Növényvédelem
Növényvédelem

Szőlős Bayer Légyott – 2016

Szőlős Bayer Légyott – 2016

Agrofórum Online

A szőlő idei növényvédelmét a gombás betegségek jelenléte határozta meg.

A szőlő idei növényvédelmét a gombás betegségek jelenléte határozta meg. A kiadós, egyes hónapokban a sokéves átlagot magasan meghaladó csapadék, a jégesők és viharok miatt kialakult sérülések és a hőmérséklet okozta stresszhatások kedvező körülményeket teremtettek a kórokozók elszaporodásához. A Bayer növényvédelmi technológiája sikeresen vizsgázott ebben az időjárási szélsőségekben bővelkedő szezonban is.

A rendezvényre Cegléden került sor, a Kökény és Fia Családi Borászat látta vendégül a 2016-os Szőlős Bayer Légyottra érkezőket. Az érdeklődők a Bayer növényvédelmi technológiája mellett a társrendező Malagrow Kft. szőlő tápanyag-utánpótlási ajánlatával is megismerkedhettek és a KITE Zrt. kéziszerszám-bemutatóját is megtekinthették. A programok sorát a házigazda Kökény és Fia Családi Borászat borkóstolója tette színesebbé.

A lisztharmat elleni védelem lényege, hogy időben felfedezzük a fertőzést és azonnal védekezzünk a kórokozó ellen

Minél hamarabb találjuk meg az első lisztharmatos tüneteket, annál lisztharmatosabb lesz az év –tartja a régi megfigyelés, mely ebben a szezonban is bevált. Lisztharmat szempontjából az idei év komoly kihívásokat tartogatott. A sikeres növényvédelem alapja az volt, hogy a védekezést időben el kellett kezdeni, és a megfelelő időpontban át kellett térni a felszívódó szerek használatára. Meg kellett akadályozni a gomba drasztikus felszaporodását, mely óriási terméskiesések okozására képes. Az eredményes védekezés egyik fontos pillére az olyan tankkombinációk vagy gyári keverékek használata, amelyek különböző hatásmechanizmusú hatóanyagokat tartalmaznak. Ennek az a jelentősége, hogy a kórokozó életfolyamatait a készítmények több ponton is gátolják, ami nagyobb hatékonyságot eredményez. A kontakt készítményeknek a több hatáshelyű aktivitásuk miatt a rezisztencia elkerülése szempontjából van nagy jelentőségük.

A Bayer által lisztharmat ellen kínált Falcon felszívódó készítmény három különböző hatásmechanizmusú hatóanyaggal (spiroxamin, tebukonazol, triadimenol) rendelkezik. Emellett minden Luna termék (fluopiram) – fürtmegnyúlás és a virágzás vége közötti időszakban – sikerrel alkalmazható e kórokozó ellen.

A peronoszpórafertőzés június közepén drasztikusan megnőtt

A május végén jelentkező peronoszpóra egy ideig úgy tűnt, hogy nem fog nagy gondot okozni ebben a szezonban, de a június közepi hidegfront hatására látványosan nőtt a fertőzés, további terjedéséhez az extrém mennyiségű júliusi csapadék kedvező körülményeket teremtett. Bár idén – ebben a rendkívül magas peronoszpóra fertőzési nyomással jellemezhető évben – nagyon sok helyen az új hajtásokon és a hónaljhajtásokon megjelent a kórokozó, a Bayer technológiájával a fürtöket mindenhol sikeresen meg lehetett védeni A technológia alapja kezdő kezelésben a kontakt hatású, propineb hatóanyagú Antracol 70 WG. A peronoszpóra mellett az orbánc ellen is hatásos, cinktartalma révén cinkhiány pótlásra is alkalmas. Ezt követően fürtmegynyúlás idején a felszívódó Melody Compact 49 WG nevű készítmény használata ajánlott, melyben a felszívódó hatóanyag (iprovalikarb) mellé került gyári keverékben a klasszikus réztartalmú kontakt hatású rézoxoklorid. A szőlő fungicidek között a virágzás idején használható Profiler egy olyan készítmény, amelyben egy teljesen új hatásmechanizmusú hatóanyag, a fluopikolid van kombinációban az évtizedek óta magas szinten teljesítő foszetillel. A két vegyület együttes hatása kimagasló eredményt ad a szőlőperonoszpóra ellen.

