Növénytermesztés
Növénytermesztés

A szovjet idők rekordjánál is nagyobb gabonatermést vár Oroszország

A szovjet idők rekordjánál is nagyobb gabonatermést vár Oroszország

Agrofórum Online

A Szovjetunió negyed századdal ezelőtti összeomlása után az orosz mezőgazdasági termelők úgy vélikl, hogy idén megdöntik a szovjet korszak gabonatermés-rekordjait.

A termés-előrejelzés egyre pozitívabb képet mutat, miután az Egyesült Államokkal és Kanadával ellentétben Oroszország európai felén kiegyensúlyozott volt a csapadékeloszlás. „Az idei időjárás ideális volt. Az eső éppen a növények számára kulcsfontosságú időszakban esett” – mondta Vlagyimir Petrisenko, a moszkvai székhelyű ProZerno tanácsadó cég általános igazgatója, hozzátéve, hogy a gazdák több búzát és kukoricát takarítanak be, mint valaha, míg az árpatermés 2008 óta a legnagyobb értéket éri el.

A ProZerno azt prognosztizálja, hogy Oroszországban ebben az évben 80 millió tonna búza, 19 millió tonna árpa, valamint 16,3 millió tonna kukorica terem. Vlagyimir Petrisenko szerint a takarmánybúza- és kukoricaültetvényeik termésével együtt összesen 130,7 millió tonnás gabonatermés várható, ez pedig 2,6 százalékkal lenne több a szovjet időszak 1978-ban elért rekordjánál, amire Leonyid Brezsnyev nagyon büszke volt. Sőt, a ProZerno szerint a végső összeg még magasabb is lehet: ha a szibériai termés is jó lesz akár 85 millió tonna búzát is betakaríthatnak a földekről.

Ez az eredmény megerősíti Oroszország vezető gabonaexportőr pozícióját, és így az amerikai földművelésügyi minisztérium szerint is várhatóan a 2017-18-os évszak legnagyobb búzaexportőrje lesz.

(blog.syngenta.hu)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezték – lehet öntözni!

2024. április 16. 13:10

Az elmúlt időszak rendkívül csapadékszegény időjárása és a gazdálkodói visszajelzések alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége kezdeményezte a tartósan vízhiányos időszak kihirdetését.

Megbukott a monokultúrás gazdálkodás

2024. április 15. 14:40

Kutatók öt kontinens 2655 gazdaságát elemezve bizonyították, hogy az ipari, monokultúrás gazdálkodásról való elmozdulással az ember és környezete is csak nyerhet.

Már a paradicsomot is drónok porozzák be

2024. április 15. 12:40

A Two Wellsben található Perfection Fresh farm drónokat integrál a paradicsomtermesztési folyamatokba ellenőrzött üvegházi körülmények között. A kísérlet célja az, hogy megoldást találjanak a paradicsomtermesztés kritikus szempontjának számító beporzás kihívásaira.

Szennyvízből öntözővíz? Így vennék fel a harcot az aszállyal Németországban

2024. április 12. 13:10

Egy törvénytervezet szerint meg akarják könnyíteni a tisztított kommunális szennyvíz kijuttatását a szántóföldekre. A gazdálkodók, kertészek és vízügyi szakemberek szigorú biztonsági előírásokat követelnek a kockázatok minimalizálása érdekében.

Látványosan emelkedett a szójabab ára

2019. december 15. 11:03

Az eddig kiszivárgott hírek szerint az Egyesült Államok 160 milliárd dollárnyi termékre kivetett vámtarifát függeszt fel, cserébe Peking beleegyezik abba, hogy 2020 folyamán 50 milliárd dollár értékben vásárol amerikai mezőgazdasági termékeket.

A romló ausztrál terméskilátások miatt kilőtt a búza ára

2020. február 19. 10:47

A 2019/2020-as betakarítási szezonban a nagy szárazság miatt lesz kevesebb a termés Ausztráliában, mint egy évvel korábban. Az Abares mezőgazdasági ügynökség szerint 15,17 millió tonna búzatermés várható, ami a legalacsonyabb 2008 óta.

A műtrágyaárak miatti aggodalmak hajtják fel a kukorica árát

2021. október 19. 06:37

A kukorica érte el a legnagyobb nyereséget százalékban kifejezve, mivel a kereskedők aggódtak a műtrágya magas költségei miatt.

Három hónapos csúcson a búza az ukrán helyzet miatt

2022. február 23. 08:03

Közel háromhavi csúcsra ugrott kedden az amerikai határidős búza, a kukorica pedig június óta a legmagasabb szintre emelkedett.