A V4-ek véget vetnének az élelmiszerek kettős minőségének

2017. szeptember 22. 13:48

Uniós szabályozás kidolgozását tartja szükségesnek az élelmiszerek kettős minőségének megszüntetése érdekében a visegrádi ország csoport (V4), valamint Bulgária, Románia, Horvátország és Szlovénia.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter csütörtökön Visegrádon, a V4 agrárminisztereinek magyar elnökség alatti első találkozója után sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy a tanácskozás résztvevői sürgetik az Európai Unió közös piacán az élelmiszerek kettős minőségének mielőbbi felszámolását.

A magyar agrártárca vezetője emlékeztetett rá, a visegrádi országok összehangolt egyéves fellépésének eredménye, hogy az Európai Bizottság elnöke is elismerte: létezik az azonos márkanév alatt eltérő minőségű termékek előállításának gyakorlata.

Márpedig ez elfogadhatatlan, a magyar és a többi kelet-közép-európai országbeli fogyasztók nem érdemelnek kevesebb húst az ételeikben, mint a nyugat-európaiak – idézte Jean-Claude Juncker szavait Fazekas Sándor.

A tanácskozás résztvevői két közös nyilatkozatot is aláírtak, az egyik dokumentum az unió megújuló energiával kapcsolatos irányelveivel kapcsolatos, a másik a mezőgazdasági kutatási források eredményesebb lehívását célzó közös kezdeményezést foglalja keretbe.

Ez utóbbit azért tartják indokoltnak, mert a visegrádi országok a gyakorlat szerint nem részesülnek megfelelő mértékben az Európai Kutatási Térség nyújtotta előnyökből.

Az aláírók szerint ezen azért is kell változtatni, mert a Horvátországgal is kibővült Visegrádi Együttműködés az unió agrárnépességének 35 százalékát képviseli.

(MTI, FM Sajtóiroda, Fotó: Pelsőczy Csaba/FM)

Témakör: