Növényvédelem
Növényvédelem

Váratlan pocokinvázió a földeken – Megjelent a hörcsög is

Váratlan pocokinvázió a földeken – Megjelent a hörcsög is

Agrofórum Online

Csongrád, Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar megyék mellett már Békésben is felszaporodott az állomány.

A két évvel ezelőtti invázió után idén újra elszaporodtak a pockok a földeken. A hűvös, csapadékos időjárás gyéríthet a populáción, ám a kémiai védekezés elengedhetetlen. További probléma, hogy megjelent a hörcsög is.

Enyhe tél, kevés csapadék, sok táplálék: ez a három feltétel kell ahhoz, hogy a pockok elszaporodjanak – és panaszkodnak is a gazdák a mezeipocok-invázió miatt. Csongrád, Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar megyék mellett már Békésben is felszaporodott az állomány – mondta el Fári Zoltán, a Békés Megyei Kormányhivatal növény-és talajvédelmi igazgatója a Kossuth Rádió Hajnaltáj című műsorában. Hozzátette: az évelő kultúrákban már helyenként katasztrofális a helyzet, 100 négyzetméterenként akár 20-40 lakott járat is található, miközben mindösszesen 2 járat a veszélyességi küszöb, melynek elérésekor már indokolt a védekezés.

– A legnagyobb gond, hogy a felszaporodott mezei pocok fokozott veszélyt jelent az őszi vetésre. A vegyszeres védekezés mellett a talajmunkákkal is gyérülhet a kártevő állomány, de a mezei pocok visszaszorításában a gazdák folyamatos közreműködésére van szükség – fogalmazott az igazgató. Mint mondta, a learatott napraforgó-kultúrákban még ott vannak a pockok, nem költöztek be az őszi vetésekbe, ám a repcékben már megtalálhatóak. Az őszi kalászosok vetése az időjárás miatt még igen gyenge, ám amint elkezdődnek a vetések, várható, hogy a kukorica-állományokból, illetve a napraforgótáblákból oda is beköltöznek a pockok.

A hűvös, csapadékos időjárás gyéríthet a populáción, ám a kémiai védekezés elengedhetetlen. Általánosságban klasszikus védekezési módszereket használnak a gazdák: a védekezés lakott járatokba történő kihelyezéssel, illetve betaposással történik. Fári Zoltán szerint amennyiben gradáció (az egyedsűrűség hirtelen megnövekedése) veszélye fenyeget, a Nébih szükséghelyzeti engedélyt ad ki, ami idén meg is történt, így a gazdák január 18-ig 120 napos eseti engedélyt kaptak. Ez évelő kultúrák esetén történhet teljes területkiszórással, a többi kultúránál azonban kizárólag a lakott járatok kezelésével.

A pocok egyébként rendkívül szapora állat, a nőstény évente akár tízszer is ellik, alkalmanként akár tíz kölyök is cincog az alomban. Általában négyévente jelenik meg a földeken, ám most két év után bukkant fel; további probléma, hogy nagyobb egyedszámmal jelent meg ezzel egy időben a hörcsög is.

Az igazgató felhívta a figyelmet, van olyan gazda is, aki hagyományosabb eszközökkel próbál védekezni, így például környezetvédelmi megfontolásból ragadozó madarakat csábít a területre, vagy rókákat csalogat oda. Azonban Fári Zoltán szerint a sólymok, sasok bár gyérítik a populációt, ám a problémát nem tudják megoldani.

(hirado.hu)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mi okozza, amikor a fa egyik oldala kipusztul?

2024. április 16. 15:10

Nem ritka látvány, amikor egy fa egyik fele élettelen, a másik pedig teljes pompájában virágzik. Vajon mi okozza ezt?

Hihetetlen mennyiségű illegális növényvédő szert foglaltak le a magyar hatóságok

2024. április 15. 08:40

A Magyar Növényvédelmi Szövetség hamisítás és illegális növényvédő szer forgalmazás elleni rendezvényének célja, hogy fórumot biztosítson a konzultációra a különböző területeken dolgozó hatóságok, szakértők számára, akik az illegális termékek piacra jutásának megakadályozásán, visszaszorításán dolgoznak.

Itt a bizonyíték, hogy a rózsaillóolaj hatékony a kártevők ellen

2024. április 1. 16:10

Japán kutatók a gyakorlatban is bizonyították, hogy a rózsa illóolaja aktiválja a paradicsom védekezőgénjeit, másrészt vonzza a ragadozókat, amelyek a növény kártevőit fogyasztják.

A lézer a levél alatt is elpusztítja a kártevőket, a növény károsítása nélkül

2024. március 27. 07:10

Az üvegházas kertészet egyik legnagyobb kihívása a kártevők elleni védekezés a növényre és a környezetre gyakorolt negatív következmények nélkül.

Veszélyben az őszi vetések

2023. október 13. 15:40

Az idei év során a kellő mennyiségű és jóval kiegyenlítettebb eloszlású csapadék nemcsak a kalászosok számára volt előnyös, hanem a kalászosok betegségeit előidéző kórokozók számára is.

Emelkedik a szklerotíniás fehérpenészes rothadással fertőzött növények száma - Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2023. augusztus 8. 10:26

A ruderális és évelő pillangós, illetve legelő területeken fokozatosan emelkedik a mezei pocok fertőzöttség.

Pocokkártétel! Napraforgóban?

2023. augusztus 16. 15:40

A mezei pockok kártételét a „pockos” vidékeken gazdálkodók megszokhatták már, azonban az idei évben az szokatlan mértékben jelent meg a napraforgótáblákon is.

Mérjük fel a mezei pocok fertőzöttséget!

2018. október 13. 09:18

A mezei pocok veszélyes kártevőnek minősül, ellene a védekezési kötelezettséget jogszabály írja elő.