Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Több hónapig is érhet a kajszibarack

Több hónapig is érhet a kajszibarack

Agrofórum Online

Nemzetközi kajszinemesítési trendekről, kertészeti támogatási lehetőségekről és a fapusztulás megelőzéséről is szó esett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) kajszi-fajtabemutatóján július 27-én Tordason.

Nemzetközi kajszinemesítési trendekről, kertészeti támogatási lehetőségekről és a fapusztulás megelőzéséről is szó esett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) kajszi-fajtabemutatóján július 27-én Tordason.

A mintegy 250 hazai és külföldi vendég részvételével lezajlott rendezvényen 9 újonnan bejegyzett gyümölcsfajta tulajdonosa vehette át az állami elismerést. Emellett az érdeklődők huszonegy új, későn és nagyon későn érő kajszifajtát ismerhettek meg.

Idén harmadik alkalommal rendezte meg a NÉBIH a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) támogatásával a tordasi kajszi-fajtabemutatót. A rendezvény célja, hogy a magyar gazdálkodók megismerjék az elérhető kajszifajtákat, pártatlan képet kapjanak azok tulajdonságairól, s ezáltal könnyebben kiválaszthassák az igényeiknek leginkább megfelelőt.

A mintegy 250 vendég többsége hazai termelő volt, de cseh, német, olasz és osztrák szakértők is részt vettek az eseményen. Szerbiából pedig a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége 10 fős delegációval érkezett.

A rendezvényen kilenc újonnan bejegyzett gyümölcsfajta (hét alma, egy málna és egy sajmeggy klónalany) tulajdonosa vehette át az állami elismerést. Majd a résztvevők előadásokat hallhattak többek között a már elérhető és a még kiírás előtt álló támogatási lehetőségekről, a nemzetközi nemesítési trendekről és a fapusztulás megelőzését szolgáló növényvédelemi teendőkről.

A NÉBIH Közép-Európában az egyetlen kajszi és őszibarack fajtavizsgálatra feljogosított nemzeti hivatal, amelynek eredményeit a Közösségi Növényfajta Hivatal elfogadja Közösségi szintű fajtaoltalomként. A hivatal Tordasi Fajtakísérleti Állomásán mintegy 300 kajszifajta található meg. A bemutató középpontjában – a nemzetközi trendekhez is igazodva – ezúttal tizennégy későn és hét nagyon későn (augusztusban és szeptemberben) érő fajtát ismerhettek meg az érdeklődők. E fajták termesztésével lehetővé válik a héthetes kajsziszezon akár négy hónapra történő meghosszabbítása is.

A rendezvény zárásaként hazai és nemzetközi szakértők bevonásával személyesen vitathatták meg tapasztalataikat és kérdéseiket a résztvevők. A NÉBIH és NAK fajtabemutató sorozata napraforgó, kukorica, szója és cukorrépa fajtákkal folytatódik majd szeptemberben.

(FM Sajtóiroda)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

42 üvegház épült 2 év alatt Ukrajnában

2024. május 10. 15:10

Az ukrán biológus 2 év alatt szinte a nulláról indulva 42 üvegházat épített, ahol sikeres zöldségtermesztést folytat, a terményt pedig értékesíti.

Oroszországból származó, fertőzött paradicsommagokat égettek el

2024. május 8. 16:10

Az Oroszországból importált, fertőzött paradicsommagokat ellenőrzés híján világszerte értékesítették volna a tulajdonosok, ám így súlyos bírsággal kellett szembenézniük.

Startolnak a Szedd magad akciók, irány a szamócaföld!

2024. május 8. 08:10

A Gyümölcsvadász nevű oldal vállalkozott arra, hogy a termelők segítségével folyamatosan friss információval lássa el a Szedd magad akciók iránt érdeklődőket.

Luxustermék lett az eper Japánban

2024. május 6. 14:10

Egy japán termesztő hosszú évek kitartó munkájával érte el, hogy az eper minőségét elismerjék és luxustermékként vásárolják a fogyasztók.

A Gabonakutató 2021-es fajtakínálata rendkívül impozáns

2021. június 30. 04:35

A GK kalászos fajtaválasztéka széles körű: kenyérbúza mellett durum- és tönkölybúza, tritikálé, árpa és zab fajták teszik teljessé a kínálatot.

Nem mindegy, hogy milyen talajművelési rendszert alkalmazunk

2022. július 16. 11:47

Hogyan lehet hatékony a fenntarthatóság? - többek között erre a kérdésre próbáltak választ adni a KITE szakemberei a Green Deal kapcsán is.

Hibridekkel nem ígéret többé a stabilan magas hozam (+VIDEÓ)

2018. június 6. 16:31

2018. május 29-én Hantos, május 31-én pedig Fábiánsebestyén adott helyet a RAPOOL Hungária Kft. és a SAATEN-UNION Hungária Kft. szokásos nyári bemutatójának.

MARTONVÁSÁRI ORSZÁGOS KALÁSZOS FAJTABEMUTATÓ

2020. május 25. 08:14

Tisztelettel meghívjuk Önt és Munkatársait a 2020. június 10. és 12. között tartandó, a rendkívüli helyzetre való tekintettel a szokásostól eltérő rendezvényünkre.