Növénytermesztés
Növénytermesztés

Tömegessé vált az amerikai kukoricabogár rajzása

Tömegessé vált az amerikai kukoricabogár rajzása

Agrofórum Online

A kialakult kártételi veszélyhelyzetben fontos, hogy a gazdálkodók mielőbb végrehajtsák a hathatós védekezést a fertőzéssel sújtott kukoricatermesztő körzetekben. Az állománykezeléssel nemcsak az idei közvetlen károk előzhetők meg, de a jövő évi lárvakártétel is jelentősen mérsékelhető.

A NÉBIH információi szerint az amerikai kukoricabogár intenzív rajzása és kártétele különösen szembetűnő Somogy megye egyes vidékein, a Tolna megyével határos részeken pedig erős biberágás tapasztalható.
A kártevő jelenléte észlelhető Fejér megye egész területén, a kukorica- és napraforgótáblákon egyaránt. Zala megyében – az állománykezelések ellenére is – tömeges az imágók repülése, a nővirágzat fertőzöttsége virágonként 10-12 bogár mértékű, így a károkozás is látványos.

A kártevő nagy gazdasági kárt okoz, ezért az idén is tapasztalható kártételi veszélyhelyzetben kiemelten fontos, hogy a gazdálkodók mielőbb végrehajtsák a fertőzött állomány kezelését! A jól időzített, szakszerű állománykezeléssel nem csak az amerikai kukoricabogár okozta idei közvetlen károk előzhetőek meg, de a jövő évi lárvakártétel is eredményesen csökkenthető.

(NÉBIH)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Dél-Ukrajna titkos kertje: üvegházi csoda csemegekukoricával!

2024. március 28. 10:10

Ukrajna déli részén a termelők azon fáradoznak, hogy újabb „csodát” hozzanak létre, munkájuknak köszönhetően a csemegekukorica életre kelt az üvegházak melegében, és ha minden jól megy, hamarosan megjelenik az asztalokon is.

RAPOOL: a repce a hivatásunk, már 50 éve

2024. március 27. 10:10

A bólyi RAPOOL Repce Akadémia nyitotta meg a jubileumi esztendőt, amikor a vállalat azt ünnepli, hogy immár öt évtizede látja el a termelőket kiemelkedő minőségű repcehibridekkel.

Nemcsak hálóval vagy fóliával lehet már bálát kötözni, csomagolni

2024. március 26. 10:10

A neccháló és a takarófólia egyfajta „keverékét” alkotta meg egy izraeli cég, forradalmasítva a bálák kötözését, csomagolását.

Mindenki nyer vele: napenergiával működtetik az öntözést Dél-Afrikában

2024. március 24. 12:10

A dél-afrikai gyümölcsösökben sok helyen már inkább napenergiával működtetik az öntözőrendszereket ahelyett, hogy az országban bizonytalan energiahálózatra hagyatkoznának.

Színre lép az új generáció: Ascra Xpro

2019. január 16. 06:36

Új korszak kezdetéhez érkezett a magyarországi kalászos gabona termesztés: változik (csökken!) a kalászosok súlya a vetésforgóban, növekszik a termesztés intenzitása és növekednek a termésátlagok is.

Környezetbarát hűtődoboz: fenntartható csomagolás biológiai növényvédelmi megoldásokhoz

2021. május 26. 06:37

A szállítóegységek újrahasznosított papír és karton felhasználásával készülnek, jobb légáteresztő képességgel, és nedvességszabályozási tulajdonságokkal.

Új dimenziót nyit a Hardi MEGA: innováció és hatékonyság a gazdálkodók számára

2024. március 7. 05:40

A rohanó gazdálkodási világban a MEGA nem csupán egy függesztett permetezőgép, hanem egy hatékonysági és precizitási forradalom. A tervezésnél mind az esztétikai, mind a funkcionalitási szempontok kiemelt figyelmet kaptak, így lehetővé téve a gyorsabb permetezést és nagyobb kapacitást.

Piretroid rezisztencia – Repcefénybogár

2019. március 29. 11:37

A rezisztencia tesztek alapján Magyarországon 2017-ben a vizsgált repcefénybogár populációk több mint 91%-a (a tesztelt 35 mintából 32 minta) rezisztens, vagy kifejezetten rezisztens besorolású.