Agrárközélet
Agrárközélet

A teljes agráriumot átalakíthatja az 5G hálózat elterjedése

A teljes agráriumot átalakíthatja az 5G hálózat elterjedése

Agrofórum Online

Gyorsan eltelik az a három év, amikor bevezetik az új típusú, 5G hálózatot. Becslések szerint 2022-re fél, míg 2025-re már 50 milliárd olyan eszközt fognak alkalmazni világszerte, melyek összekapcsolódnak egymással, ehhez pedig nélkülözhetetlen lesz ez a fejlesztés. Azok a cégek, amelyek ma nem készülnek a változásra, könnyen lemaradhatnak a versenyben. De milyen szektorok készüljenek a digitális világ átalakulására?

„Nemcsak arra jó, hogy a videók gyorsabban betöltsenek a Youtube-on” – fogalmazott Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója a telekommunikációs cég „5G vertikumok” címmel a napokban rendezett konferenciáján. Ezzel csak azt akarta hangsúlyozni akarta, hogy az 5G nemcsak egyszerűen egy gyors mobilnet lesz. Új iparágakat teremt, a meglévőket pedig átalakítja. Bár a 4G technológia gyorsabb adatátvitelt és számos új lehetőséget hozott, fejlődése lineáris maradt. Az 5G új szintet jelent a legkorszerűbb technológiák kihasználásában többek között a szállítmányozás, a mezőgazdaság, az orvostudomány vagy a közigazgatás terén. Antje Williams, a Deutsche Telekom 5G programjának vezetője beszédében egyenesen úgy fogalmazott: „Itt állunk egy történelmi pillanat előtt. Azért ez elég izgalmas nem?”

„A megfelelő ruha a megfelelő alkalomra”

Az 5G hálózatról az alábbi ábra jól összefoglalja a legfontosabb tudnivalókat:

A konferencián elhangzott, hogy az 5G-vel többé nem fordulhat elő, hogy egy zsúfolt helyen, mondjuk egy fesztiválon a sok eszköz miatt „elmegy a netünk”. Négyzetkilométereként ugyanis egymillió kapcsolatra lesz képes az új hálózat (Magyarország népsűrűsége 106 fő/km2). Amiben szintén előrelépés várható, az az úgynevezett hálózat darabolás (network slicing). Ezzel kapcsolatosan fogalmazott úgy Uwe Jannsen, a Deutsche Telekom kutatás-fejlesztésért felelős alelnöke, hogy a megfelelő ruha a megfelelő alkalomra. Az 5G képes lesz rá, hogy az adott felhasználóhoz igazítsa a sávszélességet. Nekünk egyszerű felhasználóknak nem biztos, hogy ugyanaz a sebesség kell, mint például egy önvezető autónak.

Egészségügy: nem csak arra jó, amire elsőként gondolunk

Azt gondolnánk, hogy az új hálózat sebességével, megbízhatóságával és a késleltetés minimalizálásával az egészségügy területén a legfontosabb várható fejlemény, hogy távolról fognak zajlani a műtétek, nem kell a helyszínen lenni, egy robotkar a beteg mellett elegendő lesz. Minoo Abedi, a holland Telekom vezető elemzője azonban hangsúlyozta, hogy számos egyéb fontos területen van szükség fejlesztésekre ahhoz, hogy az 5G minőségi változást hozzon az egészségügyben. Itt mindenekelőtt olyan alkalmazásokra és rendszerekre kell gondolni, amelyek lehetővé teszik a páciensek egészségügyi adatainak gyűjtését, eljuttatását és tárolását egy biztonságos központi rendszerben, amelyhez hozzáfér a segítségnyújtásra hivatott egészségügyi személyzet, és ez megbízhatóbb, gyorsabb és szakszerűbb egészségügyi ellátást tesz lehetővé. Az ilyen fejlesztések nagy része már a jelenleg elérhető 4G hálózatokon is működhetne.

Robotika és ipar

„Amikor robotikáról beszélünk, ne 3CPO-ra vagy a robotzsarura gondoljunk” – ábrándította ki a scifi rajongókat Dr. Fazekas Péter, a Budapesti Műszaki Egyetem professzora. Sokkal inkább a gépek automatizálásáról, digitalizációról szól a negyedik ipari forradalom, melynek szintén szerves része lesz az 5G. Azonnali ellenőrzést és beavatkozást tesz lehetővé, például az automata gyártósoroknál vagy akár a szélturbinák üzemeltetésénél. A produktivitás jelentős javulását hozhatja el az új platform, és főleg a logisztika területén várható a legtöbb változás.

Okos otthonok, okos városok

Bár már néhány éve megjelentek ezek a fogalmak, jónéhány dolog mégis hiányzott a nagy áttöréshez. Ami már megoldott, az az okos városok és otthonok elterjedéséhez szükséges elérhető ár, azaz, hogy a beépített szenzorok nem lehetnek méregdrágák. Az alacsony energiafogyasztás, az összekapcsolt eszközök milliói és a biztonság szintén megvalósult már. Három fontos funkció hiányzik: a nagy adatmennyiségek gyors továbbítása, a zökkenőmentes kapcsolat és a késleltetés minimalizálása. Ezek éppen azok a problémák, melyeket megold az 5G. Ilyen okos megoldáselőkészületi munkálatai folynak Zalaegerszegen, ahol nemcsak önvezető autóknak épül pálya, de a Telekom is ott fogja tesztelni az 5G hálózatot.

(HVG)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egyre nyugtalanabbak az európai gazdák, cselekvésre kényszerítik a döntéshozókat

2024. április 8. 08:10

Az európai döntéshozók visszafogták a természet védelmét szolgáló szabályozásokat, korlátozták a vámmentes ukrán gabona behozatalát, és hatályon kívül helyezték a peszticidek használatát korlátozó új jogszabályt.

Magyar gyűrűs vörös vércsét fotóztak Nigériában

2024. április 7. 12:10

A madarat első éves korában, 2023. szeptember 8-án gyűrűzték a Farmosi Madárvártán.

Magyarországon fogták be egy sáska legelső példányait

2024. március 23. 10:10

Bár mérete alapján a második legnagyobb hazai sáskafaj a keleti vándorsáska után, az év rovarának járó aranyérmet így is bezsebelte 2024-ben. Ismerjük meg közelebbről a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatójának segítségével a sisakos sáskát!

Lengyelország vezető kertészeti vállalkozása vár gyakorlatra!

2024. március 7. 16:10

Együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetem és a Primavega lengyel mezőgazdasági vállalat.

Digitális fejlesztés a jövő kulcsa

2020. augusztus 27. 08:17

A precíziós gazdálkodás nem csak a növénytermesztésben van jelen, a kertészeti-, szőlészeti-, gyümölcs- és állattenyésztési ágazatokban is megjelennek adatalapú fejlesztések.

Felértékelődik a drónok szerepe a gazdaságokban

2020. március 28. 09:47

A felvételek elkészítése után hatékony szoftverek sora áll rendelkezésre, hogy pontosan be lehessen azonosítani a kártevőket és kórokozókat. Így azonnali, célzott lépéseket tehetünk a kezelés érdekében.

A precíziós gazdálkodás veszélyei

2018. augusztus 22. 09:15

„Csak az nem hibázik, aki nem csinál semmit”. Ennek szellemében természetesen mindennek lehetnek árnyoldalai, amire célszerű odafigyelni.

A John Deere új S7 kombájnjai új szintet jelentenek az automatizált betakarításban és termelékenységben

2024. március 10. 16:10

Az S7-es kombájnt úgy tervezték, hogy a legújabb John Deere motorokkal nagyobb hatékonyságot, a fejlett betakarítási automatizálással pedig nagyobb termelékenységet biztosítson.