Roland, a Mozsi Major büszkesége

2017. május 18. 19:56

Számos fajtabemutató és bírálat zajlott az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok három napja alatt, így természetesen az állattenyésztéssel is foglalkoztunk helyszíni Facebook LIVE tudósításainkban. A limousin bikák összesített versenyében II. helyen végzett Roland, a sellyei Mozsi Major saját tenyésztésű bikája.

„Baranyából érkeztük, az Ormánsági Sellyén Dráva-menti ártéri területen legeltetünk. Első alkalommal vagyunk itt, Hódmezővásárhelyen, de a közösségi médiában sokan jól ismerhetnek minket, hiszen aktívak vagyunk a Facebookon is” – mesélt a Mozsi Majorról Mozsgai József, a kiváló eredményt elért Roland hátán ülve.

„A limousin fajtáról leginkább azt tudnám kiemelni, hogy élénk vérmérsékletűnek, rendkívül vad fajtának tartják, ám ez nem így van, és ezt a Mozsi Majorban is meg tudjuk cáfolni, ahogy itt, a kiállításon is. Azért kezdtünk el ezzel a fajtával foglalkozni, mert a nagytestű húsmarhák között ez a legigénytelenebb, ráadásul könnyű ellésű, vékony csontozatú, ugyanakkor erőteljes izomnövekedést tud produkálni. Kisebb gazdaságoknak, különösen kezdőknek is ajánlani tudjuk, hiszen a takarmányozási hibákat jól kompenzálja a fajta” – válaszolta kérdésünkre Mozsgai József, aki büszkén mehetett haza élete első olyan hódmezővásárhelyi kiállításáról, amelyen nem csak látogatóként vett részt.

(Gribek Dániel - Agrofórum Online; Fotó: Mozsi Major)