Agrárközélet
Agrárközélet

Változtak a jogszerű földhasználat esetei

Változtak a jogszerű földhasználat esetei

Agrofórum Online

A parlament keddi döntésével bővítette a jogszerű földhasználat eseteinek körét, aminek a területalapú támogatások során van jelentősége.

A parlament keddi döntésével bővítette a jogszerű földhasználat eseteinek körét, aminek a területalapú támogatások során van jelentősége.

Az Országgyűlés kedden elfogadta a jogszerű földhasználat fogalmát kiegészítő, a mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről szóló törvény és a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló törvénnyel összefüggő egyes rendelkezésekről és átmeneti szabályokról szóló jogszabály módosítását.

A törvénymódosítás bővítette a jogszerű földhasználat eseteinek körét: a megbízási szerződés alapján is lehet valaki jogszerű földhasználó. Állami vagyonkezelők jogutódlásakor a földhasználat akkor is jogszerűen megilleti a jogutódot, ha az nincs bejegyezve az ingatlan-nyilvántartásba. Végső esetben igazolható lesz a jogszerű földhasználat a jegyző által kiállított és a földhasználat tényét igazoló hatósági bizonyítvánnyal. A jogszerű földhasználatot a területalapú támogatások igénybevételekor kell igazolni. A jegyző csak a támogatási kérelmek beadására nyitva álló időszakban adhat ki bizonyítványt.

Az osztatlan közös tulajdonú földterületek használati megosztásakor a döntésnél elég lesz a tulajdoni hányad alapján számított feles többség is. Amikor a használati rendre vonatkozó ajánlattal a tulajdonosok legalább 10 százaléka nem ért egyet, a döntéshez minősített többség szükséges. Meghatározták a többlethasználati megállapodás szabályait, vagyis azt, ha egy tulajdonostárs a saját tulajdoni hányadánál nagyobb földterületet kíván használni. Ilyen megállapodás jön létre azokban az esetekben is, amikor a tulajdonostárs a földforgalmi törvényben szabályozott előhaszonbérleti jogát gyakorolja.

(MTI)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Magyarországon fogták be egy sáska legelső példányait

2024. március 23. 10:10

Bár mérete alapján a második legnagyobb hazai sáskafaj a keleti vándorsáska után, az év rovarának járó aranyérmet így is bezsebelte 2024-ben. Ismerjük meg közelebbről a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatójának segítségével a sisakos sáskát!

Lengyelország vezető kertészeti vállalkozása vár gyakorlatra!

2024. március 7. 16:10

Együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetem és a Primavega lengyel mezőgazdasági vállalat.

5 kategóriában szavazhatunk a természetszeretet és a környezetvédelem élharcosaira

2024. február 22. 11:40

Az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett Erdei Vándortábor Program idén először hirdeti meg a Nagykövet Awardot.

Így áll most a belvízhelyzet Magyarországon

2024. február 21. 16:10

Az országban 2024 elején számottevő, de nem kiemelkedően magas a belvízzel borított mezőgazdasági területek nagysága.

Az osztatlan közös tulajdon megszüntetése erdő esetében

2021. április 13. 15:53

Ha közös tulajdonú erdőben tulajdonrészt vásárolnának, benne lesz a „pakliban”, hogy az adás-vétel függő helyzetbe vagy megtagadásra kerül addig, amíg a közös tulajdon felszámolásra kerül, és ez bizony egy merőben más jogi helyzetbe tudja hozni a vevőt.

Törvényileg szabályoznák az osztatlan közös földtulajdon felszámolását

2020. április 30. 08:49

A kormány fontos célkitűzése a birtokelaprózódás megakadályozása, valamint ezzel összhangban a tényleges földhasználók további tulajdonszerzésének ösztönzése.

Elfogadták az osztatlan közös tulajdon felszámolásáról szóló törvényt

2020. július 4. 11:17

A most elfogadott törvény jelentősen egyszerűsíti a korábbi hosszadalmas és nehézkes, valamint az állam számára költséges megosztási eljárásokat, helyettük gyors, egyszerű, a tulajdonosi szándékra épülő rendszert vezet be.

Módosítják az osztatlan közös tulajdon megszüntetésének szabályait

2015. december 8. 15:44

Külterületen a szántó művelési ágú földrészletek megközelítéséhez 6 méter, az egyéb művelési ágú földrészlet megközelítéséhez 4 méter széles szántóföldi műveleti utat kell majd kialakítani.