Gépinfo
Gépinfo

Újítások a Lemkennél

Újítások a Lemkennél

Agrofórum Online

A jellegzetes kék szín már messziről a Lemken standjára irányította a figyelmet a 34. AGROmashEXPO és VI. AgrárgépShow ideje alatt.

A jellegzetes kék szín már messziről a Lemken standjára irányította a figyelmet a 34. AGROmashEXPO és VI. AgrárgépShow ideje alatt, amivel a cég méltán nyerve el a legszebb kiállítói területnek járó elismerést. A megbízhatóságukról és tartósságukról híres Lemken talajművelő gépeket a belső és a külső standon egyaránt 300 m2-es területen lehetett megtekinteni.

A mezőgazdasági gépek legnagyobb hazai seregszemléjén a Lemken minden slágertermékét bemutatta a talajművelés, a vetés és a növényvédelem terén. A kék standon a forgatásos és a forgatás nélküli talajművelés munkagépei egyaránt fellelhetők voltak, így mindenki megtalálhatta a talajkörülményeihez, gazdaságához, termesztéstechnológiájához leginkább megfelelőt.

Az eke ezúttal is a bestseller termékek közé tartozott, ebből hármat is láthattak az érdeklődők, egyet bent, kettőt pedig a külső kiállítási területen. A kultivátorok és rövidtárcsák pedig ugyancsak a látogatói érdeklődés középpontjában álltak.

„Nagyon széles géppalettát kínálunk a kis- és közepes gazdaságok igényeitől egészen a nagygazdaságok eszközparkjáig. Az eke örök téma nálunk, de akkora lapátmérővel és súllyal nem épített senki rövidtárcsát, mint amilyen a mi Rubin 12 gépünk, amit most már 7 méteres kivitelben is kínálni tudunk a gazdálkodóknak, tehát a 4-500 LE-s traktorokat is le tudjuk vele terhelni” – mondta Szűcs Andor, a Lemken Hungária Kft. értékesítési vezetője.

A valamennyi talajművelési feladathoz kimagasló minőségű eszközökből álló termékpalettából három fő terület újdonságaira fókuszáltunk.

A legnépszerűbbek: az ekék

Az ekék iránti nagyfokú érdeklődést a Lemken gazdag kínálata indokolta. Félig-függesztett ekék 5-9 ekefejig, osztott gerendelyes ekék akár 14 ekefejes kivitelben is elérhetők, a kiegészítők lehetősége nagyon széles, a legtöbb típus tarlónjáró kivitelben is elérhető a hevederes, illetve széles gumizású vagy ikerkerekes traktorokhoz.

A DuraMaxx ekefejek speciálisan hőkezelt acélból, az anyagot gyengítő furatok nélkül készülnek, sávjai gyorsan és szerszámok igénybevétele nélkül cserélhetők, és még a legszélsőségesebb körülmények között is a barázdaszelet könnyen „elhagyja” a kormánylemezt, így könnyű a vontathatósága.

Az anyagkopás minimálisra csökkentését, az oldalra húzás kiküszöbölését és az üzemanyag fogyasztásának alacsonyan tartását segíti az eke pontos beállítását végző Optiquick egység. Segítségével az első ekefej fogásszélessége és a traktor/eke vontatási középpontja egyszerűen és gyorsan beállítható.

Újítások a tárcsáknál

A Heliodor kompakt rövidtárcsa a laza- és közepesen kötött talajoknál sekély tarlóhántáshoz, mulcsba vetésnél a magágy előkészítéséhez vagy eke után is egyaránt használható, ami a hagyományos módszernél és a mulcsba vetésnél egyaránt sokoldalú rövidtárcsává teszi. Az eddigi 465 mm-es homorú tárcsák lapátmérője most 510 mm-re növekedett, aminek eredményeként a munkagép nagyobb szármaradványok között is kiválóan helytáll. Emellett hidraulikus mélységállítással is ellátták.

A Rubin 12 rövidtárcsával a legnagyobb területteljesítmény érdekében 7 méteres munkaszélességig végezhető a munka. Két sorban lévő, 736 mm átmérőjű csipkés homorú tárcsái intenzíven kevernek és aprítanak, a szimmetrikus tárcsaelosztás kiküszöböli a tárcsa oldalra húzását, és még a 20 cm mélységű talajművelést is lehetővé teszik, ami a kapás kultivátorok munkájával is összemérhető. A Rubin 12 alap- és tarlóművelésre még a legnehezebb talajviszonyok esetén is alkalmas.

