Óvatosan a fejtrágyával és az öntözéssel a tárolt zöldségfajoknál

2017. szeptember 7. 20:32

Minél nagyobb egy zöldség fajlagos tápanyagigénye, minél nagyobb a várható termés nagyságából adódó trágyaadag, minél hosszabb a tenyészidő, annál valószínűbb, hogy a kijuttatandó műtrágyát meg kell osztani, több részletben kell kiadni, azaz egyszer vagy többször fejtrágyázni kell, amit tovább módosít a termesztési technológia és a talaj kötöttsége.

1. ábra: A sok csapadék és bőséges nitrogéntrágyázás következtében felrepedt termés

A nagy tápanyagigényű, hosszú tenyészidejű, ipari és tárolási zöldségfélékre a trágyamegosztás szabálya mindenképpen érvényes (1. táblázat).

1. táblázat: Trágyamegosztás sárgarépa és gyökérpetrezselyem esetében (%)

Fajta Hatóanyag Alaptrágya (%)* Indítótrágya (%)* Fejtrágya (%)*
  Korai répa és korai gyökérpetrezselyem N -** 50 50
P2O5 80-90 10-20 -
K2O 80-90 10-20 -
  Ipari és tárolási répa és gyökérpetrezselyem N -** 10-20 80-90
P2O5 80-90 10-20 -
K2O 50 25 25

* Kijuttatásra kerülő összes hatóanyag százaléka
** Kivételes esetben (pl. pentozán hatás ellensúlyozása) 10-20 % adható  

Ugyan a gyökérzöldségfélék sóérzékenysége (túltrágyázás iránti érzékenysége) a csírázás idején a legnagyobb, később ritkán figyelhető meg esetükben túltrágyázásból adódó kár, mégis a több száz kiló nitrogént és káliumot megosztva, csak több adag fejtrágya formájában szabad kiszórni. Az egy-egy alkalommal kiadható műtrágya mennyiséget (hatóanyagban) a 2. táblázat ismerteti. 

2. táblázat: Gyökérzöldségek esetében egyszerre kiadható legnagyobb műtrágyaadag (kg/ha illetve gramm/10 m2)

Hatóanyag Alaptrágya Indítótrágya Fejtrágya
N 80 50 50
K2O 300 150 150

A magasabb víz- és tápanyag-megkötő képességgel rendelkező talajokon (pl. vályogtalajok, humusztalajok) mindig kisebb a perzselés veszélye, szemben a homokkal, ahol a tápanyag-kimosódás is nagyobb. Ebből adódóan az alacsony humusztartalmú homokon még több, de kisebb trágya adagok használata indokolt.

A fejtrágyázások időpontját célszerű a növény fejlettségéhez, fenológiai fázisaihoz igazítani, akkor adni a fejtrágyát (a tápoldatot), amikor az egyes tápanyagok a legjobb hatékonysággal érvényesülnek. A répa és a petrezselyem esetében az első fejtrágyát 6-8 cm-es növénymagasságnál, a másodikat 12-15 cm-es, míg a harmadik fejtrágyát 20-25 cm-es fejlettségnél, illetve ezt követően jutassuk ki.

A későn, a betakarítás előtti hetekben adott tápanyag, mindenek előtt a nitrogén – mint a víz is – a tárolhatóságot rontja, a termés repedését okozhatja (1 kép)..

(Terbe István - Agrofórum Online)

Témakör: