Gépinfo
Gépinfo

Talajlazító, rövidtárcsák, vetőgépek – Bednar újdonságok az Agritechnica kiállításon (+KÉPEK)

Talajlazító, rövidtárcsák, vetőgépek – Bednar újdonságok az Agritechnica kiállításon (+KÉPEK)

Agrofórum Online

A nagyközönség az Agritechnicán egy műtrágyaszóróval és tárcsás vetőegységekkel ellátott OMEGA OO félig függesztett vetőgépet is megcsodálhatott.

A robosztus munkagépeiről ismert cseh gyártó, a Bednar standján a kiállított számos újdonság (pl. kombinált – tárcsás-kapás talajlazító, sorközművelő kultivátor, vetőgép) mellett a magyarországi piacon a „sárga színű gyártótól” talán legkeresettebb magyágykészítők, ill. ATLAS rövidtárcsák egy-egy változata is várta az Agritechnica kiállításra ellátogató szakembereket.

Sorba véve és bemutatva a BEDNAR FMT s. ro. újdonságait, Szabó Attila értékesítés támogató, a TERRALAND DO kombinált (tárcsás-kapás) talajlazítóval kezdte a sort, amely nemcsak 45 cm mélyen lazítja a talajt, hanem azzal egy menetben nagy tömegű tarlómaradvány felaprítására és bekeverésére (Active-Mix kapák) is képes. A nagy átömlési keresztmetszetet biztosító lazítókapák négy sorban, 37,5 cm-es osztással helyezkednek el. Igény szerint minden második kapa hidraulikusan kiemelhető (75 cm-es osztás), a kapaszárak biztosítása pedig hidraulikus. A nagy tömegű szármaradvány tökéletes aprítására és a gyökérmaradványok átvágására a két sorban elhelyezett 660 x 6 mm-es non-stop rugós biztosítású tárcsalapok szolgálnak.

A kérdések „kereszttüzében” Szabó Attila a BEDNAR FMT s. ro. hazai értékesítés támogatója

Mint hozzátette, e munkagép műtrágyaszóró tartállyal (Ferti-Box-szal) is felszerelhető ezzel lehetővé téve egy menetben az alaptrágyázást is.

Az újdonságok sorát erősíti – hangzott el – az opcionálisan CultiCam sorvezető optikával felszerelhető ROW-MASTER RN sorközművelő kultivátor kiállított, cukorrépa és szója sorközművelésre alkalmas S változata is, amelyen a lúdtalp kapák mellett vésők és talajtakaró kapák is felfedezhetőek.

TERRALAND DO 4000 kombinált (tárcsás-kapás) talajlazító a Bednar standján

A nagyközönség az Agritechnicán egy műtrágyaszóróval és tárcsás vetőegységekkel ellátott OMEGA OO félig függesztett vetőgépet is megcsodálhatott, amely a vetési sűrűség állításának lehetőségével hagyományos (szántásos) és minimális talajművelési rendszerekben egyaránt használható.

E munkagépen a két sorban elhelyezett 520 x 5 mm-es tárcsákból (Twin-Disc) álló tárcsaszekció mögött egy további hullámos tárcsasor is megfigyelhető, mely a talaj megfelelő mélységű átszellőztetésért felel. A precíz vetést pedig az Off-set tömörítő keréksor mögött elhelyezett,  paralelogramma vezetésű kéttárcsás vetőcsoroszlya rendszer (PSP rendszer) biztosítja – mutatta be a gépet Szabó Attila.

A Bednar Ferti-Box műtrágyaszóró tartálya

Nem újdonság, de a hazai kedveltsége miatt Szabó Attila érdemesnek tartotta kiemelni a Hannoverben szintén kiállított ATLAS tárcsás tarlóhántó család AO változatát, mely kompakt, rövid, robusztus szerkezeti kialakítású. Kiválóan alkalmazható kukorica, ill. napraforgó után visszamaradó nagy mennyiségű tarlómaradványok esetén. Minden tárcsa non-stop biztosítású rugózással felszerelt. A 620×6 mm-es tárcsaméret lehetővé teszi az akár 16 cm mély, intenzív keverésű tarlóhántást. A tárcsasorok x alakban helyezkednek el, így kiküszöbölhető az oldalirányú elsiklás.


(Kosztolányi Attila – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Beépítették a Google-t a megújult Nissan Qashqaiba

2024. április 23. 11:10

Elkészült a Nissan Qashqai megújult verziója, amely átdolgozott külsővel és technológiai fejlesztésekkel, valamint a Google rendszerével kapható.

Qarry, az új elektromos áruszállító

2024. április 21. 08:10

A gyümölcsök és zöldségek szállítása egy étterembe vagy üzletbe a városközpontban gyakran elég körülményes, drága és nehézkes. Lorenzo Engelen és csapata kidolgozott egy praktikus megoldást: a Qarryt.

Ők nyerték a Fliegl Abda Kft. év kereskedői díját – Rekorderedmények a mezőgazdasági eszközök értékesítésében

2024. április 18. 16:10

A Fliegl Abda Kft. minden évben fontosnak tartja, hogy kiemelje és díjazza legeredményesebb kereskedőinek a munkáját. Közel tíz éve támogatása jeléül minden évben egy saját kivitelezésű díjjal és egy oklevéllel teszi eme közösen elért sikert emlékezetessé.

Átadásra került az 1000. eladott Tempo Magyarországon!

2024. április 18. 14:10

A Väderstad magyarországi leányvállalata egy újabb fontos mérföldkőhöz érkezett. Az 1000. Carrier, majd 1000. Rapid és a 6000. Magyarországon értékesített Väderstad munkagép után, 2024. április 4-én ünnepélyesen átadta a Magyarországon értékesített 1000. Tempo szemenkénti vetőgépet, mely egy 750 mm-es sortávú, 12 soros Tempo L.

Kompakt, mégis sokoldalú vetőgép érkezett a Maschio Gaspardótól

2023. december 21. 11:10

Sokoldalú Opera vetőgépe kisebb, kompaktabb (3 méteres) változatával jelentkezett a Maschio Gaspardo az idei hannoveri Agritechnica kiállításon.

John Deere robot traktor: nem álhír – valóság!

2019. november 18. 15:36

A munkagéppel egy egységet alkotó kompakt elektromos traktor teljesítménye 500 kW. Járószerkezete lehet kerekes vagy gumihevederes.

A NEXAT platform nyerte az Agritechnica 2022 aranyérmét

2021. december 16. 04:36

A NEXAT-Systemtraktor tulajdonképpen egy nagy fesztávolságú önjáró eszközhordozó platform, amelyben az egyes munkagépek cseréjével a teljes növénytermesztési feladatsor megvalósítható.

E-Control Mobile alkalmazással kalibrálható Väderstad vetőgépek

2019. november 11. 14:50

Mivel az okostelefon vezeték nélkül kapcsolódik a Väderstad vetőgéphez, a gép kezelője szabadon mozoghat a gép körül a kalibrálás közben.