Az első sor mögött elhelyezett pálcás borona intenzív keverő és rögtörő hatással bír, miközben a második tárcsasor mögött lévő egyengető borona biztosítja a talaj optimális eloszlását és a tökéletes egyengetést.

Szárai speciálisan hajlítottak és csavartak, így érhető el a tárcsák közti lehető legnagyobb távolság, míg a középső tárcsák enyhe eltolása az eltömődést akadályozza meg.

Függesztett változatban a Rubin 12 egy mélységhatároló- és szállítókerékkel is felszerelhető, amely a munkagép felemelésekor a traktor mellső tengelyét terheli. Itt egy új félig függesztett rendszert alkalmaznak, amely nem igényel további kiegészítő vezérlőegységet.

Már négy soros kivitelben is

A Lemken szántóföldi kultivátoroknál végzett újításai közt szerepel, hogy a Karat 12 már 4 soros kivitelben is megvásárolható. A munkagép új központi vázat kapott, 4-5-6 méteres kivitelben is elérhető, a rugós biztosítású, 550 kg-os kioldó erővel rendelkező kapákat pedig a korábbi 2-3 sor helyett ezúttal 4 sorba rendezték, amivel az átömlési keresztmetszetet növelték meg.

„Rengeteg konkrét érdeklődőnk volt, a gazdák pontosan tudják, mit akarnak venni, ennek megfelelően hoztuk ki azokat a gépeket, amelyek a magyar piac húzótermékei és a legnagyobb számban fogynak” – összegezte kiállítási benyomásait Szűcs Andor, a Lemken Hungária Kft. értékesítési vezetője.

(Csomós Éva – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Elképesztő ütemben fejlődik a Lemken és a Krone közös autonóm gépe

2024. március 27. 08:10

Nem kérdés, hogy az autonóm gépek jelentik a mezőgazdaság jövőjét, egyrészt a nagyobb hatékonyság elérése, másrészt pedig a máris égető munkaerőhiány miatt. Két német nagyágyú, a Lemken és a Krone is összefogott ezen a téren.

A 120 LE-t is megugorja az Iseki eddigi legnagyobb traktora

2024. március 25. 14:10

Nagy nyomatékú, kis fogyasztású Deutz motorral szerelték fel a japán Iseki eddigi legnagyobb traktorát, amely már 120 LE fölötti teljesítményű.

Kisebb pázsitokhoz való robotfűnyírók jelentek meg

2024. március 25. 08:10

A Robomow két új, kisebb gyepfelületre tervezett RKS-modellel bővíti a már sikeres RK-sorozatát.

Ez a Toyota pickup 2,6 millió kilométer után ment nyugdíjba

2024. március 24. 16:10

Tizenhat év alatt hétszer tette meg a Föld és a Hold közötti távolságot egy Toyota pickup az Egyesült Államokban, története azonban nem csak az extrém futásteljesítmény miatt érdekes.

Farmet gépek az AGROmashEXPO kiállításon

2020. január 21. 16:01

Az ANDEST-2005 Kft., mint a Farmet gépek magyarországi importőre a G pavilon 203G standján mutatja be a cseh gyártó újdonságait és a hazai piacon jól ismert, népszerű gépeket.

Hogyan tudunk 4800 forintból 84 000 forintot csinálni hektáronként?

2018. március 17. 15:37

A Dr. Szabó Agrokémiai Kft. standján Dr. Szabó Balázs válaszolt erre a nem mindennapi kérdésre. A válasz kiderül az AGROmashEXPO-n készített videónkból.

A szója a zöldítésen kívül is csábító a gazdáknak

2018. március 12. 19:39

A Karintia Kft. tapasztalatai szerint a szójatermesztésben nem lesz jelentős változás, a bioszójával kevesen fognak próbálkozni, a zöldítést pedig más módon oldják meg a termelők.

AGROmashEXPO, AgrárgépShow 2020 - Termékfejlesztési díj pályázat díjazottjai

2019. december 17. 10:48

Lezárult a 2020. évi AGROmashEXPO, AgrárgépShow Termékfejlesztési díj pályázatainak bírálata. Az idei évben is Hazai és Nemzetközi díjakra lehetett nevezni, gépesítés, input / szolgáltatás és digitalizáció kategóriákban.