Állattenyésztés
Állattenyésztés

Tiszaújlakon is megjelent a sertéspestis

Tiszaújlakon is megjelent a sertéspestis

Agrofórum Online

Afrikai sertéspestis (ASP) megbetegedésben hullott el 10 állat az ukrán-magyar határ melletti Tiszaújlakon működő sertéstelepen.

Nagyszőlősön rendkívüli ülést tartott a járási állami közigazgatási hivatal mellett működő állatjárványügyi rendkívüli bizottság megyei vezetők és a nagyszőlősi járási települések polgármestereinek részvételével. A tanácskozáson bejelentették, hogy a Tisza-Zahid Kft. sertéstelepén elhullott állatokból vett mintákban a lemebergi (Lviv) állatorvosi laboratóriumban az ASP kórokozóját mutatták ki – adta hírül csütörtökön honlapján a nagyszőlősi járási állami közigazgatási hivatal.

A közlemény szerint ez az első eset, hogy a Nagyszőlősi járásban házi sertésekben mutatták ki az ASP-t. A járási állatjárványügyi rendkívüli bizottság állategészségügyi zárlat alá helyezte a Tisza-Zahid Kft. sertéstelepét, jóváhagyta az ASP-góc felszámolását és a betegség továbbterjedésének megakadályozását célzó ütemtervet. Idei márciusi adatok szerint a Tisza-Zahid Kft. tiszaújlaki sertéstelepén mintegy 650 állatot tartottak.

Kárpátalján először augusztus 12-én mutatták ki az ASP vírusát házi sertésekben a Munkácshoz közeli Alsókerepec egyik háztáji gazdaságában. A megye területén az ASP a múlt év végén jelent meg egy nagyszőlősi szálloda gazdaságában tartott vaddisznóban. Később a veszélyes állatbetegség a Beregszászi, Ilosvai, Ökörmezői, Técsői és Volóci járásokban is felütötte a fejét a vaddisznóállományban.

(MTI)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A hazai húsipar a fényt keresi az alagút végén

2024. március 22. 09:10

Éder Tamás a hazai húsipar helyzetéről március 6-án tartott előadásának legfontosabb tényeit és tanulságait foglaljuk össze.

Döbbenetes húsforrással kísérleteznek, ehhez azért gyomor kellene

2024. március 20. 11:10

A legfenntarthatóbban előállítható állati fehérjeforrás lehet egy új tanulmány szerint a pitonhús, amelynek íze a csirkééhez hasonlít.

Már tenyésztik a klímasemleges szarvasmarhát

2024. március 19. 15:10

A szarvasmarhákat a legnagyobb szén-dioxid-termelők között tartják számon. Argentína azonban nem a marhák leselejtezésében, hanem új tanúsítási rendszerben gondolkodik. A cél a klímasemleges szarvasmarha.

Komoly kihívás: 2,4 millióval kevesebb tehénnel kell majd több tejet előállítani az EU-ban

2024. március 16. 14:10

Európai uniós szinten 2035-ig több mint 2 millióval csökkenhet a tejelő tehénállomány, miközben az egy tehénre jutó tejhozamok növekedni fognak.

Könnyebben lehet jelentkezni az online ASP járványügyi képzésre

2019. április 9. 07:34

Hazánk afrikai sertéspestissel (ASP) fertőzött területein egyéni és társas vadászatot csak járványügyi képzést végzett, sikeres vizsgát tett és erről tanúsítvánnyal rendelkező vadászok folytathatnak.

AFRIKAI SERTÉSPESTIS: A VÍRUS NEM PIHEN, A VÉDEKEZÉS SEM LAZÍTHAT

2023. szeptember 12. 06:40

Magyarországon eddig sikerült megóvni a házisertésállományt az afrikai sertéspestistől, de a kórokozó legcsekélyebb jelenléte is elegendő kiindulópontja lehet az ASP behurcolásának. Ez pedig a magyar sertéságazat egészére nézve tragikus következményekkel járna. Mit tehetünk ellene?

Ad hoc munkacsoport jön létre az afrikai sertéspestis miatt

2018. november 15. 12:47

Az intézkedések további módosítására, „finomhangolására” van szükség a mielőbbi észlelések, a fogékony állományok egyedszámának csökkentése, valamint a minél nagyobb számú laboratóriumi vizsgálatok biztosítása érdekében.

Rettegés: sertéspestistől tartanak a magyar gazdák

2018. március 2. 13:57

A sertéstartók egy részének veszteséget hoznak a mai árak, de többségüket most inkább az foglalkoztatja, hogy a Magyarországon eddig még ki nem mutatott, de elkerülhetetlennek látszó sertéspestis hogyan rendezi át a piacot, képesek lesznek-e újraindítani a termelést.