Agrárközélet
Agrárközélet

V4 agrárkamarák: Ne vidékfejlesztési forrásokból kezeljék a migrációt!

V4 agrárkamarák: Ne vidékfejlesztési forrásokból kezeljék a migrációt!

Agrofórum Online

A Visegrádi Négyek agrárkamaráinak 63. ülését rendezték meg 2016. december 1. és 2. között Balatonfüreden.

A Visegrádi Négyek agrárkamarái határozottan ellenzik az Európai Bizottság azon javaslatát, hogy az Európai Unióra nehezedő migrációs kihívás kezelése érdekében illesszék be a migráció és menekültügy témáját az Európai Strukturális és Beruházási Alapok forrásai és a vidékfejlesztési támogatások közé. A találkozón elhangzott, hogy az állattenyésztési ágazatokat továbbra is jelentős kihívás elé állítja az orosz embargó miatt az EU belpiacán felhalmozódott árumennyiség. Országaink számára ezért kiemelkedően fontos, hogy a keleti piacokhoz minél előbb újra hozzáférhessünk, az akadályokat az Unió mihamarabb lebontsa.

A Visegrádi Négyek agrárkamaráinak 63. ülését rendezték meg 2016. december 1-2. között Balatonfüreden, ahol a magyar Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Cseh Köztársaság Agrárkamarája (AKČR), a lengyel Agrárkamarák Nemzeti Tanácsa (KRIR) és a Szlovák Élelmiszeripari és Agrárkamara (SPPK) vezetői találkoztak.

A V4-országok agrárkamarái közös állásfoglalásban utasították el, hogy az Európai Unióra nehezedő migrációs kihívás kezelése érdekében az Európai Bizottság javaslatot tett a migráció és menekültügy témájának az Európai Strukturális és Beruházási Alapok forrásai és a vidékfejlesztési támogatások közé történő beillesztésére. A vezetők szerint érthetetlen, hogy miért van szükség a migrációs célkitűzésnek a kohéziós és a vidékfejlesztési jogszabályokban való konkrét nevesítésére, miközben már a jelenleg hatályos szabályok között is van lehetőség arra, hogy a tagállamok e két politikaterület intézkedésein keresztül forrásokat biztosítsanak a migrációs kihívások kezelésére. Az agrárkamarák képviselői a javaslat törlését, vagy az intézkedés kizárólag önkéntes alapon történő alkalmazását javasolják.

A Visegrádi Országok agrárkamaráinak képviselői megvitatták a mezőgazdasági piacok jelenlegi helyzetét. A magyarországi tapasztalatokból kiderült: a hazai betakarítási munkák alapján az idei évi termés jónak mondható, mennyiségében kiemelkedő. Az állattenyésztési ágazatokat továbbra is jelentős kihívás elé állítja az orosz embargó miatt az EU belpiacán felhalmozódott árumennyiség, ezért országaink számára kiemelkedően fontos, hogy a keleti piacokhoz minél előbb újra hozzáférhessünk, az akadályokat az Unió mihamarabb lebontsa. A lépés azért sürgető, mert az elvesztett piacokra már most beléptek új nemzetközi szereplők, ráadásul helyben is nőtt a termelés, ezért félő, hogy az elvesztett piaci pozícióinkat már nem, vagy csak nagyon magas költségek mellett leszünk képesek visszaszerezni. Piacra jutási tevékenységünket hasznosan szolgálják a marketing- és promóciós alapok, amelyekre az előzőekből adódóan mind nemzeti, mind közösségi szinten egyre nagyobb figyelmet és forrást célszerű biztosítani, és ezekre fel kell hívni gazdálkodók figyelmét is.

(NAK)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Magyarországon fogták be egy sáska legelső példányait

2024. március 23. 10:10

Bár mérete alapján a második legnagyobb hazai sáskafaj a keleti vándorsáska után, az év rovarának járó aranyérmet így is bezsebelte 2024-ben. Ismerjük meg közelebbről a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatójának segítségével a sisakos sáskát!

Lengyelország vezető kertészeti vállalkozása vár gyakorlatra!

2024. március 7. 16:10

Együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetem és a Primavega lengyel mezőgazdasági vállalat.

5 kategóriában szavazhatunk a természetszeretet és a környezetvédelem élharcosaira

2024. február 22. 11:40

Az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett Erdei Vándortábor Program idén először hirdeti meg a Nagykövet Awardot.

Így áll most a belvízhelyzet Magyarországon

2024. február 21. 16:10

Az országban 2024 elején számottevő, de nem kiemelkedően magas a belvízzel borított mezőgazdasági területek nagysága.

Pápai Expo és Agrárpiknik: az év legmenőbb agrárrendezvénye

2022. április 20. 16:08

25. alkalommal rendezik meg a Pápai Expo és Agrárpiknik eseményt, május 13-14-én.

Nagyot „hajrázott” a kukorica Magyarországon

2023. november 16. 13:40

Az őszi betakarítási munkák befejeződtek, a munkálatok végét jelentősen megnehezítette az elmúlt hetek csapadékos időjárása.

NAK: tisztségviselőket választottak Hajdú-Bihar megyében

2022. június 16. 15:36

Megválasztották a megyei tisztségviselőket, köztük a NAK megyei elnökét, Szólláth Tibor Zoltánt.

Tudta, hogy a bébiételekben is van ilyen hús?

2023. október 31. 16:40

Méltatlanul mellőzik az egyik legegészségesebb fehérjeforrást a magyarok. A nyúlhús nemcsak kiváló táplálkozás-élettani tulajdonságokkal bír, de az íze is remek.