Szőlő-Bor
Szőlő-Bor

Túligénylés a borászati pályázaton

Túligénylés a borászati pályázaton

Agrofórum Online

A borászati fejlesztésekre beadott pályázatok forrásigénye már most meghaladja a rendelkezésre álló negyvenmilliárd forintot – tudta meg a Magyar Hírlap. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke szeretné, ha a pályázati keretösszeg megemelkedne.

A borászatok már negyvenkétmilliárd forint értékben pályáztak beruházásokra – nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Gál Péter, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára. A Borászat termékfejlesztésének és erőforrás-hatékonyságának támogatására című kiírásra a pályázatokat tavaly szeptember 12-től lehet beadni. A versenyképesség javítását és az energiahatékonyság növelését szolgáló beruházásokra ötvenszázalékos vissza nem térítendő támogatást kaphatnak a nyertes pályázók. Budapesten és Pest megyében – mivel nem konvergenciarégió – negyvenszázalékos vissza nem térítendő támogatást lehet elnyerni.

A meghirdetett pályázati keretösszeg negyvenmilliárd forint. A mostani uniós költségvetési ciklusban a Vidékfejlesztési Program keretében eredetileg az ágazat támogatására húszmilliárd forintot irányoztak elő, ám a szakmai szervezetekkel történt konzultációt követően – a nagy igény miatt – a Miniszterelnökség az összeget megduplázta.

Gál Péter elmondta: az uniós és hazai forrásokat is felölelő pályázatra elméletileg idén egész évben lehet pályázni, jelenleg a kiírás negyedik szakaszban járunk. Az ötödik szakasz március 13-án nyílik, de a beérkezett igénylések összege alapján az Irányító Hatóság a felhívás felfüggesztéséről is dönthet. A helyettes államtitkár szerint nem elképzelhetetlen, hogy a később pályázóknak is jut még forrás.

Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöke a lapnak azt mondta: nagyon örülnének, ha a pályázat keretösszegét megemelnék, és nem negyvenmilliárd forint lenne a plafon. A pályázati forrásból borászati gépeket, tartályokat, tárolóedényeket is vásárolhatnak a pincészetek. A HNT elnöke szerint rendkívül fontos a borászatoknak a beruházási lehetőség, mert így növelhetik versenyképességüket, és még jobb borokat készíthetnek.

(Magyar Hírlap)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tényleg van íze a talajnak? Magyar kutatók is válaszolnak erre

2024. március 17. 16:10

Megalakul Magyarország első olyan kutatócsoportja, amely egy adott régió, terület komplex vizsgálatát képes elvégezni, ezzel segítve a gazdasági szereplőket – elsősorban a borászokat –, hogy terméküket tudományos alapokra helyezett módon állítsák elő.

Jelentősen visszaesett a bortermelés Ausztriában

2024. március 13. 09:10

Az osztrák statisztikai hivatal közzétette a 2023-as bortermelés végleges mérlegét. Ausztria-szerte éves összevetésben nyolc százalékkal csökkent az előállított mennyiség. A Magyarországgal szomszédos Burgenland tartományban még nagyobb volt a visszaesés.

Megválasztották az év bortermelőjét

2024. március 6. 12:10

Március első vasárnapján a Marriott Hotelben, egy elegáns gálaebéd keretében átadták a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon 2023” címet elismerő oklevelet, a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetést Günzer Tamás villányi borásznak.

Mit tartogathat idén a villányi Franc&Franc?

2024. február 7. 12:10

A rendszerváltás utáni időszakban a Villányi borvidék szakemberei eszméltek az elsők között, így meghatározó szerepet vállalnak hazánk borkultúrájának alakításában, és az évek során sorban érdemelték ki ,,Az év bortermelője” címet már a kilencvenes évektől. Rövid összefoglalót kísérlek meg első sorban a fajtára kiélezve a Franc&Franc 2023 Fórumról.

Magyarország a 23. legnagyobb borexportőr a világon

2020. július 18. 07:50

Tavaly összesen 36,1 milliárd dollár értékben exportáltak bort a világ országai. A listát Franciaország vezeti 11 milliárd dollárral Olaszország és Spanyolország előtt. Hazánk a 23. a globális listán a maga 112 millió dolláros borkivitelével, ez a mennyiség az európai rangsorban a 14. helyre volt elegendő.

Elkészül az Összetartozás bora

2020. június 6. 12:17

A programhoz bármely magyar bortermelő csatlakozhat száraz fehér, 2019-es évjáratú borával, amely jellegzetes kárpát-medencei szőlőfajtákból készült.

Túl olcsón kerül piacra a magyar bor

2019. szeptember 23. 08:33

A probléma a megkérdezett piaci szereplők szerint összetett, a megfelelő marketing hiányától kezdve a mennyiségi és minőségi gondokon keresztül odáig terjed, hogy kudarcot vallottak a kitörési pontnak szánt fajták.

Ismét ingyenesen látogatható a Boglári Szüreti Fesztivál

2023. július 16. 15:10

A Balaton és Somogyország közel fél évszázados családi rendezvénye ismét ingyenesen látogatható.