Állattenyésztés
Állattenyésztés

Ügyészség: állatkínzás történt a sertéstelepen

Ügyészség: állatkínzás történt a sertéstelepen

Agrofórum Online

Vádat emelt a Füzesabonyi Járási Ügyészség egy 40 éves férfival szemben, aki egy sertéstelepen dolgozott. Az ügyészség szerint nem gondoskodott megfelelően a rábízott jószágok ellátásáról, így ő a felelős azért, hogy a disznók egy része hosszú szenvedés után éhen pusztult.

Egy számos állami és uniós forrásból is részesült füzesabonyi sertéstelepen tömegesen hullottak el az állatok. A telepen már 2014-ben is találtak hiányosságokat, az állatok már akkor is lesoványodott állapotban voltak, de hiába róttak ki a telepre állatvédelmi bírságot, a későbbi ellenőrzésekkor is áldatlan állapotokat találtak a telepen. Végül idén januárban már több tetemet találtak ott, mint élő disznót – írja a hvg.hu.

A Heves Megyei Főügyészség most az esetről azt írta, hogy a Füzesabonyhoz közeli telephelyen 2016 márciusában még közel 9000 hízót tartottak, melyeket utána értékesíteni kezdtek, de a Heves Megyei Kormányhivatal 2016 augusztusi hatósági ellenőrzésekor azt találták, hogy az akkor ott lévő 2 619 disznó nem megfelelő körülmények között van elhelyezve, ivóvízellátásuk nem biztosított folyamatosan, kevés, illetve rossz minőségű takarmányt kapnak. Ekkor is állatvédelmi bírsággal sújtották a telephelyet irányító férfit, a mostani vádlottat, akit fel is szólítottak arra, hogy gondoskodjon az állatok megfelelő tartásáról.

A férfi viszont ennek nem tett eleget, továbbra sem fordított kellő és elvárható figyelmet a tenyészállatokra, melyek ez után sem kaptak elég takarmányt, éheztek, lesoványodtak, bőrbetegségek és rendellenes szőrzet alakult ki rajtuk, belső szerveikben működészavar és idült károsodás jelentkezett. A közigazgatási hatóság így a 2017 januárjában tartott újabb ellenőrzése során azzal szembesült, hogy a végül el nem adott 129 állatból 100 elhullott, három pedig a rendellenes lesoványodás következtében súlyos egészségromlást szenvedett.

Az ügyészség azt írja, a férfi 2016 júniusától a pénzét szándékosan nem a telephelyen található állatok megfelelő takarmányozására és ivóvízellátására fordította, a sertéseket nem a fajukra, fajtájukra, nemükre és korukra odafigyelve táplálta, ezért az elhullott legalább 100 állat mintegy fél éven át tartó különös szenvedéssel járó éhhalál következtében múlt ki.

A Füzesabonyi Járási Ügyészség – az érintett állatok számára, valamint azok különös szenvedésére tekintettel – súlyosabban minősülő állatkínzás bűntettével vádolja a telephely vezetőjét, akivel szemben ezért végrehajtandó börtönbüntetés és pénzbüntetés kiszabására, továbbá közügyektől eltiltás mellékbüntetés alkalmazására tett indítványt.

(HVG)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A hazai húsipar a fényt keresi az alagút végén

2024. március 22. 09:10

Éder Tamás a hazai húsipar helyzetéről március 6-án tartott előadásának legfontosabb tényeit és tanulságait foglaljuk össze.

Döbbenetes húsforrással kísérleteznek, ehhez azért gyomor kellene

2024. március 20. 11:10

A legfenntarthatóbban előállítható állati fehérjeforrás lehet egy új tanulmány szerint a pitonhús, amelynek íze a csirkééhez hasonlít.

Már tenyésztik a klímasemleges szarvasmarhát

2024. március 19. 15:10

A szarvasmarhákat a legnagyobb szén-dioxid-termelők között tartják számon. Argentína azonban nem a marhák leselejtezésében, hanem új tanúsítási rendszerben gondolkodik. A cél a klímasemleges szarvasmarha.

Komoly kihívás: 2,4 millióval kevesebb tehénnel kell majd több tejet előállítani az EU-ban

2024. március 16. 14:10

Európai uniós szinten 2035-ig több mint 2 millióval csökkenhet a tejelő tehénállomány, miközben az egy tehénre jutó tejhozamok növekedni fognak.

Búzapiac: szűk mozgástér maradt a drágulásra

2018. november 30. 08:36

A kukorica árában már nincs tartalék, és a búzáé is alig nőhet, tavasszal pedig kisebb korrekció következhet be Fórián Zoltán, az Erste Bank Agrár Kompetencia Központjának vezetője szerint.

Tovább csökkent a sertések száma

2018. február 14. 10:15

Az elmúlt egy évben 18 ezerrel nőtt a szarvasmarha-, 6 ezerrel a juhállomány, ugyanakkor a sertések száma 37 ezerrel, a tyúkoké pedig 183 ezerrel csökkent - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Sürgős intézkedésekkel javítanák a sertéságazat helyzetét

2021. január 27. 06:42

A magyar sertéságazatot 2020-ban kettős negatív hatás sújtotta, a COVID-19 pandémia, valamint az afrikai sertéspestis.

Két ország is feloldotta a magyar sertéshústermékekre vonatkozó importtilalmat

2018. május 7. 06:40

A kedvező döntés annak köszönhető, hogy a helyi hatóságok, mérlegelve a magyar szakemberek által feltárt járványügyi helyzetről szóló tájékoztatást, nem tartották szükségesnek a házi sertés kereskedelmének korlátozását a vaddisznókban előforduló esetek miatt.