethető. 


Vetőtárcsa

A vetőtárcsa kifelé ívesen bemart, így amikor a magot a tárcsa nyílásába szorító erő (azaz a vákuum) megszűnik, a vetőmag mindig egy pontosan előre meghatározott helyen hullik az ejtőcsőbe, ráadásul úgy, hogy függőlegesen esik, ezáltal nem is pattog. Ennek köszönhetően a munkasebességtől függetlenül mindig azonos a tőtávolság.


Lesodrók

De azért, hogy a nagy vetési sebesség következtében a mag talajra érés pillanatában ne gurulhasson el, a vetőbarázdában egy magfogó kerék fogja meg,azaz „fixálja”. A gazdák azonban azt is tudják, hogy tavasszal nem mindig van optimális talajállapot, néha nedves talajba is kell vetni. Ilyenkor az említett, amúgy nélkülözhetetlen magfogó kerék beragadhat. Ebben az esetben a Horsch Maestro vetőgépből ez a kerék könnyen kiszerelhető és a vetés, ugyan kisebb sebességgel, de tovább folytatható. Ez nagy biztonságot jelent a termelőnek, hiszen ha kell, akár a tábla egy részéhez, akár az egész szezonhoz – ha a talajállapot nem kedvező – könnyen igazítóható a vetőgép és ilyenkor is biztonsággal elvégezhető a vetés.

A vetőkocsi csoroszlyanyomása 300 kg. Az elmúlt időszakban több termelőnek is az volt a véleménye, hogy a precíz vetés legfontosabb követelménye az egyenletes mélységtartás, mert csak ennek köszönhető a magok egyszerre történő ún. „robbanásszerű” kelése. A Maestro-nál a nagy csoroszlyanyomás és a robosztus paralelogramma rendszer igen precíz mélységtartást biztosít, így még igen kötött talajokon akár fél direkt vetésben is jól tartja a beállított nunkamélységet.


Maestro vetőkocsi

Miből mennyi és hová juttatható ki? A műtrágya csoroszlya a vetősor mellett 6 cm-re halad, a vetőmaghoz viszonyítva pedig ugyanabban a mélységben, vagy attól 3, ill. 6 cm mélyebben. A műtrágyából a munkasebességtől függetlenül kiadagolható 300 kg/ha. Mikro granulátumból a Magyarországon ajánlott adagok mindegyike gond nélkül kijuttatható. Ezen túlmenően a Maestro vetőgéppel egyszerre akár kétféle mikro granulátum is kijuttatható (pl. starter mikro műtrágya + rovarölő szer). A Maestro 12 SW – 12 soros vetőgépnél a műtrágya tartály még osztható is, így sor mellé kétféle műtrágyát is kijuttathatunk (pl. DAP + Karbamid). Egy jó műtrágyázási tervvel a Horsch Maestro segítségével nagyon sok pénzt takaríthatunk meg!

A gazdák egyre többen a Horsch Maestro-t választják, mert gyorsabb, precízebb és egyszerűbb.

Szász Zoltán
Horsch GmbH

A cikk az Agrofórum Szaklap decemberi számában jelent meg!

(Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Elképesztő ütemben fejlődik a Lemken és a Krone közös autonóm gépe

2024. március 27. 08:10

Nem kérdés, hogy az autonóm gépek jelentik a mezőgazdaság jövőjét, egyrészt a nagyobb hatékonyság elérése, másrészt pedig a máris égető munkaerőhiány miatt. Két német nagyágyú, a Lemken és a Krone is összefogott ezen a téren.

A 120 LE-t is megugorja az Iseki eddigi legnagyobb traktora

2024. március 25. 14:10

Nagy nyomatékú, kis fogyasztású Deutz motorral szerelték fel a japán Iseki eddigi legnagyobb traktorát, amely már 120 LE fölötti teljesítményű.

Kisebb pázsitokhoz való robotfűnyírók jelentek meg

2024. március 25. 08:10

A Robomow két új, kisebb gyepfelületre tervezett RKS-modellel bővíti a már sikeres RK-sorozatát.

Ez a Toyota pickup 2,6 millió kilométer után ment nyugdíjba

2024. március 24. 16:10

Tizenhat év alatt hétszer tette meg a Föld és a Hold közötti távolságot egy Toyota pickup az Egyesült Államokban, története azonban nem csak az extrém futásteljesítmény miatt érdekes.

Küszöbön a robotgazdálkodás és a mesterséges döntéshozás

2020. március 12. 11:34

A digitalizációs villámcsapás egy felhőből érkezik, és az csak rajtunk múlik, hogy ne minket, hanem a precízen előkészített táblarészünket érje.

Szemelvények a PREGA 2020 konferenciáról

2020. február 21. 04:36

A PREGA 2020 bezárta kapuit, a résztvevők rengeteg új és fontos ismerettel gazdagodtak, amelyet ki-ki saját területén tud hasznosítani.

Precíziós gazdálkodás nélkül nem megy!

2020. február 11. 11:02

A termelési, a feldolgozási és az értékesítési lánc digitalizációjával egy paradicsomról is lehet majd tudni, hogy hol, hogyan termesztették, hogyan jutott el a fogyasztóhoz.

Rátonyi Tamás: precíziós növénytermesztés nélkül nincs továbblépés!

2019. január 18. 10:51

A kutatók - és szerencsére mára már a gazdálkodók többsége is - úgy gondolják, hogy fontos a precíziós növénytermesztés minél szélesebb körű alkalmazása. A kor igényeinek megfelelve szükségszerűvé vált egy olyan képzés létrehozása, ahol az agrár vagy műszaki végzettséggel rendelkező szakemberek piacképes tudáshoz jutnak.