A botrítisz általában a lisztharmat miatt megrepedt bogyókon telepszik meg, idén a járvány a peronoszpóra alapjaira épült

A botrítisz a Chardonnay fajtán július második dekádjától jelent meg a fürtökben. A sok csapadék okozta hirtelen bogyórepedés, illetve a jégverés segítette a fertőzés kialakulását. Mivel a zsendülésben lévő Chardonnay nagyon érzékeny a botrítiszre, fürtzáródáskor Flint Max (trifloxistrobin, tebukonazol), majd zsendülés és érés időszakában a fenhexamid hatóanyagú Teldor 500 SC kezelés javasolt a kórokozó távoltartására.

A tankönyvek szerint a bogyók fertőződése úgy zajlik, hogy a leváló virágsapka elhaló szövetein megtelepszik a gomba, majd a bibén keresztül bejut a bogyóba, de a nemzetközi szakirodalom másik utat is leír. A látens fertőzési hely a bogyók ízesülésénél van, az itt behatoló kórokozó tünetmentesen elfekszik, viszont ez egy későbbi járvány kiinduló pontja lehet. Egyes számítások szerint a virágzáskori kezeléssel, e látensen jelenlévő gomba elpusztításával a botrítiszjárvány 30 %-kal csökkenthető.

(Polgárné Balogh Eszter – Agrofórum Online – Fotók: A Bayer Hungária Kft. felvételei)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A lézer a levél alatt is elpusztítja a kártevőket, a növény károsítása nélkül

2024. március 27. 07:10

Az üvegházas kertészet egyik legnagyobb kihívása a kártevők elleni védekezés a növényre és a környezetre gyakorolt negatív következmények nélkül.

Új fermentáló üzemet épít növényvédő szerek gyártására a BASF

2024. március 25. 12:10

Kétszámjegyű millió euró nagyságrendű beruházásba fektet a BASF, a biológiai és biotechnológiai növényvédő szerek portfóliójának megerősítésére épül az új fermentáló üzem.

Használjunk T fákat a szántóföldi rágcsálóirtáshoz!

2024. március 21. 13:10

Bár az érdemi munkát nem a T fa végzi, az eszköz vegyszermentes és egyszerű. Használói, a ragadozó madarak pedig halálbiztosan ritkítják a rágcsálóállományt.

Új öntözőrendszer segíti a Corteva kutatóit Szegeden a növényvédő szerek tesztelésében

2024. március 21. 06:40

A Corteva 140 millió forintot fektetett kutatási célra szolgáló öntözőrendszer kiépítésébe Magyarországon, és a vállalat meg is kapta a vízjogi üzemeltetési engedélyt a szegedi kutató-fejlesztő állomásán.

A beteg diófák kezelésére növényvédő szert fejleszt ki egy pécsi cég

2022. május 19. 10:02

Egy új, a dió baktériumos rügy-, levél-, és termésfoltosság betegségét okozó baktérium ellen bevethető növényvédő szer kifejlesztésébe kezd a pécsi székhelyű Enviroinvest Zrt.

A fény hatása a kártevőkre

2019. január 31. 10:37

A fény különböző jellemzői – fényerősség, polarizáltság, spektrum, fotoperiódus – döntően befolyásolják az egyes növényi kártevőknek a megjelenését, kártételét, sőt az ellenük irányuló védekezést is.

Az őszi káposztarepce gyomirtásának sarokpontjai

2019. január 27. 08:35

Mint minden kultúrnövény, így a repce esetében is igaz, hogy azok a gyomok okozzák a legnagyobb terméskiesést, melyek együtt kelnek vele. Mindig akkor járunk el helyesen, ha az első adandó alkalommal végrehajtjuk a gyomirtást.

Katasztrofális mértékű idén a nyugati dió buroklégy kártétele

2019. október 2. 10:29

A legfrissebb információk szerint rendszeres, a kártevő rajzási dinamikájához igazított, többszöri védekezéssel jelentősen csökkenthető az idén katasztrofális mértékű nyugati dió buroklégy kártétel.